Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Ανυπότακτοι εξωτερικού

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 80 8182 83 84 98>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
Lampros1 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 18/Ιανουαρίου/2020
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Lampros1 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 04:49
Παιδιά αν ξεκίνησα την βιοποριστική μου εγκατάσταση στις 21.01.2013 απο ποια ημερομηνία και μετά θα μπορώ να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού;21.01.2020; Ή 22.01.2020; Θέλω να πάω στο προξενείο όσο πιο νωρίς γίνεται από την στιγμή που θα είμαι πλέον έτοιμος για να θεωρηθώ ΜΚΕ.
Επιστροφή στην κορυφή
KostasSss Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Avatar

Μέλος από: 06/Μαΐου/2019
Θέση: Πολίτης
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 18
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση KostasSss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 11:11
Χαιρετώ την Ομάδα!! Ειμαι εδω και 1 χρόνο Ανυπότακτος εξωτερικού. Αλλα εδω και σχεδόν 4 χρόνια ζω εξωτερικό εργαζόμενα ολα βέβαια. Πηρα την πιστοποίηση απο το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης για την Ανυποταξια εξωτερικού (6)εξάμηνης ισχύς και πήγα Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα!! Τώρα που θέλω να ξανα παω για 10 ημέρες καλο θα ηταν να το κάνω ανανέωση πάλι; Ευχαριστώ για τον χρόνο και την βοήθεια του καθενός!!
Επιστροφή στην κορυφή
fsafsa Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση fsafsa Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 15:19
Αρχικά αποστάλθηκε από Lampros1 Lampros1 Έγραψε:

Παιδιά αν ξεκίνησα την βιοποριστική μου εγκατάσταση στις 21.01.2013 απο ποια ημερομηνία και μετά θα μπορώ να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού;21.01.2020; Ή 22.01.2020; Θέλω να πάω στο προξενείο όσο πιο νωρίς γίνεται από την στιγμή που θα είμαι πλέον έτοιμος για να θεωρηθώ ΜΚΕ.

21.
Επιστροφή στην κορυφή
Dim Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Dim Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Ιανουαρίου/2020 ώρα 18:06
Αρχικά αποστάλθηκε από KostasSss KostasSss Έγραψε:

Χαιρετώ την Ομάδα! Ειμαι εδω και 1 χρόνο Ανυπότακτος εξωτερικού. Αλλα εδω και σχεδόν 4 χρόνια ζω εξωτερικό εργαζόμενα ολα βέβαια. Πηρα την πιστοποίηση απο το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης για την Ανυποταξια εξωτερικού (6) εξάμηνης ισχύς και πήγα Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα! Τώρα που θέλω να ξανα παω για 10 ημέρες καλο θα ηταν να το κάνω ανανέωση πάλι; Ευχαριστώ για τον χρόνο και την βοήθεια του καθενός!

Σου ηρθε χαρτι για προστιμο οπως λενε και η αλλοι;
Επιστροφή στην κορυφή
mkkats Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 21/Ιανουαρίου/2020
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση mkkats Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Ιανουαρίου/2020 ώρα 19:38
Καλησπέρα παιδιά!
Ειδοποιήθηκα χτες ότι παρουσιάζομαι τον Φλεβάρη (η αναβολή μου έληξε τον Δεκέμβρη του 19). Εγώ κατοικώ από τον Νοέμβρη στο Λονδίνο και εργάζομαι απομακρυσμένα για μια Ελληνική εταιρεία (για την οποία εργαζόμουν και πριν φύγω) μέχρι να βρω δουλεία εδώ.
Μπορεί κάποιος να με συμβουλέψει για τις κινήσεις που πρέπει να κάνω για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού; Θα υπάρξει πρόβλημα επειδή δουλεύω για ελληνική εταιρεία (άρα φορολογούμαι στην Ελλάδα) ;
Ευχαριστώ!
Επιστροφή στην κορυφή
Heraldic Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 8
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Heraldic Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 24/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:38
Έχω έρθει σε επαφή με το στρατό και μου είπαν να ολοκληρώσω μια δήλωση, αφού διάβασα τη δήλωση λέει επίσης ότι είμαι υποχρεωμένος να λάβω μια επιβεβαίωση από την πλησιέστερη πρεσβεία μου ότι πραγματικά μένω εδώ, η πρεσβεία μου είπε ότι χρειάζονται ένα "international movement record", η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 2-3 εβδομάδες.

Η ερώτησή μου είναι πόσο καιρό χρειάζεται για μένα να λάβω την βεβαιωση ανυποταξιας επειδή η πρεσβεία μου είπε ότι για να αποκτήσω ένα νέο διαβατήριο θα χρειαστώ πρώτα βεβαιωση ανυποταξιας και το διαβατήριό μου λήγει στις αρχές Ιουνίου.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 61
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:27
Πρέπει να περιμένετε να σας καλέσουν επισήμως, να παρέλθει αυτή η ημέρα, και κατόπιν να ενημερώσετε το ελληνικό κράτος αρμοδίως ότι είστε ανυπότακτος εν τω εξωτερικώ.

Ο νόμος λέει:

1.Ανυπότακτοι κηρύσσονται όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης.
2.Η ανυποταξία αρχίζει από την επόμενη της οριζόμενης ημέρας κατάταξης ή, εφόσον ορίζεται προθεσμία κατάταξης, από την επόμενη της τελευταίας ημέρας. Δεν εφαρμόζονται στην προκείμενη περίπτωση οι περί προθεσμιών διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

4.Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Δηλαδή, αφού δεν παρουσιαστείτε στο στράτευμα μετά από 2-3 μέρες από την ημερομηνία κατάταξης, θα κηρυχθείτε ανυπότακτος. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να τους ενημερώσετε ότι διαμένετε εκτός Ελλάδος, για να κηρυχθείτε ανυπότακτος εξωτερικού. Αυτό γίνεται μέσω προξενείου. Συνήθως, η στρατολογία το εκτιμάει όταν ενημερώνεται (μέσω email, τηλεφώνου, προξενείου) εγκαίρως ότι ο κληθείς προς στράτευση είναι στο εξωτερικό (και ότι μπορεί να υπάρξει ανυποταξία), για να τον καλέσει/ψάξει μέσω προξενείου (και να ξέρει και τι να περιμένει), αντί να ψάχνει φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα μέσω αστυνομίας.

Ένα πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι θα σας έρθει στην εφορία πρόστιμο 6000 ευρώ. Πέραν τούτου, εφόσον δεν δουλεύετε για το δημόσιο, δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα μάλλον με την δουλειά ή τα φορολογικά.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 61
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:56
@Heraldic

Εάν είναι η πρώτη δήλωση σας περί ανυποταξίας, να κάνετε θέμα στην πρεσβεία, καθώς ο νόμος λέει σαφέστατα:

4. Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Εφόσον εσείς διαμένετε Αυστραλία, τελείωσε, τώρα είστε ανυπότακτος εξωτερικού, καθώς ο νόμος δεν μιλάει για μόνιμη διαμονή ή για τόπο (μόνιμης) κατοικίας. Αναλογικά, δηλαδή, ο ανυπότακτος που μεταβαίνει Ελλάδα και μένει 2 μήνες μόνο το χρόνο, γίνεται εσωτερικού, κι ας είναι μόνο 2 μήνες από τους 12. Άρα, από την στιγμή που διαμένετε Αυστραλία, νόμιμα, παράνομα, στεγασμένος, άστεγος, είστε ανυπότακτος εξωτερικού. Το χαρτί που σας ζητάει η πρεσβεία είναι για να ξέρει από πότε είστε Αυστραλία και ότι μπήκατε με νόμιμο τρόπο, καθώς αυτό το χαρτί δεν αναφέρει ότι διαμένετε εκεί και πού διαμένετε. Αυτά τα στοιχεία είναι προσωπικά σας δεδομένα και δεν προκύπτει από το νόμο κάποιος λόγος για να σας τα ζητάνε. Γενικά, τα προξενεία και οι πρεσβείες, οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό δηλαδή, παραβιάζουν τον νόμο συστηματικά...

Εάν υποθέταμε ότι ο νόμος εννοεί με τον όρο "τόπος διαμονής", τον τόπο της κύριας και συνήθους κατοικίας, θα μπορούσαν οι ανυπότακτοι εξωτερικού να μένουν Ελλάδα 3-4 μήνες το χρόνο, και τους άλλους 9 εκτός. Άρα, ο νομοθέτης ξεκάθαρα εννοεί τον τόπο της παρούσας διαμονής τους. Εξ ου και οι ανυπότακτοι εξωτερικού, δικαιούνται επίσκεψη εντός Ελλάδας για 30 ημέρες συνολικά κάθε χρόνο χωρίς έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης τους, για να μην διαπιστωθεί αλλαγή της κατάστασης της ανυποταξίας τους. Δεν νοείται τόπος μόνιμης διαμονής ένα μέρος που κάποιος περνάει 3 ημέρες τον μήνα. Εάν όμως ο ανυπότακτος εξωτερικού μεταβαίνει κάθε μήνα 3 ημέρες στην Ελλάδα, δηλαδή περάσει συνολικά 36 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα, αυτομάτως θα διαπιστωθεί η μετάπτωση του σε ανυπότακτο εσωτερικού. Άρα, είναι αδύνατο ο νομοθέτης να εννοεί τον τόπο μόνιμης διαμονής, για να χρειάζεται η πρεσβεία να ελέγξει πόσο και πότε μείνατε Αυστραλία.

Άρα, μία είναι η λύση, δίωξη του/της υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Από την στιγμή που το προξενείο θα στείλει τα χαρτιά, συνήθως σε μια-δυο βδομάδες το πολύ, έρχεται η βεβαίωση ανυποταξίας. Η οποία όμως είναι ένα χαρτί που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και το οποίο απλά βγαίνει για... Χορήγηση διαβατηρίου, καθώς πώς να ξέρει η άμοιρη ελληνική αστυνομία ότι ο ένδοξος ελληνικός στρατός σας θεωρεί ανυπότακτο και δη εξωτερικού; Στο ίδιο κράτος είναι; Στην ίδια πόλη;
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 61
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:58
@mkkats

Αρχικά αποστάλθηκε από Nikolas86 Nikolas86 Έγραψε:

Πρέπει να περιμένετε να σας καλέσουν επισήμως, να παρέλθει αυτή η ημέρα, και κατόπιν να ενημερώσετε το ελληνικό κράτος αρμοδίως ότι είστε ανυπότακτος εν τω εξωτερικώ.

Ο νόμος λέει:

1.Ανυπότακτοι κηρύσσονται όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης.
2.Η ανυποταξία αρχίζει από την επόμενη της οριζόμενης ημέρας κατάταξης ή, εφόσον ορίζεται προθεσμία κατάταξης, από την επόμενη της τελευταίας ημέρας. Δεν εφαρμόζονται στην προκείμενη περίπτωση οι περί προθεσμιών διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

4.Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Δηλαδή, αφού δεν παρουσιαστείτε στο στράτευμα μετά από 2-3 μέρες από την ημερομηνία κατάταξης, θα κηρυχθείτε ανυπότακτος. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να τους ενημερώσετε ότι διαμένετε εκτός Ελλάδος, για να κηρυχθείτε ανυπότακτος εξωτερικού. Αυτό γίνεται μέσω προξενείου. Συνήθως, η στρατολογία το εκτιμάει όταν ενημερώνεται (μέσω email, τηλεφώνου, προξενείου) εγκαίρως ότι ο κληθείς προς στράτευση είναι στο εξωτερικό (και ότι μπορεί να υπάρξει ανυποταξία), για να τον καλέσει/ψάξει μέσω προξενείου (και να ξέρει και τι να περιμένει), αντί να ψάχνει φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα μέσω αστυνομίας.

Ένα πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι θα σας έρθει στην εφορία πρόστιμο 6000 ευρώ. Πέραν τούτου, εφόσον δεν δουλεύετε για το δημόσιο, δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα μάλλον με την δουλειά ή τα φορολογικά.
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Ιανουαρίου/2020 ώρα 01:34
Καλησπέρα παίδες. Ήθελα να γράψω για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει παλαιότερα και βλέπω ότι πλέον αναφέρεται πολύ συχνά. Μιλάω στην διάρκειας εξάμηνης βεβαίωσης που δίνουν οι πρεσβείες και ειδικά του Λονδίνου (έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία από άλλη πρεσβεία; Ίσως γίνεται και σε κάποιες της Γερμανίας, το αποκλείω να γίνεται παντού). Είχαμε γράψει λοιπόν ότι αυτή η εξάμηνη διάρκεια δεν προκύπτει από κάπου πέραν ότι έχει δικαίωμα να το ζηταέι η ίδια η πρεσβεία.

Όπως ενημερώθηκα από φίλο στην Αγγλία, τους ζητάνε όταν κάνουν αίτηση για ΜΚΕ και τις προηγούμενες βεβαιώσεις εξάμηνης διάρκειας που τους είχαν δώσει (!).

Οπότε γενικά καλό είναι να τις κάνετε και να ξέρετε από νωρίς τι ζητάνε για ΜΚΕ (έχοντας στο μυαλό ότι μέχρι να κάνετε αίτηση μπορεί να ζητάνε και άλλα χαρτιά.)

Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία καλό θα ήταν να ενημερώσει πχ τι γίνεται αν δεν έχουν παλαιότερες βεβαιώσεις.
Επιστροφή στην κορυφή
KostasSss Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Avatar

Μέλος από: 06/Μαΐου/2019
Θέση: Πολίτης
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 18
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση KostasSss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 20:11
Χαιρετώ την Ομάδα!! 🤲 Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού (Γερμανία) εδω και 8 μήνες και σε 3.5 χρονια βγαίνω ΜΚΕ. Μου ήρθε πάλι χαρτί κατάταξης. Ειναι λογικό με κάθε ΕΣΣΟ να σε καλούν έχει κάνεις σχετική εμπειρία. Και το πρόστιμο θα μου επιβληθεί ξανά; Ευχαριστώ για τον χρόνο όλον.
Επιστροφή στην κορυφή
IoannisD Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση IoannisD Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 22:52
Καλησπέρα,

Μου είχε έρθει και εμένα ξανά χαρτί κατάταξης πριν 8 μήνες, ενώ είμαι εδώ και δύο χρόνια ανυπότακτος εξωτερικού. Πήρα τηλέφωνο τη Στρατολογία Κοζάνης και μου είπανε την ημέρα κατάταξης ή την επόμενη να τους στείλω ένα μαιλ πως δεν θα παρουσιαστώ και πως η κατάστασή μου δεν έχει μεταβληθεί. Έτσι ακριβώς έπραξα και πήρα μερικες εβδομάδες αργότερα να το επιβεβαιώσω. Επιβεβαίωσαν πως έχουν ενημερώσει το σύστημά τους και δεν χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο. Μετά απο 8 μήνες δεν μου έχει βεβαιωθεί δεύτερο πρόστιμο στην εφορία.

Χαιρετισμούς
Γιάννης Δ
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 61
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:34
Αρχικά αποστάλθηκε από Teosigkou Teosigkou Έγραψε:

Καλησπέρα παίδες. Ήθελα να γράψω για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει παλαιότερα και βλέπω ότι πλέον αναφέρεται πολύ συχνά. Μιλάω στην διάρκειας εξάμηνης βεβαίωσης που δίνουν οι πρεσβείες και ειδικά του Λονδίνου (έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία από άλλη πρεσβεία; Ίσως γίνεται και σε κάποιες της Γερμανίας, το αποκλείω να γίνεται παντού). Είχαμε γράψει λοιπόν ότι αυτή η εξάμηνη διάρκεια δεν προκύπτει από κάπου πέραν ότι έχει δικαίωμα να το ζηταέι η ίδια η πρεσβεία.

Όπως ενημερώθηκα από φίλο στην Αγγλία, τους ζητάνε όταν κάνουν αίτηση για ΜΚΕ και τις προηγούμενες βεβαιώσεις εξάμηνης διάρκειας που τους είχαν δώσει (!).

Οπότε γενικά καλό είναι να τις κάνετε και να ξέρετε από νωρίς τι ζητάνε για ΜΚΕ (έχοντας στο μυαλό ότι μέχρι να κάνετε αίτηση μπορεί να ζητάνε και άλλα χαρτιά.)

Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία καλό θα ήταν να ενημερώσει πχ τι γίνεται αν δεν έχουν παλαιότερες βεβαιώσεις.

Η πρεσβεία του Λονδίνου στα στρατολογικά είναι γνωστή για τις αυθαιρεσίες της. Με τόσα περιστατικά, κάποτε θα βρεθεί κάποιος να τους τραβήξει μια καταγγελία για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιώματων μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και ξαφνικά όλα θα λυθούν εν μία νυκτί.

Η βεβαίωση που είναι για νέο διαβατήριο διατίθεται παντού, εφόσον είναι για νέο διαβατήριο.

Για ΜΚΕ, δεν έχει σχέση το αν είναι κάποιος ανυπότακτος ή όχι. Εφόσον πληρεί τα κριτήρια, βγαίνει ΜΚΕ.

Ο νόμος είναι σαφέστατος:

Άρθρο 25
Αναβολή κατάταξης μόνιμων κατοίκων εξωτερικού

1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για την εφαρμογή του παρόντος νόμου θεωρούνται όσοι πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Α. Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Β. Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες.

3. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται απ’ την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας με παραγραφή, αίρονται οι ποινικές συνέπειες και οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμοδίου στρατιωτικού δικαστηρίου.
4. Όσοι συμπληρώνουν τα χρονικά διαστήματα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, κατά τη διάρκεια της λιποταξίας τους, δεν αποκτούν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

Από την πρώτη παράγραφο μαθαίνουμε επακριβώς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος ΜΚΕ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κάτι για ανυποταξία. Στην τέταρτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι εφόσον οι προϋποθέσεις πληρούνται βάσει (και) χρόνου κατά τον οποίο κάποιος τελούσε σε λιποταξία, τότε, δεν μπορεί να βγει ΜΚΕ. Στην τρίτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι μετά την υπαγωγή στο άρθρο 25, δηλαδή αφού βγει κάποιος ΜΚΕ, παύει η ανυποταξία να έχει πρακτικές συνέπειες (πέραν ίσως του διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ). Και αυτή είναι και η μόνη σύνδεση ΜΚΕ και ανυποταξίας. Άρα, όποιος ζητάει άλλα αποδεικτικά πέραν αυτών για τον χρόνο διαμονής στο εξωτερικό, για την τυχόν εργασία στο εξωτερικό κατά αυτόν τον χρόνο και για τυχόν λιποταξία ή μη,ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 61
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:42
Αρχικά αποστάλθηκε από KostasSss KostasSss Έγραψε:

Χαιρετώ την Ομάδα! 🤲 Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού (Γερμανία) εδω και 8 μήνες και σε 3.5 χρονια βγαίνω ΜΚΕ. Μου ήρθε πάλι χαρτί κατάταξης. Ειναι λογικό με κάθε ΕΣΣΟ να σε καλούν έχει κάνεις σχετική εμπειρία. Και το πρόστιμο θα μου επιβληθεί ξανά; Ευχαριστώ για τον χρόνο όλον.

Ο ελληνικός στρατός μπορεί να καλεί τον ανυπότακτο να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή, πρακτικά με κάθε ΕΣΣΟ. Αυτό δεν διακόπτει την ανυποταξία, που είναι διαρκές αδίκημα. Άρα, δεν υπάρχει νέα ανυποταξία και δεν επιβάλλεται νέο πρόστιμο. Εάν όμως διακόψει κάπως ο ανυπότακτος την ανυποταξία, και τον ξανακαλέσουν και πάλι δεν παρουσιαστεί, τότε υπάρχει δεύτερη ανυποταξία και επιβάλλεται δεύτερο πρόστιμο, για το νέο αδίκημα (την 2η ανυποταξία).

Άρθρο 51 Ανυπότακτοι

3. Η ανυποταξία διακόπτεται αποκλειστικά και περιοριστικά:
α. Με τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου.
β. Με την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ. Με τη σύλληψη για την ανυποταξία.
δ. Με την παρουσίαση του ανυπότακτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή για τη διακοπή της ανυποταξίας του.
ε. Με την κρίση του ανυπότακτου, από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ακαταλλήλου για στράτευση (Ι/5) ή με τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας.
στ. Με την έναρξη της κράτησης του ανυπότακτου σε φυλακές ή σε οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή ή με την ένταξή του σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ή με την κατάταξή του σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις ξένου κράτους, εφόσον του χορηγηθεί αναβολή κατάταξης για οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις. Η ποινική δίωξη όσων από τους παραπάνω έχουν ενταχθεί σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ή έχουν καταταγεί σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις ξένου κράτους, αναστέλλεται για όλο το χρονικό διάστημα της αναβολής τους.
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 15:33
Έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν κάνει κάτι. Αυτή η κατάσταση είναι χρόνια. Μήπως να κάνουμε κάτι εμείς; Εννοώ άτομα από το φόρουμ που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο; Προσωπικά δεν με αφορά άμεσα αφού έχω βγει ΜΚΕ και δεν ζω Αγγλία αλλά είναι κρίμα να ταλαιπωρούν τον κόσμο.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 80 8182 83 84 98>