Εκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου

Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Εκτύπωση από: Ελληνικός Στρατός
Κατηγορία: Γενική θεματολογία
Όνομα Forum: Στρατηγική και γεωπολιτική
Περιγραφή Forum: Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
URL: http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=8445
Ημ. Εκτύπωσης: 12/Ιουλίου/2020 ώρα 07:17


Θέμα: Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα
Αποστολή από: Nassos
θέμα: Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα
Ημ. Αποστολής: 03/Μαΐου/2011 ώρα 18:07
Από το Ιόνιο θα ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο, λέει ο Γ. Μανιάτης

Στα αμέσως επόμενα υπουργικά συμβούλια, θα εισαχθεί για δεύτερη συζήτηση το νομοσχέδιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, μιλώντας την Τρίτη στον http://www.vimafm995.gr/" rel="nofollow - ΒΗΜΑ 99,5 .

«Παράλληλα, όμως, ξεκινούμε -και το ανακοινώσαμε- μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν σε μεγάλη έκταση όλες οι χώρες που έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάρα πολύ την εφαρμόζουν οι χώρες της Μεσογείου».

«Αναθέτει το κράτος δηλαδή, σε μία ή περισσότερες - συνήθως περισσότερες - εταιρείες τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων ερμηνεύονται από τις ίδιες της εταιρείες και στη συνέχεια τα πωλούν αυτά τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες».

Όπως είπε, η έρευνα θα ξεκινήσει από το Ιόνιο «που είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει σοβαρές έρευνες, με περισσότερες από 100 γεωτρήσεις.

Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231106352" rel="nofollow - In.grΑπαντήσεις:
Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 30/Μαΐου/2011 ώρα 14:56
Το 2012 οι διαγωνισμοί παραχώρησης περιοχών για έρευνες πετρελαίου

Το 2012 θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο, αφού προηγηθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων, δήλωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και TAP (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ρωσίας για διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την κρίση στις αραβικές χώρες της Β. Αφρικής.

Ειδικότερα για το ζήτημα των ερευνών πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ίδρυσης του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες, που γίνεται με βάση το αντίστοιχο νορβηγικό θεσμικό πλαίσιο.

Συνέχεια: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231110933" rel="nofollow - In.gr


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 30/Μαΐου/2011 ώρα 17:32
Νάσο, έχεις διαβάσει τα τελευταία μηνύματα; Μήπως να περιμένουμε να γίνει κάτι πραγματικό πρώτα, γιατί από ανακοινώσεις χορτάσαμε.

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 30/Μαΐου/2011 ώρα 18:58
Ναι τα έχω διαβάσει. Εγώ απλώς παραθέτω την είδηση.

Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

από ανακοινώσεις χορτάσαμε


Αφού παίρνουμε άριστα στο μπλά-μπλα και τις ανακοινώσεις, δεν το ξέρεις;


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 13/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 17:19
Ξεκινάνε οι έρευνες για πετρέλαιο-φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Τη Νορβηγική μέθοδο θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι διαδικασίες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων
Το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία δίνει τη δυνατότητα για έρευνες σε ιδιωτικές εταιρείες που πραγματοποιούν με δική τους δαπάνη τις έρευνες και πωλούν τα δεδομένα σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το Δημόσιο παίρνει μερίδια τόσο από την πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τις επόμενες εβδομάδες δημοσιεύεται η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για ερευνητικές εταιρείες, προκειμένου να καταγραφεί ο ορυκτός πλούτος στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγήσ Γιάννη Μανιάτη, «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του».

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=76060&catid=3" rel="nofollow - Πηγή


Αποστολή από: Terminator
Ημ. Αποστολής: 13/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 19:14
Και Έρευνες να κάνουμε θα τα πάρει καμιά Ρωσία ή το Ισραήλ η όποιο κράτος κάνει εξόριξει του πετρελαίου θα παίρνουν το 95% και να μας δίνουν 5% του πετρελαίου. Οι ξένοι Δεν είναι κορόιδα σαν τον Jeffrey.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 14/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 19:01
Πόσες φορές θα το πούμε ότι το πετρέλαιο δεν 'το παίρνει΄ κανένας.

Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν την εξόρυξη και διάθεση, με το αντίστοιχο κράτος να ωφελείται από τους φόρους, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίες και το μερίδιο που έχει συμφωνήσει ότι του αναλογεί.
-------------


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 06/Οκτωβρίου/2011 ώρα 15:12

Υπάρχει ακόμα εδώ ένα νούμερο που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει αέριο και πετρέλαιο;Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 06/Οκτωβρίου/2011 ώρα 15:55
Πράσινο φως για έρευνες για πετρέλαιο σε τρεις περιοχές της χώρας από την κυβέρνηση

Την έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε το πρωί η Κυβέρνητική Επιτροπή. Πρόκειται για συγκεκριμένα «οικόπεδα», όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, στον Πατραϊκό Κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και την περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή, η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι' αυτή την απόφαση.

«Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια» τόνισε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.

Όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη και σε ενάμιση χρόνο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκατ. Βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκατ. Βαρέλια και 3 εκατ. Στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

Συνέχεια: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231131901" rel="nofollow - In.grΑποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 06/Οκτωβρίου/2011 ώρα 19:37
200 εκατομμύρια; Ο Χαρδαβέλας έχει ήδη αποκαλύψει ότι στο Κατάκολο τα κοιτάσματα ξεπερνούν της Σ. Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Κουβέιτ μαζί.

Μας ρίχνουν οι σκοτεινές δυνάμεις μου φαίνεται.


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 07/Οκτωβρίου/2011 ώρα 19:56
Μαύρο χρυσό...250 ως 300 εκατομ. Βαρελιών κρύβουν οι περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Δυτικού Κατάκολου, και η κυβέρνηση με διαδικασίες "φαστ τρακ" προκηρύσσει στις αρχές του 2012 τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα κι εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

...

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ο Πατραϊκός Κόλπος, το βόρειο τμήμα της Ηπείρου στα Ιωάννινα και το Δυτικό Κατάκολο έχουν απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 250 με 300 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου. Οπως εξήγησε στην κυβερνητική επιτροπή, με μία μέση τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, αυτά ισοδυναμούν με περίπου 25 δισ. Δολάρια, σε βάθος 15 έως 20 χρόνων.

Αν υποτεθεί, λένε οι πληροφορίες, ότι είπε ο κ. Μανιάτης πως οι επενδυτές θα ζητήσουν ποσοστό της τάξης του 60%, τότε τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι 8 - 10 δισ. Δολάρια.

...

Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος, βόρεια των Ιωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (>4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μια μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002,1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα αναφέρουν 50-80 εκατ. Βαρέλια.
Προσέλκυση

...

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. Βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. Από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ. των τότε τιμών του πετρελαίου, αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63429132" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 28/Δεκεμβρίου/2011 ώρα 11:28
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Delek επιθυμεί άμεσες γεωτρήσεις!


H ισραηλινή DELEK επιμένει για την ανάληψη έργου σε περιοχές νότια της Κρήτης, επιδεικνύοντας «ακατανόητη» σιγουριά για την επιτυχία των συγκεκριμένων εργασιών, σε σημείο ώστε να μη θέλει καν να περιμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας που έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση!

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του «defence-point.gr» η ισραηλινή DELEK έχει εκφράσει την θέλησή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές νότια της Κρήτης, σε σημείο που να μη χρειάζεται να περιμένει τις «επίσημες» έρευνες που πρόκειται να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που έχουν έως σήμερα παρουσιαστεί στον Τύπο, σε συνέδρια και σε ενημερώσεις, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.

Συνέχεια: http://www.defence-point.gr/news/?p=32028" rel="nofollow - Defence-point.grΑποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 28/Δεκεμβρίου/2011 ώρα 11:52
Έχουμε πήξει στις απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες.

-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2012 ώρα 17:57
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door), όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι τρεις περιοχές εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν αποθέματα της τάξεως των 250 εκατομμυρίων βαρελιών.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231144204" rel="nofollow - ΠηγήΑποστολή από: Ιουλιος
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2012 ώρα 18:48
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door), όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι τρεις περιοχές εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν αποθέματα της τάξεως των 250 εκατομμυρίων βαρελιών.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231144204" rel="nofollow - Πηγή


επιτέλους να πάρουμε φόρα μετά την Κύπρο


-------------
Προτιμώ να πεθάνω για την Πατρίδα μου παρά να ζήσω για να την υποδουλώσω


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2012 ώρα 18:49
Με τη διαφορά ότι η Κύπρος όρισε ΑΟΖ ενώ εμείς ακόμη συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα στις "διερευνητικές επαφές"...


Αποστολή από: Ιουλιος
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2012 ώρα 19:07
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos

Με τη διαφορά ότι η Κύπρος όρισε ΑΟΖ ενώ εμείς ακόμη συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα στις "διερευνητικές επαφές"...

έχεις απόλυτα δίκιο!


-------------
Προτιμώ να πεθάνω για την Πατρίδα μου παρά να ζήσω για να την υποδουλώσω


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2012 ώρα 22:00
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231144204" rel="nofollow - Συνέχεια από το in.gr
Τα δεδομένα για κάθε μια από τις τρεις περιοχές έχουν ως εξής:

Πατραϊκός Κόλπος:Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. Βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων, διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα:Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (>4.000 μέτρα). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. Βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Δυτικό Κατάκολο:το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. Βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 04/Φεβρουαρίου/2012 ώρα 17:29
200 εκατ. Βαρέλια πετρέλαιο στο κοίτασμα του Πατραϊκού

«Το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Αυτά εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδος.

...

Σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση για τον πατραϊκό είναι ότι το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.

...

Στη συνέχεια εστίασε σε τρία ζητήματα: Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που δεν πρέπει να θιγεί και τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63611968" rel="nofollow - πηγή


-------------


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 24/Φεβρουαρίου/2012 ώρα 11:47
Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του («Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος, Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης») ο κ. Μανιάτης είπε ότι το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες.

...

Για τις σεισμικές έρευνες ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013, αφού θα γνωρίζουμε όπως είπε τι υπάρχει και πού, η προκήρυξη των περιοχών Ιονίου και νότια της Κρήτης εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά.

...

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην πολιτική των ερευνών υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων τους οποίους, όπως ανέφερε, έχει συναντήσει και έχει ενημερώσει αν και οι συναντήσεις αυτές δεν έλαβαν δημοσιότητα. Επανέλαβε τέλος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, η Ελλάδα μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας έτσι 3- 4 δις. Δολάρια ετησίως από τα 10 δις. Που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/02/2012_429530" rel="nofollow - πηγή
3 - 4 δις εξοικονόμηση αναφέρουν οι αισιόδοξες (πάντα τέτοιες είναι) εκτιμήσεις του υφυπουργού και κάπου εδώ βλέπω να τελειώνει το παραμυθάκι με την Σαουδική Αραβία νοτιοανατολικής ευρώπης που υποστηρίζουν διάφοροι νεφελίμ- επιπέδου δημοσιογράφοι και αναπαράγουν ανυπόληπτα μπλογκ και απελπισμένοι πολίτες.

Καιρός να αφήσουμε το υγρό λόττο και να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Η χώρα θα πρέπει να δουλέψει για να ευημερήσει και όχι να στηρίζεται σε μεσαιωνικού τύπου μαντικές προβλέψεις για αστείρευτους εθνικούς πόρους.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 24/Φεβρουαρίου/2012 ώρα 12:31
Αν αυτά τα 3-4 δις. Προέρχονται ΜΟΝΟ από τα χερσαία οικόπεδα, να φανταστώ το πόσο πολλαπλασιάζεται αν πάμε και στα "οικόπεδα" νοτίως της Κρήτης και στα όποια κοιτάσματα του Αιγαίου;

Όσο για τις "εκτιμήσεις", ο GAP μας έλεγε πριν 2 χρόνια ότι "δεν υπάρχει πετρέλαιο ή δεν υπάρχει τόσο όσο λένε", αλλά τώρα μας λένε ότι "υπάρχουν ενδείξεις". Ε, μετά θα μας πουν "ναι, υπάρχει" αλλά μα μου δεν συμφέρει η εκμετάλλευση του. Α, και φυσικα μην τολμήσει κάποιος να αναφέρει το θέμα "Αιγαίο Πέλαγος" γιατί αυτόματα θα απαντήσουν "θα γίνει πόλεμος" (σς. Ενώ μας λένε ότι δεν θα γίνει ποτέ πόλεμος με τη Τουρκία).

Χαρδαβέλλας, Λιακόπουλος και λοιποί είναι γνωστοί για τη γραφικότητα τους. Επομένως, το ποιος πραγματικά είναι "παραμυθάς" να αναζητηθεί μεταξύ ΥΠΕΞ-ΥΠΕΚΑ-Μεγάρου Μαξίμου-Βουλής.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Μαρτίου/2012 ώρα 19:17
Προσφορές από οκτώ εταιρείες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κρήτη


Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου κατέθεσαν την Παρασκευή στην ελληνική κυβέρνηση δεσμευτικές προσφορές για τη διενέργεια δισδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιουνίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία κίνηση που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει υδρογονάνθρακες και μπορεί να προσμένει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται δύο νορβηγικές (οι TGS και PGS), δύο αμερικανικές (οι Spectrum και ION) και μία γαλλοβρετανική (η CGG Veritas). Το εντυπωσιακό είναι ότι εταιρείες αυτού του βεληνεκούς αποφάσισαν να έρθουν και να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό, όταν η διεθνής πρακτική είναι οι σεισμικές έρευνες να αναλαμβάνονται κατόπιν ανάθεσης. Ενδεικτικά του μεγέθους των εταιρειών αυτών είναι τα έσοδα που πραγματοποίησαν το 2011 με την νορβηγική TGS να φθάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια και τη CGG Veritas τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Μανιάτης, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι μέσα στον επόμενο μήνα η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών και στη συνέχεια η κατακύρωση των ερευνών θα γίνει με κοινοβουλευτική διαδικασία για την κατοχύρωση απόλυτης διαφάνειας.

Εκτιμά δε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει για πρώτη φορά πού ακριβώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο οπότε και θα μπει τρυπάνι.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4699118" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Μαρτίου/2012 ώρα 19:19
Τον Ιούλιο οι νέοι διαγωνισμοί για την έρευνα υδρογονανθράκων

Νέοι διαγωνισμοί για την εύρεση υδρογονανθράκων θα προκηρυχθούν τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στον Έβρο, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία, την Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, «πέραν πάσης προσδοκίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος την ανταπόκριση εταιρειών στο διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής φακέλου ενδιαφέροντος έληξε την Παρασκευή και κατατέθηκαν συνολικά 8 προσφορές.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο μήνα, προκειμένου να υπογραφούν μέχρι τον Απρίλιο οι συμβάσεις και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα.

Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για περαιτέρω έρευνα σε περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν όπως ο Πατραϊκός Κόλπος, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα και για τις οποίες είναι πιθανό να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βάσει των δεδομένων εκτιμάται ότι υπάρχουν 200,80 και 3-4 εκατ. βαρέλια στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα αντίστοιχα. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο, ενώ τον ίδιο μήνα θα προκηρυχθούν έρευνες και για 10 με 15 νέες περιοχές της Ελλάδας.

http://topontiki.gr/article/31487" rel="nofollow - ΠΗΓH


Τι έγινε παιδάκια, τώρα τα θυμηθήκατε; Τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε τίποτα;


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 06/Μαρτίου/2012 ώρα 02:40
Ίσως γιατί το πετρέλαιο είχε την μισή τιμή;

Προς το παρόν πάντως μονάχα ενδείξεις υπάρχουν και για πολύ μικρές ποσότητες.-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 06/Μαρτίου/2012 ώρα 11:44
Παλαιότερα επί ΔΕΠ-ΕΚΥ που το πετρέλαιο είχε το 1/10 (ή/και λιγότερο) της σημερινής τιμής γιατί κάνανε έρευνες;
Κάτι άλλο υπάρχει και δεν το λένε, και έτσι αφήνουν να αιωρούνται οι διάφορες εικασίες και συνομωσίες.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Ιουλίου/2012 ώρα 21:35
ΥΠΕΚΑ: Οκτώ προσφορές για έρευνα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Οκτώ προσφορές από 11 επιχειρήσεις ή Κοινοπραξίες κατατέθηκαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο διαγωνισμό
για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα: Το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει την ανταπόκριση της αγοράς ως εξαιρετικά επιτυχή, «παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα». Οι διαγωνισμοί αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου και οι προσφορές αναλυτικά είναι:

Για την περιοχή Ιωαννίνων:
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E,Edison International SPA,Melrose Resources Plc
2.Energean Oil and Gas,Petra Petroleum,Schlumberger (strategic technical partner)
3.Arctic Hunter Energy Inc.K.O.Enterprises Inc.
4.Chariot Oil and Gas Limited

Για την περιοχή Πατραϊκού Κόλπου:
1.Energean Oil and Gas,Trajan Oil and Gas Limited,Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E,Edison International SPA,Melrose Resources Plc

Για το Κατάκολο:
1.Energean Oil and Gas,Trajan Oil and Gas Limited,Schlumberger (strategic technical partner)
2.Grekoil Energy Ventures LTD

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος επισημαίνει ότι: «Η κατάθεση των οκτώ προσφορών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα δείχνει ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας είναι μεγάλο.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μια περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση και την ανταγωνιστικότητα της, για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση».

Οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν παραχωρηθεί για έρευνα και το 1996 οπότε στο σχετικό διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνω, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου. Οι έρευνες τότε απέβησαν άκαρπες, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. Και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ.


http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=17155&title=%25CE%25A5%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%259A%25CE%2591%253A%2520%25CE%259F%25CE%25BA%25CF%2584%25CF%258E%2520%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2583%25CF%2586%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25AD%25CF%2582%2520%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1%2520%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B1%2520%25CF%2585%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B3%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B8%25CF%2581%25CE%25AC%25CE%25BA%25CF%2589%25CE%25BD%2520%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%2520%25CE%2594%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE%2520%25CE%2595%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25B4%25CE%25B1" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 02/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 23:42
«Πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στο περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Η θετική αυτή γνωμοδότηση ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι πετρέλαιο και σε τι ποσότητες στην περιοχή του Καλπακίου. Η έγκριση αυτή δεν αφορά στην έναρξη γεωτρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτήσει νέα γνωμοδότηση από την Περιφέρεια.

Για το λόγο αυτό και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται γενικά στα Ιωάννινα, χωρίς να κάνει πιο συγκεκριμένη την περιοχή, αφού αυτή θα περιγραφεί επακριβώς από τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία θα καταδείξουν εάν υφίστανται εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου.

Εθνικής σημασίας

Στη σχετική τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη χαρακτήρισε εθνικής σημασίας το ζήτημα διαχείρισης του συγκεκριμένου φυσικού πλούτου.

Σημείωσε δε ότι κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους εκτός του ότι προσδίδει υπεραξία στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως ευνοϊκό περιβάλλον υποδοχής και ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου, με όλες τις θετικές συνέργειες που έπονται.

Η ίδια πρόσθεσε ότι εκπτώσεις στη διαφύλαξη, αλλά και στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής της Ηπείρου, εξαιτίας αυτών των ερευνών, δεν προβλέπονται. Τέλος η κ. Καλογιάννη επισήμανε πως η συγκεκριμένη ΜΠΕ αφορά στο γενικότερο σχεδιασμό και στην τεχνολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρήσεις και όχι την υλοποίηση επιμέρους έργων, καθένα απ' τα οποία θα συνοδεύεται από ξεχωριστή ΜΠΕ, όταν έρθει η ώρα της πραγματοποίησής του.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/145129" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 14:30

Η εταιρεία PGS αναλαμβάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

Η εταιρεία PGS (Petroleum Geo-Services) Θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιβεριάτος ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή της Βουλής στον τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων, για τα αποτελέσματα των προσφορών των ξένων εταιρειών για τις έρευνες που θα κάνουν στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Αφού υπογράψει τη σχετική σύμβαση, η Petroleum Geo-Services θα παραδώσει εντός τριών μηνών τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης για την εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

http://www.kydon.gr/index.php?ID=News&Rec_ID=1868" rel="nofollow - ΠΗΓΗ

Ελπίζω σε θετικά αποτελέσματα, αρκεί να μην εμφανιστούν τίποτα... Τουρκάκια να παρενοχλούν το σκάφος, όπως εκαναν στη ίδια εταιρία στη Κύπρο.Αποστολή από: 0110 0111 1011 1110
Ημ. Αποστολής: 13/Σεπτεμβρίου/2012 ώρα 21:03
Θα ειναι πραγματικα πολυ ενδιαφέρον να δουμε πως θα καταφερει μια χωρα οπως η Ελλάδα να μπει στις μπισνες του πετρελαίου και να κανει πραγματα και θαυματα οταν εχει ηδη αποδειξει οτι ειναι ανικανη εντελώς να κανει πιο απλά πράγματα οπως πχ να ελέγξει στοιχειωδώς την φοροδιαφυγη στο εσωτερικο της εδραιωνοντας ενα αξιοπιστο ηλεκτρονικο συστημα καταπολέμισης της φοροδιαφυγης.

Τρεις λαλουν και δυο χορευουν.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 11/Νοεμβρίου/2012 ώρα 14:35
Πάτρα: Έφτασε στο παλιό λιμάνι το Νορβηγικό πλοίο "Nordic Explorer" - Ξεκινούν οι έρευνες για το πετρέλαιο

Έφτασε πριν από λίγο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, κοντά στο ύψος του επιβατικού σταθμού, το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής PGS, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτό του thebest.gr.To πλοίο θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης

Στην Πάτρα θα βρεθεί και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, όπως και ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Λιβιεράτος.

Ο ίδιος επισημαίνει τις προσπάθειες του Γ. Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής»

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/159279" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 02/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 22:42
Γίναμε ήδη Σαουδική Αραβία (κατά φαντασίαν) ! Καλό θα είναι να βρεθεί κάτι, αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τις φαντασιώσεις περί ενεργειακού θησαυρού. Αν υπήρχε κοίτασμα και ήταν σε τέτοιο βάθος που θα ήταν εύκολη η εξόρυξη, όπως στη Βόρειο Θάλασσα, θα το είχαμε βγάλει. Ετσι κι αλλιώς, ούτε σταγόνα δεν έχουμε βρεί ακόμη.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 11:56
Και το θέμα δεν είναι να θα βρεθεί απλά πετρέλαιο, αλλά τι ποιότητας είναι, τι ποσότητα και σε τι βάθος.

Αλλά εδώ με την έναρξη σεισμικών μελετών (δηλαδή τίγκα προκαταρκτικό στάδιο), μερικοί έχουν αρχίσει ήδη να μοιράζουν τα κέρδη.
-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 16:45
Kοιτάσματα αξίας 270 δισ. έως 1,3 τρισ. δολάρια στην Κρήτη

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα συνολικό όφελος από 270 εκατομμύρια έως και 1,3 τρισ. δολάρια, κρύβονται ενδοχομένως στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, σύμφωνα με έκθεση που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό τρεις Έλληνες καθηγητές και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.

Στην έκθεση, που υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κονοφάγο Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, περιγράφονται όλες τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την Real News, η έκθεση παραδόθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σε αυτήν επισημαίνεται ακόμα ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης μπορούν να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα ύψους 270 δισ. δολαρίων, ενώ, εαν συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου, το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 1,3 δισ. δολάρια.

http:%20//news.in.gr/economy/article/?aid=1231225798" rel="nofollow - ΠΗΓΗ

Τι έγινε παιδάκια, πριν 2 χρόνια μας λέγατε άλλα

[TUBE]c8GAle7VOmw[/TUBE]


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 09/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 17:00
Επειδή αυτό το θέμα είναι σημαντικό, λένε ότι η ολοκλήρωση των ερευνών απο το Νορβηγικό σκάφος, θα γίνει τον άλλο μήνα, και το 2014 θα πιάσουν δουλεία τα πρώτα γεωτρύπανα. Πάντα τηρώντας τις ανάλογες επιφυλάξεις, άλλα ας αναμένουμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανωτέρω προθεσμίες που έχουν ανακοινώσει.

-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 20:27
Αν δεν γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ ή τέλος πάντων της μέσης γράμμης σε όλα τα θαλάσσια πεδία, δεν προχωράει τίποτα. Άλλη όρεξη είχαν οι όποιες εταιρίες να τρέχουν σε δικαστήρια για δικαιοδοσίες κρατών σε αμφισβητούμενες περιοχές.


Αποστολή από: Guests
Ημ. Αποστολής: 09/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 21:44
Για να καθοριστεί πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Άρα και η Τουρκία.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 23:33
Η Τουρκία δεν θα δεχθεί, και επειδή ξέρει ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα πάρει αυτό που θέλει, θα προτιμήσει να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα και τη Κύπρο.
Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 01:18
Αρχικά αποστάλθηκε από 12θεϊστής

Για να καθοριστεί πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Άρα και η Τουρκία.

Δεν είναι μόνο η Τουρκία. Όπως είχα διαβάσει πρόσφατα, στα εμπλεκόμενα μέρη ανήκει και η Λιβύη η οποία σε γενικές γραμμές είναι θετική για να καθοριστουν τα σύνορα των ΑΟΖ, απλώς αμφισβητεί το νησί της Γαύδου ως αντικείμενο της ΑΟΖ.Είναι βέβαια λάθος κατά το Δίκαιο της θάλασσας αφού η Γαύδος είναι κατοικημένη και κατά συνεπεια έχει de facto AOZ.Επιπλέον, η Λιβύη διεκδικεί μια γραμμη βάσεων όσον αφορά στον κόλπο της Σύρτης που αποτελεί μια υπέρβαση για τους κανονες του δίκαιου της θάλασσας. Όταν είχαμε ξαναδιαπραγματευτει Δεχθήκαμε πολύ γρήγορα αυτην την απαιτηση της Λιβύης και δεν συμπεριλάβαμε το αίτημα μας, αλλά αποδείχθηκε λάθος, αφού δεν άλλαξε τη γνώμη της η Λιβύη για το θέμα της Γαύδου.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 12:10
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί, και επειδή ξέρει ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα πάρει αυτό που θέλει, θα προτιμήσει να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα και τη Κύπρο.


Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν θα πάρει αυτό που θέλει.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη και σε ειδικές Περιπτώσεις Όπως το Καστελόριζο, προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί συμβιβαστική λύση και δεν θα δοθεί το σύνολο της ΑΟΖ στην Ελλάδα.


-------------


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 13:21
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί συμβιβαστική λύση και δεν θα δοθεί το σύνολο της ΑΟΖ στην Ελλάδα.

Καλημέρα. Και καλά κάνεις και είσαι βέβαιος, διότι η συμφωνία της Μαδρίτης το '97, αυτό που αναφέρεις προάγεται. Ας θυμηθούμε ποιά είναι η παράγραφο αυτής της τραγικής συμφωνίας, και βρίσκεται τώρα η Τουρκία σε θέση να διεκδικεί:

Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

Είναι ακριβώς η τρίτη παράγραφος εκείνης της συμφωνίας, την οποία επικαλείται σήμερα η Τουρκία, για να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο...

http://paremboleas.pblogs.gr/2009/06/to-pasok-kai-h-symfwnia-ths-madriths-toy-1997-poy-edwse-dikaiwma.html" rel="nofollow - πηγή
-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 15:08
Δε νομίζω ότι είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά σε παρόμοιες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων όπου μικρά νησιά είχαν πολλαπλάσια επίδραση στην τελική ΑΟΖ.

-------------


Αποστολή από: Signaller
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 21:33
Χθες ο Μίκης είχε μια σελίδα άρθρο στο ΒΗΜΑ που έλεγε πάλι για τον απίστευτο θησαυρό της χώρας

-------------
Ο πιο ανίκητος εχθρός, είναι λοχία ο καιρός!


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 10/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 22:05
Αρχικά αποστάλθηκε από Signaller

Χθες ο Μίκης είχε μια σελίδα άρθρο στο ΒΗΜΑ που έλεγε πάλι για τον απίστευτο θησαυρό της χώρας

Καλά για αυτά περί ορυκτού-ενεργειακού πλούτου κρατάω πισινή. Ναι μεν η Ελλάδα είναι μαγαζί-γωνία, αλλά ας δούμε πρώτα κάποια εξόρυξη και όχι άλλα άρθρα και μελέτες, γιατί θεωρητικά έχουμε γίνει Νότιος Αφρική, Ινδία, Αυστραλία και Ρωσσία που έχουν τον πιο πλούσιο ορυκτό πλούτο απο πλευράς μεταλλευτικών αποθεμάτων.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 11/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 11:18
Στην θεωρία οι σωματέμποροι θα φέρνουν Γερμανίδες στα στριπτιτζάδικα.

Στην πραγματικότητα εμείς θα φύγουμε σούμπιτοι για τα στριπτιτζάδικα της Γερμανίας.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 28/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 00:24
Bloomberg: Η Petroceltic ετοιμάζεται να ψάξει πετρέλαιο στην Ελλάδα

Την πρόθεση της Petroceltic International Plc, μιας εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο και την ανατολική Ευρώπη, να ψάξει πετρέλαιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η εταιρία έχει κάνει ήδη αίτηση για να εκδοθεί άδεια εξορύξεων τόσο σε χερσαίο όσο και σε ύπερακτιο οικόπεδο. Όπως μάλιστα δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Δουβλίνο ο Brian O’Cathain, διευθύνων σύμβουλος της Petroceltic, η αίτηση έχει γίνει από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison SpA.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, και ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, Βασίλης Τσάιτας. «Κάναμε αίτηση σαν κοινοπραξία» είπε και πρόσθεσε πως κάθε εταίρος διαθέτει ίσα μερίδια και η αίτηση εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Το χερσαίο οικόπεδο βρίσκεται στην Ήπειρο και το ύπερακτιο στον πατραϊκό κόλπο, είπε ο κ. Τσάιτας στο Bloomberg. «Αν η προσφορά είναι επιτυχής, τα ΕΛΠΕ θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Βασίλης Τσάιτας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=182272&catid=3" rel="nofollow - ΠΗΓΗ


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 28/Δεκεμβρίου/2012 ώρα 01:16
Ενδιαφέρον παράθεση αυτή Νάσο. Όμως επιτέλους, ας δούμε πια μια εξόρυξη. Ότι ενδιαφέρον υπάρχει είναι σε επίπεδα μελέτης, η σεισμεικών ερευνών, και καθορισμό ΑΟΖ. Επιτέλους ας δούμε κάποια έσοδα αν τελικά υπάρχουν όλα όσα οι μελέτες και τα σχέδια επι χάρτου υποστηρίζουν. Κουραστήκαμε να ακούμε κωλύματα.

-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 01/Ιανουαρίου/2013 ώρα 22:17
Προσοχή μην τελικά οι υδρογονάθρακες αποδειχτούν άνθρακες. Υπομονή προσοχή και ελπίδα.


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 01/Ιανουαρίου/2013 ώρα 22:29
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Προσοχή μην τελικά οι υδρογονάθρακες αποδειχτούν άνθρακες. Υπομονή προσοχή και ελπίδα.

Απ'όσο γνωρίζω τα κοιτασμάτα αργού στο Βόρειο Αιγαίο είναι εξορύξιμα και εκμεταλλεύσιμα στην Ανατολική Θάσο. Με βάση το πετρέλαιο του Πρίνου μας δίνει αποθέματα περισσότερα από 1 δις βαρέλλια αργού.
Αν κρίνουμε με βάση την ποιότητα του πετρελαίου του Πρίνου βέβαια, η εξόρυξη από το ελληνικό αργό πετρέλαιο σε λευκά προϊόντα είναι πολύ χαμηλή και επομένως το ελληνικό πετρέλαιο έχει πολύ χαμηλή αξία και κανείς δε το θέλει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αποτελεί βιώσιμη επένδυση. Το πετρέλαιο στη θάλασσα απαιτεί τεράσιες επενδύσεις για την εξόρυξή του, που είναι δύσκολη και επικίνδυνη, και απ' ότι φαίνεται, όσο και αν ανέβει η τιμή του πετρελαίου, κανείς δε θα μπορέσει να βγάλει κέρδος από τα ελληνικά πετρέλαια του Αιγαίου, άρα κανείς δεν ασχολείται.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2013 ώρα 16:28
Να θυμήσω τα πετρέλαια της Θάσου, που δεν κάλυψαν ούτε το 5% των ανγκών μας. Επίσης να θυμίσω τις άκαρπες έρευνες μιας Αυστραλιανής εταιρείας στο Ιόνιο, προ εικοσαετίας περίπου. Μήπως ήταν και οι Ανδρέας Παπανδρέου και Μητσοτάκης και οι της "Οικουμενικής", προδότες και έκρυψαν το θησαυρό που είχαν βρεί οι Αυστραλοί; Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε! Γίναμε ήδη Σαουδική Αραβία (κατά φαντασίαν) ! Καλό θα είναι να βρεθεί κάτι, αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τις φαντασιώσεις περί ενεργειακού θησαυρού. Αν υπήρχε κοίτασμα και ήταν σε τέτοιο βάθος που θα ήταν εύκολη η εξόρυξη, όπως στη Βόρειο Θάλασσα, θα το είχαμε βγάλει. Για ρίξτε μια ματιά στο χάρτη και το βάθος της θάλασσας νοτίως της Κρήτης, πριν χαρείτε που γίναμε πετρελαιάδες. Ετσι κι αλλιώς, ούτε σταγόνα δεν έχουμε βρεί ακόμη.


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 02/Ιανουαρίου/2013 ώρα 20:16
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Να θυμήσω τα πετρέλαια της Θάσου, που δεν κάλυψαν ούτε το 5% των ανγκών μας. Επίσης να θυμίσω τις άκαρπες έρευνες μιας Αυστραλιανής εταιρείας στο Ιόνιο, προ εικοσαετίας περίπου. Μήπως ήταν και οι Ανδρέας Παπανδρέου και Μητσοτάκης και οι της "Οικουμενικής", προδότες και έκρυψαν το θησαυρό που είχαν βρεί οι Αυστραλοί; Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε! Γίναμε ήδη Σαουδική Αραβία (κατά φαντασίαν) ! Καλό θα είναι να βρεθεί κάτι, αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τις φαντασιώσεις περί ενεργειακού θησαυρού. Αν υπήρχε κοίτασμα και ήταν σε τέτοιο βάθος που θα ήταν εύκολη η εξόρυξη, όπως στη Βόρειο Θάλασσα, θα το είχαμε βγάλει. Για ρίξτε μια ματιά στο χάρτη και το βάθος της θάλασσας νοτίως της Κρήτης,πριν χαρείτε που γίναμε πετρελαιάδες. Ετσι κι αλλιώς, ούτε σταγόνα δεν έχουμε βρεί ακόμη.

Ναι οι πετρελαιάδες που δεν θα έχουν να φάνε σε λίγο. Καλά αν βρούν καμιά σταγόνα ας έχουμε για να ζεσταθούμε πρώτα, γιατί μας κόβω να τρώμε το πετρέλαιο που θα βρούν (ακόμα δεν τον είδαμε) για φαί.


-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: thanos123
Ημ. Αποστολής: 03/Ιανουαρίου/2013 ώρα 00:33
Ακόμα και το πετρέλαιο της σαουδικής αραβίας να είχαμε θα είχαμε φάει ολα τα λεφτά και πάλι χρεωμένοι θα είμασταν. Δουλειά και οικονομία είναι η μόνη λύση για κράτη όπως η ελλάδα.


Αποστολή από: dn24
Ημ. Αποστολής: 03/Ιανουαρίου/2013 ώρα 03:05
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Δουλειά και οικονομία είναι η μόνη λύση για κράτη όπως η ελλάδα.

Το σωστό αυτό είναι. Με το μη βιώσιμο χρέος όμως που έχουμε, η μόνη λύση -αν κ υπέρμετρα επώδυνη- την οποία δεν επικροτώ φυσικά αλλά την βλέπω ως αναγκαστική είναι πτώχευση και όλα από το μηδέν.

-------------
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 03/Ιανουαρίου/2013 ώρα 11:44
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Ακόμα και το πετρέλαιο της σαουδικής αραβίας να είχαμε θα είχαμε φάει ολα τα λεφτά και πάλι χρεωμένοι θα είμασταν. Δουλειά και οικονομία είναι η μόνη λύση για κράτη όπως η ελλάδα.
Και για όλες τις χώρες θα έλεγα.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 27/Φεβρουαρίου/2013 ώρα 00:25
ΥΠΕΚΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τους υδρογονάνθρακες

Με την επιστροφή Σήμερα, στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ.

Με βάση την προετοιμασία που έγινε από το 2011, από τον τότε Υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο νυν Υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέχισε συστηματικά το πρόγραμμα, από τον Ιούλιο, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την παγκόσμιου κύρους νορβηγική PGS στις 26 Οκτωβρίου 2012, βάσει της οποίας το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας άρχισε τις έρευνες, αποπλέοντας από την Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου 2012, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer και των συνοδών σκαφών της νορβηγικής εταιρείας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης Του σημαντικού έργου του Nordic Explorer,o υπουργός Ευ. Λιβιεράτος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια του έργου τους, τόσο σημαντικού για τη χώρα μας.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

http://www.capital.gr/News.asp?id=1739128" rel="nofollow - Συνέχεια:Capital.gr


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 11/Μαρτίου/2013 ώρα 15:49
Ήξεραν όλοι από το 1997

Την απόρρητη έκθεση που υπήρχε ήδη από το 1997 κλειδωμένη στα συρτάρια της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος (ΔΕΠ-ΕΚΥ Α. Ε.) και αποκάλυπτε την ύπαρξη γιγαντιαίων στόχων-κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, φέρνει στο «φως» η Realnews.

Σε αυτή περιλαμβάνονται χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές με αυτές που προέκυψαν κατά την πρόσφατη έρευνα της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τις προοπτικές των εν λόγω κοιτασμάτων, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Realnews.

Ανάλογο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού η άκρως εμπιστευτική έκθεση των 200 σελίδων με τον τίτλο International Mediterranean Ridge Seismic Experiment (IMERSE), όπως αποδεικνύεται, παρέμενε «θαμμένη» και αναξιοποίητη για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, έχοντας περιέλθει στα «χέρια» της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α. Ε. Μετά την κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος (με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών) τον Απρίλιο του 1998.

«Αν είχαμε προχωρήσει τότε, σήμερα θα είχαμε συμβάσεις αφού, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες έρευνες της PGS, το έργο IMERSE ήταν άκρως επιτυχημένo», ανέφερε η τότε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α. Ε. Τερέζα Φωκιανού.[... ]

[... ]Η εξαιρετική ποιότητα των καταγραφών εκείνης της εποχής επέτρεψε να εντοπιστούν, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, εντυπωσιακοί στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, ένας εκ των οποίων παρουσιάζει έκταση η οποία ξεπερνά τα 1.000 τ. Χλμ. Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, δηλαδή, από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ που έχει έκταση 370 τ. Χλμ. Μάλιστα, στην έκθεση αποτυπώνεται και η αξία των κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή με μια πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα ύπαρξης 80% πετρελαίου και 20% φυσικού αερίου, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μπορεί να δώσει από 5 έως 10 δις. Βαρέλια πετρελαίου, αξίας 500 δις. Δολαρίων και καθαρής αξίας για τα ταμεία του κράτους, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ερευνών,150 δις. Δολαρίων.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά τη σύνταξη της μυστικής εκθέσεως που είχε παραδοθεί πέρυσι το καλοκαίρι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τους επιστήμονες Αντώνη Φώσκολο, Ηλία Κονοφάγο και Νίκο Λυγερό, σύμφωνα με την οποία από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίζονται γύρω από την Κρήτη το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 1,3 τρις. Δολάρια.

http://www.real.gr//Files/Articles/Document/216600.pdf" rel="nofollow - Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=216602&catID=11" rel="nofollow - ΠΗΓΗ
Συνωμοσίες Και βλακείες, δεν έχουμε πετρέλαιο. Οι πολιτικοί μας και τα παπαγαλάκια τους δεν λένε ποτέ ψέματα.


Αποστολή από: yandr
Ημ. Αποστολής: 11/Μαρτίου/2013 ώρα 19:28
Από έρευνες χορτάσαμε πετρέλαιο.

Να δούμε αν θα βγει και κανένα βαρέλι μέχρι να πεθάνουμε, γιατί είναι πιθανό μέχρι το 2200 η Real news να 'αποκαλύπτει' μυστικές έρευνες με κοιτάσματα όσα 3 Σαουδικές Αραβίες και 2 Ιράν μαζί.


-------------


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Ιουλίου/2013 ώρα 00:11
Μεγάλες προοπτικές για κοιτάσματα σε 3 περιοχές "βλέπουν" οι Νορβηγοί

Κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ τονίζουν, μιλώντας στο Capital.gr, ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών της PGS είναι προκαταρκτικά και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι από την πλευρά της PGS που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες σεισμικών ερευνών στον κόσμο με τεράστια εμπειρία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πρόθεση να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες ερμηνείας και περαιτέρω επεξεργασίας των ευρημάτων για το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Η βιασύνη αυτή μόνο θετική μπορεί να είναι, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Μέχρι τέλος του έτους θα τελειώσει η επεξεργασία των δεδομένων και άρα δεν θα μιλάμε για έμμεσες ενδείξεις αλλά για την ύπαρξη ή όχι σαφών θετικών στοιχείων. Αμέσως μετά, το 2014, θα ξεκινήσει ο γύρος παραχωρήσεων και βούληση του ΥΠΕΚΑ είναι ανάλογα με το ενδιαφέρον να προχωρήσουν άμεσα οι αναθέσεις. Ρεαλιστικά ερευνητικά γεωτρύπανα δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα από το 2016 και η έναρξη της εκμετάλλευσης εάν και εφόσον όλα εξελιχθούν με το ευνοϊκό σενάριο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2020.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, θα είναι διαθέσιμα τα fast track δεδομένα που συνέλεξε η Νορβηγική εταιρεία PGS κατά τις έρευνες που διεξήγαγε στον ελλαδικό χώρο, στο τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και καταλήγει μέχρι νότια της Κρήτης.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μια πρώτη φωτογραφία και δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο οι εταιρείες οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα το οποίο ανάλογα με το εύρος των περιοχών που περιλαμβάνει και τη μορφή του πακέτου μπορεί να τιμάται μερικά εκατομμύρια ευρώ. Οι τιμές, ανάλογα με τα δεδομένα, την έκταση και το είδος των στοιχείων κυμαίνονται από 300 έως 500 δολάρια το χλμ. Και ανάλογα με την περιοχή και την αγορά των πακέτων δεδομένων μπορεί να ξεκινήσουν από 950 χιλ. Δολ. Έως 5 εκατ. δολάρια, κόστος το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να καταβάλουν μεγάλες εταιρείες και σοβαροί ενδιαφερόμενοι.

Η τιμολογιακή πολιτική είναι κλιμακωτή ως προς την ημερομηνία αγοράς (βρισκόμαστε σε κάθε περίπτωση στο late sales period) και στο είδος του πακέτου που αγοράζεις και προσδιορίζεται ως εξής: Αγοράζεις σεισμικές γραμμές στην περιοχή ενδιαφέροντος (ανάλογα με την έκταση της περιοχής) και χρεώνεσαι ανά χιλιόμετρο, καθώς πρόκειται για σεισμικά δύο διαστάσεων. Στη συνέχεια, εάν κόψει οικόπεδα το ελληνικό δημόσιο, ο Ανάδοχος για να πάρει τα σεισμικά της περιοχής του καταβάλλοντας το λεγόμενο uplift.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1829201" rel="nofollow - Συνέχεια:Capital.gr


Αποστολή από: anaktas
Ημ. Αποστολής: 05/Ιουλίου/2013 ώρα 14:14
Ωραίες είναι οι ανακοινώσεις, όμως για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες ακούμε από την εποχή του ΓΑΠ αλλά γεμάτους σωλήνες με ελληνικό πετρέλαιο δέν βλέπουμε...


-------------
Amat victoria curam


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 14/Νοεμβρίου/2014 ώρα 17:11
Ερρίφθη ο κύβος για τους υδρογονάνθρακες

Με την επίσημη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Ε. Ε.(Gazette) με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2014, ξεκίνησε και τυπικά ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ειδικότερα ο διαγωνισμός αφορά 20 θαλάσσιες περιοχές, έκτασης από 1.801 έως 9.543 τ. Χλμ. για τα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσκαλεί, μέσω της εν λόγω προκήρυξης,“τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία υποβολής προσφορών”.Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους έως των Μάιο του 2015. Στην προκήρυξη ορίζεται με σαφήνεια ότι τα εξωτερικά όρια των 20 θαλασσίων περιοχών έχουν καθοριστεί σύμφωνα με υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και, σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας συμφωνίας, καθορίζονται από τη διάμεσο που περιγράφεται στο άρθρο 2 παρ.1 του ν.2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 156 παρ.2 του ν.4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179/22.8.2011). Χρησιμοποιείται δηλαδή η μέση γραμμή.

Είχε προηγηθεί στις 5 Νοεμβρίου η δημοσίευση αντίστοιχου διαγωνισμού και για το χερσαίο τμήμα της δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρία “Οικόπεδα” Στις περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ως καταληκτική ημερομηνία αυτού του διαγωνισμού αναφέρεται η Παρασκευή,6 Φεβρουαρίου 2015. Ήδη το ενδιαφέρον τους για αυτά τα τρία “Οικόπεδα” έχουν εκφράσει ανοικτά η ιταλική εταιρεία Enel (που είχε καταθέσει επισήμως σχετική πρόταση και για τις τρεις περιοχές στις 14 Απριλίου 2014) και η ελληνική Energean Oil &Gas. Υπενθιμίζεται πως η τελευταία έχει αναλάβει ήδη την εκμετάλλευση άλλου “Οικοπέδου” στην περιοχή των Ιωαννίνων, της οποίας οι τρεις περιοχές που περιλαμβάνονται στην νέα πρόσκληση, αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια.

http://e-amyna.com/2014/11/14/%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B8%CE%B7-%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1/" rel="nofollow - E-amyna.comΑποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 06/Δεκεμβρίου/2014 ώρα 12:09
Reuters: Ξεκινούν γεωτρήσεις στον Πρίνο

Το Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο προκειμένου έως το 2016 να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα 5000 βαρέλια ημερησίως, από 2000 που είναι σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, Μαθιός Ρήγας, με δηλώσεις του στο Reuters.

Όπως τόνισε αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 200 εκατ. Δολαρίων που έχει ανακοινωθεί. Επίσης ο κ. Ρήγας ανέφερε ακόμη ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% από τον περασμένο Ιούνιο θέτει την εκμετάλλευση σε κίνδυνο αν δεν γίνουν επενδύσεις καθώς με το σημερινό επίπεδο παραγωγής τα κέρδη μηδενίζονται όταν η διεθνής τιμή βρίσκεται στα 70 δολάρια το βαρέλι. «Αν η παραγωγή και η διεθνής τιμή παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα η εκμετάλλευση δεν είναι βιώσιμη.

Συνεπώς χρειάζονται νέες γεωτρήσεις», ανέφερε ο κ. Ρήγας. Ο κ. Ρήγας εξέφρασε επίσης την ελπίδα για νέες ανακαλύψεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου η Energean κέρδισε το διαγωνισμό για τις έρευνες ενώ εμφανίστηκε σκεπτικός για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που αφορά τις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της πολιτικής αβεβαιότητας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2174214" rel="nofollow - Capital.gr


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 07/Φεβρουαρίου/2015 ώρα 12:07
Πενιχρό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Μόνο δύο ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές την Παρασκευή για χερσαίες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι χαμηλές τιμές της ενέργειας και η αβεβαιότητα που καλλιεργούν οι δανειστές σχετικά με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα κράτησε μακριά τους ξένους επενδυτές.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο μοναδικός παραγωγός πετρελαίου της χώρας Energean Oil &Gas, ο οποίος ανήκει κατά 45% στο επενδυτικό ταμείο Third Point, υπέβαλαν προσφορές για την αξιοποίηση πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου σε τρία χερσαία τμήματα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας.

Η ιταλική Enel είχε εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον, αλλά αποχώρησε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η απόφαση θα ληφθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας, εκτός από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε σε περικοπές των δαπανών των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, υπήρξε ανησυχία ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανονισμούς που επηρεάζουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οι πρώτες άδειες γεωτρήσεων για τρία χερσαία και υπεράκτια μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα απονεμήθηκαν πέρυσι.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια – σε μια κοινοπραξία με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic – και η Energean Oil ήταν οι νικητές. Η Ελλάδα έχει επίσης προσκαλέσει τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε μια τεράστια υπεράκτια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης μέχρι τον Μάιο. Ο νέος Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει την παρούσα προσφορά.

Στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας έχουν πει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει κάποιους όρους της προσφοράς ή να δώσει στους υποψηφίους περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τις προσφορές τους, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να ακυρώσει τη διαδικασία.

http://dialogos.com.cy/blog/penichro-endiaferon-gia-idrogonanthrakes-sto-ionio/" rel="nofollow - ΠΗΓΗ

Όταν κολοσσοί μεγέθους Baker-Hughes,Schlumberger,BP κλπ απολύουν καμιά 10αριά χιλιάδες κόσμο έκαστως λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και ανακοινώνουν πάγωμα επενδυτικών προγραμματων δις. Δολαρίων δεν περιμένω και πολλά.


Αναρωτιέμαι όμως 15 χρόνια γιατί δεν έγιναν διαγωνισμοί για έρευνες εκει που κατά τα άλλα "δεν υπάρχουν ενδείξεις" για κοιτάσματα φ. Α/πετρελαίου.Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 18/Μαρτίου/2015 ώρα 18:43
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

Τα πρώτα συνεργεία της Energean Oil &Gas βρέθηκαν στα εδάφη της περιοχής παραχώρησης στα «Ιωάννινα», στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.

Τα συνεργεία προχώρησαν, επίσης, στη δειγματοληψία δειγμάτων πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής. Λήφθηκαν επίσης δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές της Δραγοψάς και των Μπαουσίων, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.

Μαζί τους ταξίδεψαν και εκπρόσωποι εταιριών πραγματοποίησης γεωφυσικών ερευνών καθώς και ειδικός σύμβουλος της εταιρίας προκειμένου να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το έργο. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα επαναληφθεί και με άλλες εταιρίες οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνισθούν για την εκτέλεση του έργου.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν (ταμιευτήρες) το πετρέλαιο στο υπέδαφος. Οι μελέτες ταμιευτήρων περιλαμβάνουν υπαίθριες ειδικές έρευνες και λήψεις δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις σε ειδικά εργαστήρια σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς στόχος της Energean είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη σε δημιουργία τεχνογνωσίας για τη χώρα μας.

http://www.protothema.gr/economy/article/460646/xekinisan-oi-ereunes-gia-ta-petrelaia-ton-ioanninon/" rel="nofollow - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Ιουλίου/2015 ώρα 12:01
"Ναυάγιο στα... Μουλωχτά" για τα πετρέλαια σε Ιόνιο, Κρήτη

Το χρονικό ενός "προαναγγελθέντος ναυαγίου" εξελίσσεται από χτες σε σχέση με τον διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, λέγεται στην αγορά. Όπως εκτιμάται και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μόνο μία κοινοπραξία πρέπει να υπέβαλε χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε η σχετική προθεσμία, προσφορές για συνολικά τρία από τα 20 οικόπεδα που αφορούσε ο διαγωνισμός.

Η εξέλιξη κρίνεται από στελέχη της διεθνούς ενεργειακής βιομηχανίας ως "ναυάγιο" και αποδίδεται στο γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας παρά την τεράστια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα για την χώρα. Αποδίδεται επίσης στην σημαντική πτώση των τιμών του αργού κατά το τελευταίο έτος. Κύκλοι της αγοράς όμως ενημερώνουν το capital.gr πως τουλάχιστον δυο μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές θα μπορούσαν και ήθελαν να υποβάλλουν προσφορά εφόσον ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας ξεκαθάριζε και για τούτο το λόγο ανέμεναν πως θα μετατεθεί η ημερομηνία.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι στην κοινοπραξία που υπέβαλε τελικά πρόταση μετέχει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επισήμως στελέχη της διοίκησης. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της έρευνας υπεράκτιων κοιτασμάτων, είναι σαφές ότι ο όμιλος έχει εταίρο στην προσφορά του, η οποία, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είναι είτε η γαλλική Total, η οποία ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που είχαν αγοράσει όλο το πακέτο δεδομένων της νορβηγικής PGS, είτε η ιταλική Edison, η οποία είναι παρούσα χρόνια στην Ελλάδα στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος και συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον Πατραϊκό Κόλπο.

Όλα αυτά παραμένουν όμως ακόμη στην σφαίρα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων, καθώς το ΥΠΑΠΕΝ χτες δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές! Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό και προξενεί εντύπωση, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν κανείς αναλογιστεί ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και έληγε ο διαγωνισμός για τις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, το ΥΠΑΠΕΝ, υπό τη σημερινή του ηγεσία, είχε ανακοινώσει κανονικά τις εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορά -συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean η οποία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα παραγωγός πετρελαίου στην Ελλάδα και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υποβάλει προσφορά στον τρέχοντα διαγωνισμό.

Τί άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες και το ΥΠΑΠΕΝ κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα ονόματα των εταιρειών; "Πιθανότατα το γεγονός ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για μία ενδιαφερόμενη κοινοπραξία" σημειώνουν παράγοντες σε γνώση των σχετικών εξελίξεων. Προσθέτουν δε πως "η εξέλιξη αποδεικνύει - ακόμη και αν μαζί με τα ΕΛΠΕ είναι μία εκ των δύο εταιρειών που προαναφέραμε και όχι κάποια από την... Βενεζουέλα ή την Ρωσία - ότι ήταν λανθασμένη η επιμονή του Π. Λαφαζάνη και του επιτελείου του να μην δώσει παράταση σε μία διαδικασία που φώναζε ότι θα εξελισσόταν αρνητικά". Γιατί, "δεν είναι μόνο το ελληνικό ρίσκο που αποθαρρύνει επενδύσεις αλλά και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου - αγγίζει σχεδόν το 20% ο νέος γύρος υποχώρησης από τον Μάιο και μετά - ειδικά όταν αναφερόμαστε σε περιοχές αχαρτογράφητες και χωρίς αποδεδειγμένα κοιτάσματα, όπως τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα που βγήκαν στον διαγωνισμό".

http://www.capital.gr/story/3044384/-nauagio-sta-mouloxta-gia-ta-petrelaia-se-em-ionio-em-kriti" rel="nofollow - Capital.gr


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 10/Αυγούστου/2015 ώρα 10:15
Energean: Ξεκίνησαν οι αεροβαρυτικές έρευνες στα Ιωάννινα

Την έναρξη αεροβαρυτικών ερευνών της Energean Oil &Gas για Πετρελαιοπιθανές δομές στα Ιωάννινα γνωστοποίησε η εταιρεία με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε νέα φάση εισέρχεται το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean Oil &Gas στην παραχώρηση των Ιωαννίνων, καθώς ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Αυγούστου οι αεροβαρυτικές έρευνες που έχουν ως στόχο την ανίχνευση πετρελαιοπιθανών δομών στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αεροβαρυτική έρευνα υψηλής ανάλυσης (Airborne Gravity Gradiometry), μέσω της οποίας θα αποκτηθούν ταυτόχρονα αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους. Μέσω της έρευνας θα εντοπισθούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων, ενόψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D) που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της διεθνούς κύρους καναδικής εταιρείας CGG το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος, έπειτα από σχετικές οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιεί πτήσεις:

-Σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα.

-Σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές.

http://www.capital.gr/story/3051825/energean-xekinisan-oi-aerobarutikes-ereunes-sta-ioannina" rel="nofollow - Capital.grΑποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 24/Σεπτεμβρίου/2015 ώρα 17:22
Στα τέλη του 2016 η πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο στο Κατάκολο

Μετά από ένα χρόνο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο Κατάκολο, ενώ λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2016 θα γίνουν και οι σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα

Τον χειμώνα του 2016-2017 σχεδιάζει η Energean την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης στο Κατάκολο, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα.

Η Energean υλοποιεί παράλληλα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. Βαρελιών πετρελαίου.

Οι εξελίξεις στον τομέα των ερευνών πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ιταλική ΕΝΙ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου συζητήθηκαν σε άλλο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, επηρεάζει εκ των πραγμάτων τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τους πιθανούς πελάτες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα στην Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική δημιουργίας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

http://www.protothema.gr/greece/article/512235/sta-teli-tou-2016-i-proti-geotrisi-gia-petrelaio-sto-katakolo-/" rel="nofollow - Πρώτο Θέμα


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 13/Οκτωβρίου/2015 ώρα 08:48
Στο κρατικό ταμείο τα πρώτα κέρδη από τις έρευνες πετρελαίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εντούτοις, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κέρδη από τη δραστηριότητα για τα κρατικά ταμεία. Συνολικά από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό αλλά και από την πώληση των σεισμικών δεδομένων, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία και κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο ΓΛΚ. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκε και η πρώτη δόση ύψους 333 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκ. Ευρώ για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, δηλαδή τον φορέα ο οποίος συστήθηκε προκειμένου να διαχειρίζεται εκ μέρους του Δημοσίου τις συμβάσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε για την ΕΔΕΥ, για το 2015 αναμένεται να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο 135 χιλιάδων καθώς τα έξοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 198 χιλιάδες ευρώ.

Τώρα σε ό, τι αφορά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι το τέλος του μήνα εκφράζονται ελπίδες ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα του δημοσίου κλπ) Κάτι που έγινε ήδη. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του μήνα οι δύο εταιρείες που διεκδικούν τις παραχωρήσεις θα έχουν υποβάλει τις τελικές προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρες καθώς είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν από τις εταιρείες Triton και Enterprise, ωστόσο για λόγους που δε σχετίζονται με τις παραχωρήσεις αυτές καθαυτές οι έρευνες δεν είχαν προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή εκτός από το διαγωνισμό για τα χερσαία οικόπεδα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, στον οποίο υποβλήθηκαν προσφορές για τρία οικόπεδα. Οι προσφορές κατατέθηκαν στις 14 Ιουλίου ενώ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, η οποία εκτός των άλλων "εγχώριων" προβλημάτων έχει έρθει αντιμέτωπη με το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου και την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού που έχει περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις των πετρελαϊκών.

http://www.capital.gr/oikonomia/3072281/sto-kratiko-tameio-ta-prota-kerdi-apo-tis-ereunes-petrelaiou" rel="nofollow - Capital.grΑποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:06
Πάτρα: Φλέβα μαύρου χρυσού στον Πατραϊκό

Φλέβα μούρου χρυσού εκτιμούν οι επιστήμονες αλλά και Στελέχη της κυβέρνησης πως χτύπησαν τα ερευνητικά σκάφη κατά τη διάρκεια των μετρήσεων που διεξήχθησαν στον Πατραϊκό κόλπο στο πλαίσιο της χαρτογράφησης των «οικοπέδων» στα οποία επενδύει η ελληνική κυβέρνηση για άντληση πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Πατραϊκό το κοίτασμα που εντοπίστηκε χαρακτηρίζεται «φλέβα μαύρου χρυσού» καθώς εμπεριέχει κοιτάσματα που είναι διπλάσια αυτών του Πρίνου.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει βάσει και των αποτελεσμάτων από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η PGS στη Δυτική Πελοπόννησο και το Ιόνιο.

http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=131012" rel="nofollow - Patrastimes.grΑποστολή από: Terminator
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:13
Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε καθοδική τάση βρήκαν να κάνουν την χαρτογράφηση...


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:19
Η χαρτογράφηση είχε ξεκινήσει το 2013-2014.


Αποστολή από: Terminator
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:22
Ναι αλλά συνεχίζετε μέχρι σήμερα και η τιμή του πετρελαίου δεν έχει σταμστήσει να πέφτει απο τα μέσα του 2014.


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:29
Και παλαιότερα όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν $10 και $15 δολάρια ανα βαρέλι γινόντουσαν έρευνες ανα τον κόσμο. Ο τομέας των υδρογοναθράκων δεν έχει σταθερότητα.

Αυτό που πιθανώς να γίνει είναι μερικές εταιρίες να αγοράσουν τα δικαιώματα στα συγκεκριμένα τεμάχια και να τα εκμεταλλευτούν για αργότερα.


Αποστολή από: Terminator
Ημ. Αποστολής: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:32
Μακάρι αν και στρεφονται προς άλλες αγορές πλέον εγκαταλείποντας το πετρέλαιο.


Αποστολή από: AtomicYeti
Ημ. Αποστολής: 16/Μαΐου/2016 ώρα 16:26
Το πετρέλαιο ποτέ δεν θα πεθάνει, πάντα θα θες πετροχημικά για να φτιάξεις πλαστικά και Λάστιχα.

-------------
Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!


Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 25/Σεπτεμβρίου/2016 ώρα 20:42
«Δεύτερο Πρίνο» στον Πατραϊκό Κόλπο δείχνουν οι νέες έρευνες των ΕΛΠΕ

Την ύπαρξη ενός «δεύτερου Πρίνου» στα βάθη του Πατραϊκού Κόλπου επιβεβαιώνει η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο. Πρόκειται για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. Βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις. Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. Βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. Ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που επιβεβαιώνονται από πηγές του ομίλου, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό το πρώτο «ντιλ» να κλείσει μέσα στο 2017. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Αφορά δηλαδή μια τεράστια χερσαία και υποθαλάσσια έκταση της Δυτικής Ελλάδας, που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί ήδη στην Ιταλία και την Αλβανία και έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα. Η περιοχή του Βορείου Ιονίου αποτελεί τη νότια προέκταση της πλατφόρμας της Αδριατικής, που φτάνει μέχρι το οριζόντιο ρήγμα της ΒΔ Κεφαλληνίας και στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί παραγωγικά κοιτάσματα.

Οι χερσαίες περιοχές της Αρτας-Πρέβεζας, όπως και των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean Οil, θεωρούνται από τις πιο ελπιδοφόρες καθώς εντάσσονται γεωλογικά στην Ιόνια Ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και έχει αναπτυχθεί ήδη παραγωγή από μεγάλες πολυεθνικές.

http://www.kathimerini.gr/876257/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/deytero-prino-ston-patraiko-kolpo-deixnoyn-oi-nees-ereynes-twn-elpe" rel="nofollow - ΚαθημερινήΑποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 30/Μαρτίου/2017 ώρα 09:54
Νέες έρευνες σε Κέρκυρα, Κρήτη και Κύθηρα για υδρογονάνθρακες

Φιλόδοξα σχέδια για νέες έρευνες που θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θα προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στην ελληνική αγορά έχει η ΕΔΕΥ. Ο λόγος για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων που έχει ως αρμοδιότητα να εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο υπογράφοντας και επιβλέποντας την εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Χθες ο πρόεδρος της αρχής Γιάννης Μπασιάς, παρουσίασε τα πλάνα της ΕΔΕΥ για να ενεργοποιηθούν νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές και να ξεκινήσουν έρευνες από ενδιαφερόμενους. Το πρώτο βήμα για να συμβεί αυτό είναι να γίνουν καινούριες σεισμικές καταγραφές και να υπάρξουν νέα στοιχεία που θα προσελκύσουν επενδυτές.[... ]

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ οι έρευνες αφορούν τόσο σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί από την PGS όσο και σε τουλάχιστον μία ακόμη περιοχή. Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ εξετάζει 2 περιοχές ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα στην ευρύτερη περιοχή του διαγωνισμού των 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη. Η πρώτη περιοχή βρίσκεται στα νότια της Κρήτης και η δεύτερη περιοχή στο νότιο Κρητικό πέλαγος. Στην πρώτη περιοχή (Κέρκυρα) τα ευρήματα ήταν τέτοια που κρίνεται αναγκαία η "πύκνωση" των σεισμικών γραμμών ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα ενώ στη δεύτερη περιοχή (νότια της Κρήτης) εκτιμάται ότι για να υπάρξει καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αλλάξει η διεύθυνση των σεισμικών γραμμών από πλάγια (από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά) σε κάθετη (βορά προς νότο).

Υπάρχει όμως στο ραντάρ της ΕΔΕΥ ακόμη μια περιοχή, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον στα νότια των Κυθήρων. Σε αυτήν την περιοχή στόχος είναι να διενεργηθούν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες ενδείξεις που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

http://www.capital.gr/oikonomia/3201334/nees-ereunes-se-kerkura-kriti-kai-kuthira-gia-udrogonanthrakes" rel="nofollow - Capital.gr
Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 05/Δεκεμβρίου/2017 ώρα 09:21
Oι ανακοινώσεις για τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ανακοίνωση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε το ΥΠΕΝ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τριών περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος.

Με τη δημοσίευση ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο, διάρκειας 90 ημερών.

Η διαδικασία για τις νέες προκηρύξεις άνοιξε μετά από τις σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, τις αιτήσεις υπέβαλαν:

-Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ. ΠΕ. η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης,

-Η Energean Oil &Gas, για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο.

Οι προσφορές για τις δύο νέες προκηρύξεις που αφορούν Κρήτη και Ιόνιο κατατίθενται στην ΕΔΕΥ.

http://www.enikonomia.gr/economy/173785,oi-anakoinoseis-gia-tous-diagonismous-gia-tous-ydrogonanthrakes-s.html" rel="nofollow - Enikonomia.grΑποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2019 ώρα 09:17
Energean: Στην παραγωγή το κοίτασμα «Έψιλον»

Στην παραγωγή βρίσκεται από την 1η Απριλίου το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996).

Όπως ανακοινώθηκε από την Energean, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος Έψιλον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η Energean επισημαίνει πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να προσαρμόζει τις παραμέτρους της γεώτρησης, ώστε να επιτυγχάνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής».

H γεώτρηση EA-H3 εκτελέσθηκε από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το «Energean Force».

http://https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1462360/energean-stin-paragogi-to-koitasma-epsilon" rel="nofollow - Naftemporiki.gr
Αποστολή από: Nassos
Ημ. Αποστολής: 09/Απριλίου/2019 ώρα 17:09
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΛΠΕ και Repsol για το Ιόνιο - Σε 2-4 χρόνια θα υπάρχει καθαρή εικόνα για πιθανά κοιτάσματα

Υπογράφηκαν σήμερα το μεσημέρι οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές "Ιόνιο" και "μπλοκ 10" από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των Εταιριών παραχωρησιούχων.

Όπως είναι γνωστό, τα δικαιώματα στο "Ιόνιο" αναλαμβάνει η κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ, ενώ το "μπλοκ 10" αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Οι Δυο αυτές συμβάσεις και οι επόμενες της Κρήτης, οι οποίες θα έρθουν για υπογραφή πριν το καλοκαίρι, κλείνουν Ένα Μεγάλο Κύκλο Παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασμάτων και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed Με αναβαθμισμένο ρόλο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο στις παραχωρήσεις τότε σε διάστημα 2 έως 4 ετών θα έχουμε την πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Σταθης Τσοτσορος, αναφέρθηκε στις κινήσεις της εταιρίας να προσελκύσει μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως εταίρους όπως οι Total,ExxonMobil,Repsol και Edison. Τα ΕΛΠΕ Σύμφωνα με τον ίδιο όταν υπογράφουν και οι συμβάσεις της Κρήτης θα έχει τις εννιά από τις 12 παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Στο έργο της ΕΔΕΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γιάννης Μπασιας Επισημαίνοντας παράλληλα πως επόμενο στόχος είναι η ενασχόληση με τις χερσαίες περιοχές και έδειξε ως επόμενο στόχο την περιοχή των Γρεβενών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας holding υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιωργος Αλεξόπουλος, Υπογράμμισε την απόφαση του ομίλου να επενδύσει στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τέλος το στέλεχος της Repsol Μικέλ Ερκουιάγκα Σημείωσε πως η ισπανική εταιρία υπογράφει την Τρίτη σύμβαση παραχώρησης στην Ελλάδα και πλέον είναι ο ισχυρότερος ξένος παίκτης αυτή τη στιγμή στις έρευνες υδρογονανθράκων της χώρας μας.

http://https://energypress.gr/news/epesan-oi-ypografes-me-elpe-kai-repsol-gia-ionio-se-2-4-hronia-tha-yparhei-kathari-eikona-gia" rel="nofollow - Energypress.gr
Εκτύπωση Σελίδας | Κλείσιμο Παραθύρου