Ναρκαλιευτικό τύπου Hunt

Τα βρετανικά πλοία τύπου Hunt είναι διπλού ρόλου, με τη δυνατότητα εκτέλεσης τόσο ναρκοθηρίας (κύριο ρόλος), όσο και ναρκαλιεία (μηχανική και επίδρασης). Για τη ναρκαλιεία επίδρασης χρησιμοποιούν το σύστημα CIS (Combined Influence Sweep: συνδυασμένη ναρκαλιεία επίδρασης) της BAE Systems. Είναι κατασκευασμένα από συνθετικό υλικό GRP, που παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη χρήση, μικρό μαγνητικό ίχνος, μικρό κόστος συντήρησης και σχετική ευκολία επισκευής.

Στην Ελλάδα έλαβαν την τυποποίηση ΕΥΡΩΠΗ και αξιοποιούνται από την Διοίκηση Ναρκοπολέμου του Αρχηγείου Στόλου για την εκτέλεση αντιναρκικών επιχειρήσεων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εκτόπισμα625 τόνοι (πλήρες 725 τόνοι)
Μήκος / πλάτος / βύθισμα60,3μ / 10,4μ / 3,2μ
Ταχύτητα (μέγιστη)14 κόμβοι
Πλήρωμα45 (7 αξιωματικοί)
Αυτονομία (ν.μ/κόμβοι)1.500/12
Κινητήρες(κύρια) 2 πετρελαιοκινητήρες MTU 8V396 1.080 HP, (βοηθητική) 1 πετρελαιοκινητήρας MTU 8V396 765 ΗΡ
Οπλισμός1 πυροβόλο Oerlikon BMARC DS30Β των 30χιλ, 2 πολυβόλα 7,62mm
ΜΟΝΑΔΑAΡ. ΣΕΙΡΑΣNAYΠΗΓΗΣΗΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΕυρώπηΜ6204/06/198531/07/2000
Φωτογραφία ναρκαλιευτικού Hunt
Φωτογραφίες: M62

Τα Ν/ΘΗ κλάσης ΕΥΡΩΠΗ είναι εξοπλισμένα με σόναρ μεταβλητού βάθους Τύπου 2193, σύστημα διαχείρισης τακτικών δεδομένων NAUTIS 3MCM, μονό γρίπο μηχανικής ναρκαλιείας Oropesa, τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα και θάλαμο αποσυμπίεσης για την επιβαίνουσα Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η ιδιαιτερότητα των βρετανικών πλοίων τύπου HUNT σε σχέση με τα τύπου OSPREY είναι ο διπλός ρόλος, δηλαδή δυνατότητα εκτέλεσης τόσο ναρκοθηρίας όσο και ναρκαλιείας (μηχανική και επίδρασης). Για τη ναρκαλιεία επίδρασης χρησιμοποιούν το σύστημα CIS (Combined Influence Sweep: συνδυασμένη ναρκαλιεία επίδρασης) της ΒΑΕ Systems.

Σημειώνεται ότι τα ναρκαλιευτικά «ψαρεύουν μια περιοχή με τρεις τρόπους: α) με μηχανική γρίπιση, εκθέτοντας δύο γρίπους με μηχανικά ψαλίδια και όσες νάρκες συναντούν στο πέρασμα τους τις κόβουν και αυτές ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, β) τη μαγνητική ναρκαλιεία, που γίνεται με ένα καλώδιο φορτισμένο με ρεύμα το οποίο κατά τη διέλευση του ναρκαλιευτικού ενεργοποιεί τις υπάρχουσες μαγνητικές νάρκες και γ) την ακουστική ναρκαλιεία, με μια σφύρα και ένα καλώδιο φορτισμένα στην πρύμνη του πλοίου, που ενεργοποιούν αντίστοιχα ακουστικές νάρκες. Ο συνδυασμός μαγνητικής και ακουστικής για μαγνητο-ακουστικές νάρκες είναι η ναρκαλιεία επίδρασης.

Σχετικά με τη ναρκοθηρεία, είναι η έρευνα μιας συγκεκριμένης περιοχής από το ναρκοθηρευτικό, που πηγαίνει με πολύ μικρή ταχύτητα και με την ανθυποβρυχιακή του συσκευή (sonar) κάθε στόχο που εντοπίζει έχει τη δυνατότητα να τον αναγνωρίζει. Αφού «δει» ότι είναι νάρκη, με ένα ειδικό υποβρύχιο όχημα και με μια ομάδα βατραχανθρώπων, που επιβαίνει στο πλοίο, εξουδετερώνεται η νάρκη με εκρηκτικά.

Το πλήρωμα των πλοίων περιλαμβάνει στην οργανική σύνθεσή του ιατρικό προσωπικό, εξειδικευμένο στην καταδυτική ιατρική, που υποστηρίζει κατά τη διάρκεια της αποστολής την επιβαίνουσα εξαμελή ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών της ΜΥΚ. Για τον εντοπισμό ναρκών διαθέτει 2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105 και 2 υποβρύχια οχήματα PLUTOPLUS, καθώς και συστήματα μηχανικής ναρκαλιείας.

Βύθιση του Μ63 Καλλιστώ

ΜΟΝΑΔΑAΡ. ΣΕΙΡΑΣNAYΠΗΓΗΣΗΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΚαλλιστώΜ6303/12/198629/02/2001
Φωτογραφία ναρκαλιευτικού Hunt M63
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - Θυρεός Καλλιστώ
Ατύχημα: 1 - 2 - 3

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, το Μ63 Καλλιστώ κόπηκε στα δύο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από σύγκρουση με μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk που κυριολεκτικά πέρασε απο πάνω του! Το Καλλιστώ έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων. Κατά την σύγκρουση κόπηκε μεγάλο τμήμα της πρύμνης του ναρκοθηρευτικού, ενώ περισυνελέγησαν από τη θάλασσα δύο μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνολικά το Καλλιστώ είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, το Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη συντηρητική κατάσχεσή του MAERSK LAUNCESTON μέχρι του ποσού των 70.000.000 ευρώ ή την κατάβολή ισόποσης εγγυητικής επιστολής υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου και διέταξε τη συντηρητική κατάσχεσή του του υπό σημαίας Πορτογαλίας εμπορικό φορτηγό πλοίο (C/V) MAERSK LAUNCESTON, που ανήκει στην αλλοδαπή εταιρία KG Vierte OCEANIA Schiffahrtsgesellschaft mbH & Co.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής