Παρουσίαση της έκθεσης Defendory

Η δημιουργία της Defendory International οφείλεται στον Αντώνη Δημητρόπουλο και έχει τις ρίζες τnς στην 1η Εθνική Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας που οργανώθηκε το 1976. Η επιτυχία της εκθέσεως αυτής οδήγησε στην οργάνωση της Interaviation (Εκθεση Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας) το 1979, ενώ ένα χρόνο αργότερα η έκθεση μετεξελίχθη σε Διεθνή Έκθεση Συμβατικών Συστημάτων για την Εθνική Άμυνα, Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος και καθιερώθηκε με τον διακριτικό τίτλο Defendory International.

Η έκθεση Defendory διοργανώνεται ανελλιπώς ανά διετία, ενώ βασικό στοιχείο στο οποίο οφείλεται η επιτυχία της είναι ότι, εν αντιθέσει με την μέχρι τότε καθιερωμένη πρακτική, υπήρξε από την αρχή μία πολυκλαδική έκθεση με προϊόντα που καλύπτουν και τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρώτη Defendory n έκθεση δεν κατέχει βέβαια αυτή τη μοναδικότητα αλλά εξακολουθεί να παραμένει μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις αμυντικού υλικού για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φωτογραφία από την Defendroy

Με δεδομένο ότι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό αμυντικό οικοδόμημα, η σημασία της εκθέσεως Defendory ενισχύεται, αφού φέρνει τις ελληνικές βιομηχανίες κοντά σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς αμυντικούς κολοσσούς. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μία "αμυντική πύλη" οικονομικών, εμπορικών, τεχνολογικών και στρατηγικών περασμάτων. Μέσω της Defendory η εγχώρια αμυντική βιομηχανία εκθέτει τις δυνατότητές της και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ισχυρών και κερδοφόρων συνεργασιών. Έτσι, και πολύτιμο συνάλλαγμα εξοικονομούμε, και η εργασιακή εξασφάλιση επιτυγχάνεται, και αναπτύσσεται η εγχώρια έρευνα και τεχνολογία, ενώ παράλληλα περιορίζεται η εξάρτηση της χώρας από αμυντικούς οίκους του εξωτερικού. Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η Defendory International αποτελεί επένδυση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, ανάλογη με αυτή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα μας με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή της είναι:

  • Πλήρης και ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για οπλικά και στρατιωτικά συστήματα Ξηράς, Θάλασσας και Αέρα
  • Σύναψη και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας
  • Ανάπτυξη διακρατικών κυβερνητικών και στρατιωτικών επαφών με στόχο τη βελτίωση και την ανάπτυξη της βιομηχανικής συνεργασίας

Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων είναι από τους παλαιότερους και πλέον εξειδικευμένους οργανισμούς εκθέσεων στην Ελλάδα με 35 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Έχει οργανώσει εντός και εκτός της χώρας 69 εθνικές και διεθνείς βιομηχανικές εκθέσεις, με σύνολο 19.540 εκθέτες και 2.196.000 επισκέπτες. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο γραφείων αντιπροσώπευσης εκθέσεων σε 80 χώρες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του ΙΒΕ είναι η συνεργασία και η εκμετάλλευση εκθεσιακών μεγάρων στο εξωτερικό, καθώς και η οργάνωση διεθνών εκθεσιακών εκδηλώσεων, δικών του ή turn key, για λογαριασμό ξένων οργανωτών στη χώρα τους. Ειδικεύεται στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, άμυνας, δημοσίων έργων, χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών fora, περιβάλλοντος, ηλεκτρονικών, καθώς και διεθνών συνεδρίων. Αποτέλεσμα όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι το ΙΒΕ χαίρει παγκοσμίως ιδιαίτερης εκτίμησης για τη δραστηριότητά του στον τομέα της οργάνωσης των ειδικών διεθνών εκθέσεων.

Γ.Ανδρουλάκης - 20 Απριλίου 2001

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής