Συνθήκη Σένγκεν

Στις 14 Ιουνίου του 1985 στη μικρή πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργο, πέντε χώρες η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έβαζαν τα θεμέλια για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1995 οι έλεγχοι στα σύνορα έπαψαν πια να υπάρχουν σε 12 χώρες μέλη, ενώ 10 νέες χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκής Ένωσης τo 2004 θέλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ανοίξουν και αυτές τα σύνορά τους.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν πια σχεδόν αυτονόητα μεταξύ των χώρων δείχνοντας μόνον την ταυτότητα τους, με εξαίρεση τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες αν και μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη. Υπάρχουν όμως και ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. που την έχουν υπογράψει, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία ακόμα και η Ελβετία.

Η υπογραφή και επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν στην Ελλάδα δημιούργησε προβληματισμό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Στρατολογίας. Η πλήρης και σωστή εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης ξεκίνησε ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και σύμφωνα με αυτές προβλέπεται:

  • η ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου με ταυτόχρονη κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και τη μεταφορά των ελέγχων αυτών στα εξωτερικά σύνορα
  • ο διαχωρισμός στα αεροδρόμια και στους λιμένες μεταξύ των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν και σε εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό της ζώνης

Έτσι, η Συνθήκη Σένγκεν, καταργεί ουσιαστικά ένα ποινικό, διοικητικό και πειθαρχικό αδίκημα που ισχύει στη χώρα μας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Αυτό της ανυποταξίας, αφού σύμφωνα με το Κεφάλαιο 1 - Άρθρο 2, "Internal borders may be crossed at any point without any checks on persons being carried out". Όπου "Internal borders" εννοούνται τα κοινά σύνορα των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αλλά και τα αεροδρόμια και λιμάνια για πτήσεις και ναυτικά ταξίδια μεταξύ των χωρών αυτών.

Άλλωστε, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υφίσταται το αδίκημα της ανυποταξίας (οι περισσότερες χώρες διαθέτουν επαγγελματικό στρατό και έτσι στουs ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των αεροδρομίων, των λιμανιών και των συνοριακών σταθμών των χωρών-μελών της ΕΕ δεν θα αναγράφονται όσοι κατηγορούνται για ανυποταξίας, ώστε να τους απαγορευθεί η είσοδος ή έξοδος από τη χώρα. Τέλος, σε ουδεμία από τις χώρες αυτές δεν ισχύει το καθεστώς της Γενικής Επιστράτευσης, το οποίο αντισυνταγματικώς ίσχυε στην Ελλάδα για 28 χρόνια και καταργήθηκε μόλις το 2002.

Συνεπώς, από την 1η Ιανουαρίου οι ανυπότακτοι (επισήμως υπολογίζονται σε 18.000 άτομα αλλά ανεπισήμως - περιλαμβανομένων και των ανυπότακτων εσωτερικού - ανέρχονται σε 26.000) θα μπορούν όποτε το θελήσουν να μπαινοβγαίνουν στη χώρα χωρίς κανείς να μπoρεί να τους ανακόψει. Προσοχή όμως: Αυτό ισχύει μόνον για τους ανυπότακτουs που βρίσκονται στην Ελλάδα και στις χώρες - μέλη της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν. Για τουs υπόλοιπους ανυπότακτους που διαβιούν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κτλ., ισχύει ο νόμος και κινδυνεύουν όχι μόνον να συλληφθούν, αλλά και να οδηγηθούν στην πλησιέστερη μονάδα για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Τέλος, οι ανυπότακτοι μπορούν να εντοπιστούν ενώ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, μέσω οποιασδήποτε ακούσιας ή εκούσιας ανάμειξης τους με την Αστυνομία. Για παράδειγμα, αν συλληφθεί ένας από αυτούς για τροχαία παράβαση ή επειδή οδηγούσε μεθυσμένος ή ακόμη όταν αποταθεί σε δημόσια υπηρεσία και χρειασθεί αντίγραφο ποινικό μητρώου, ανανέωση διαβατηρίου, δίπλωμα οδηγήσεως κτλ.

Κίνδυνος αποβολής από τη Σένγκεν

Κατά τη διάρκεια του 2011, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επιτήρηση όσον αφορά τη Συνθήκη του Σένγκεν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος είτε αποβολής της χώρας μας είτε σταδιακού παγώματος της σχέσης Ελλάδας - Σένγκεν. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος έριξε το φταίξιμο στους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία των 14 νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (κ. Παπουτσής) υποστήριξε πως εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Υγείας να απορροφήσει 1 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τις ευάλωτες ομάδες τις περιόδους του χειμώνα, βρίσκεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα του υπουργείου για την ενίσχυση με 240 εκατ. ευρώ της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων!

Γ.Ανδρουλάκης - 18 Απριλιου 2001

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής