Defendory International 2000/2002/2004

Η Defendory 2000 αποτέλεσε την 11η συνεχή διοργάνωση και το μέγεθός της εμφανίστηκε αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη του 1998. Στην έκθεση συμμετείχαν βιομηχανίες από 31 χώρες και προσκλήθηκαν να την επισκεφθούν επίσημοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 88 χώρες, ανάμεσα στους οποίους και οι υπουργοί Άμυνας από 20 φίλες και σύμμαχες χώρες που προσκλήθηκαν επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλο.

Φωτογραφία της Defendory 2002

Defendory 2002

Από 1 έως 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά (ΟΛΠ) η 12η Διεθνής Έκθεση Συμβατικών Συστημάτων Εθνικής Άμυνας Ξηράς, Θαλάσσης, Αέρος Defendory International 2002. Με τη λειτουργία της φετινής Έκθεσης συμπληρώνονται 24 χρόνια από τότε που στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων ίδρυσε το μεγάλο αυτό σε σημασία και διεθνή ακτινοβολία θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα ΥΠΕΘΑ / ΓΔΕ. Στη Defendory 2002 συμμετείχαν βιομηχανίες από 34 χώρες, φιλοξενήθηκαν σε 785 περίπτερα, ενώ την Έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους 92 κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες και περισσότεροι από 30.000 πολίτες.

Τα εκθέματα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όπως τα άρματα μάχης και τα βαρέα οχήματα διαφόρων τύπων που παρουσιάστηκαν, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική φάση υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, μια συγκυρία που οδηγεί στη μεγιστοποίηση των εθνικών ωφελημάτων που απορρέουν από την τέλεση της Defendory στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς την έκθεση επισκέφθηκαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, το σύνολο της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μεγάλος αριθμός αξιωματικών από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Ακόμη, την Defendory 2002 επισκέφθηκαν πρόεδροι και ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών, κέντρων ερευνών, κρατικών και άλλων εργοστασίων αμυντικού υλικού, τεχνικοί και ειδικοί του κλάδου, ελληνικές και ξένες βιομηχανικές Ενώσεις Αμυντικού Υλικού κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της εντονότερης παρουσίας εξοπλισμού ασφαλείας, προφανώς, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκθεση συμμετείχαν πάνω από 500 αμυντικές βιομηχανίες, αρκετές από τις οπόίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εκθέτοντας προηγμένα συστήματα Ασφαλείας, συστήματα εξαιρετικής σημασίας για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων το 2004.

Κατά τη διάρκεια της Defendory 2002 πραγματοποιήθηκαν δύο υψηλού επιπέδου Διεθνή Συνέδρια. Το πρώτο οργανώθηκε από το ΣΕΚΠΥ με αντικείμενο την διεθνή συνεργασία. Το δεύτερο που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οργανώνεται σε συνεργασία με τον οίκο Janes, με αντικείμενο την διεθνή αμυντική συνεργασία. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, την έκθεση επισκέφθηκαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα (πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί).

Defendory 2004

H 13η Διεθνής Έκθεση Συμβατικών Συστημάτων Εθνικής ;Aμυνας Ξηράς, Θαλάσσης, Αέρος "DEFENDORY INTERNATIONAL 2004" πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Πειραιά (ΟΛΠ). Με τη λειτουργία της συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τότε που το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων ίδρυσε τον μεγάλο αυτό σε σημασία και διεθνούς ακτινοβολίας θεσμό, ο οποίος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ΓΓΟΣΑΕ.

H έκθεση είναι γεωγραφικά τοποθετημένη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και θεωρείται διεθνώς ότι αποτελεί πεδίο διακρατικών επαφών, τεχνικής ενημέρωσης καi βιομηχανικής συνεργασίας που συμβάλλει στη θωράκιση των εθνικών συνόρων των χωρών. Το 2004 η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική φάση υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, μια συγκυρία που οδήγησε στη μεγιστοποίηση των εθνικών ωφελημάτων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέραν της συνδρομής του στη DEFENDORY INTERNATIONAL, συμμετείχε στην Έκθεση με εκθεσιακό χώρο 230 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος παρέχεται αδαπάνως από την οργανωτική επιτροπή. Εντός του χώρου αυτού, το ΥΠΕΘΑ πραγματοποίησε διακρατικές επαφές με τις επίσημα προσκεκλημένες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 90 χώρες, συνεργάστηκε με εκπροσώπους βιομηχανιών/εκθετών και συζήτησε προτάσεις για βιομηχανικές συνεργασίες, κοινά προγράμματα συμπαραγωγών, παρείχε πληροφοριακό υλικό στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες και εκθέτες, ενώ μέσα από το φωτογραφικό υλικό των περιπτέρων παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Συμμετοχές και παρουσίες

Στη φετινή Έκθεση συμμετείχαν βιομηχανίες από 32 χώρες, με εντυπωσιακά εκθέματα όπως άρματα μάχης και βαρέα οχήματα διαφόρων τύπων τα οποία εκτέθηκαν στον καλυμμένο χώρο της Έκθεσης. Η καινοτομία αυτή, την οποία η DEFENDORY εφαρμόζει από το 1988, έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει την καλύτερη προβολή τους. Από ελληνικής πλευράς την Έκθεση, και αυτή τη φορά, επισκέφθηκαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, το σύνολο της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μεγάλος αριθμός αξιωματικών, από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμη, την DEFENDORY θα επισκέφθηκαν πρόεδροι και ανώτατα στελέχη διεθνών οργανισμών, Κέντρων ερευνών, κρατικών και άλλων εργοστασίων αμυντικού υλικού, τεχνικοί και ειδικοί του κλάδου, Ελληνικές και ξένες βιομηχανικές Ενώσεις αμυντικού υλικού, Έλληνες στρατιωτικοί συντάκτες του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, καθώς και δημοσιογράφοι, άνω των 300, του διεθνούς αμυντικού Τύπου, ειδικοί στα στρατιωτικά θέματα από ειδικά περιοδικά και εφημερίδες.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής