Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Ανυπότακτοι εξωτερικού


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Ανυπότακτοι εξωτερικού
Αποστολή: 11/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 02:27 από Nikolas86
@Anipotaktos

Κανονικά, στην σύλληψη για το άλλο παράπτωμα, έπρεπε να είχε εμφανιστεί και η ανυποταξία και να είχατε και αυτό το θέμα. Αλλά, εντάξει, Ελλάδα είμαστε. Εάν σας συλλάβουν για ανυποταξία, θα πάτε σε στρατιωτικό δικαστήριο κ. Τ. Λ. Τα οποία δεν θα ασχοληθούν με το αδίκημα που κάνατε ως πολίτης, ΜΑΛΛΟΝ. Εξαρτάται και από το αδίκημα. Σίγουρα, εάν βγει στη στρατιωτική δίκη, δεν θα είναι υπέρ σας, αλλά με αυτό το αδίκημα τελειώσατε (προς το παρόν και με επιφύλαξη για τα επόμενα 3 χρόνια). Αλλά, γενικά, ο στρατός δεν θα ασχοληθεί με αυτό.

Μπορεί όμως να έχετε ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση για στράτευση και να μην το ξέρετε. Ο νόμος λέει:

Άρθρο 13
Απαλλαγή από τη στράτευση

1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, οι παρακάτω κατηγορίες στρατευσίμων και οπλιτών :
α. Όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση, για λόγους υγείας.
β. Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα από οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο σε κάθειρξη ή σε ποινή που για τους στρατιωτικούς συνεπάγεται καθαίρεση και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν δεν έχει αμνηστευθεί, ούτε έχει επακολουθήσει χάρη ή παραγραφή της ποινής με άρση των συνεπειών της καταδίκης.

Εσάς μάλλον τελεσιδίκησε η καταδίκη. Ανάλογα με το αδίκημα, μπορεί να απαλλαγείτε, καταθέτοντας τα ανάλογα έγγραφα (ποινικό μητρώο κ. Τ. Λ.).

Εξαγορά γίνεται από το έτος στο οποίο κλείνετε τα 33. Αν γίνεστε οποιονδήποτε μήνα του 2021 33 χρονών και σας καλέσουν Ιανουάριο του 2021, για τον στρατό είστε ήδη 33. Να φύγετε νόμιμα στο εξωτερικό, πλέον δεν γίνεται. Αλλά, άμα περάσετε τα σύνορα και δεν σας σταματήσουν, δεν έχετε και κάποια συνέπεια και μπορείτε να δηλωθείτε πλέον ανυπότακτος εξωτερικού. Τυπικά, πάντως, αν ποτέ δικαστείτε για ανυποταξία και έχετε φύγει, όντας ανυπότακτος, στο εξωτερικό, δεν θα το δουν και πολύ θετικά. Πάντως, πρακτική συνέπεια δεν υπάρχει. Απλά, μπορεί να μεγαλώσει την πιθανότητα ΚΑΠΟΤΕ, ΑΝ γίνει δικαστήριο για την ανυποταξία, να καταδικαστείτε για αυτήν. Μόνο σε οριστική καταδίκη σας για ανυποταξία μέσα σε μια τριετία, μπορεί να προκύψει κάποιο θέμα για την αναστολή της ποινής του άλλου αδικήματος για το οποίο έχετε ήδη καταδικαστεί. Γενικά, πάντως, συνήθως, τέτοιες ποινές είναι εξαγοράσιμες.