Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Ανυπότακτοι εξωτερικού


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Ανυπότακτοι εξωτερικού
Αποστολή: 03/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:34 από Nikolas86
Αρχικά αποστάλθηκε από Teosigkou

Καλησπέρα παίδες. Ήθελα να γράψω για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει παλαιότερα και βλέπω ότι πλέον αναφέρεται πολύ συχνά. Μιλάω στην διάρκειας εξάμηνης βεβαίωσης που δίνουν οι πρεσβείες και ειδικά του Λονδίνου (έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία από άλλη πρεσβεία; Ίσως γίνεται και σε κάποιες της Γερμανίας, το αποκλείω να γίνεται παντού). Είχαμε γράψει λοιπόν ότι αυτή η εξάμηνη διάρκεια δεν προκύπτει από κάπου πέραν ότι έχει δικαίωμα να το ζηταέι η ίδια η πρεσβεία.

Όπως ενημερώθηκα από φίλο στην Αγγλία, τους ζητάνε όταν κάνουν αίτηση για ΜΚΕ και τις προηγούμενες βεβαιώσεις εξάμηνης διάρκειας που τους είχαν δώσει (!).

Οπότε γενικά καλό είναι να τις κάνετε και να ξέρετε από νωρίς τι ζητάνε για ΜΚΕ (έχοντας στο μυαλό ότι μέχρι να κάνετε αίτηση μπορεί να ζητάνε και άλλα χαρτιά.)

Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία καλό θα ήταν να ενημερώσει πχ τι γίνεται αν δεν έχουν παλαιότερες βεβαιώσεις.

Η πρεσβεία του Λονδίνου στα στρατολογικά είναι γνωστή για τις αυθαιρεσίες της. Με τόσα περιστατικά, κάποτε θα βρεθεί κάποιος να τους τραβήξει μια καταγγελία για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιώματων μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και ξαφνικά όλα θα λυθούν εν μία νυκτί.

Η βεβαίωση που είναι για νέο διαβατήριο διατίθεται παντού, εφόσον είναι για νέο διαβατήριο.

Για ΜΚΕ, δεν έχει σχέση το αν είναι κάποιος ανυπότακτος ή όχι. Εφόσον πληρεί τα κριτήρια, βγαίνει ΜΚΕ.

Ο νόμος είναι σαφέστατος:

Άρθρο 25
Αναβολή κατάταξης μόνιμων κατοίκων εξωτερικού

1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για την εφαρμογή του παρόντος νόμου θεωρούνται όσοι πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Α. Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Β. Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες.

3. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται απ’ την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας με παραγραφή, αίρονται οι ποινικές συνέπειες και οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμοδίου στρατιωτικού δικαστηρίου.
4. Όσοι συμπληρώνουν τα χρονικά διαστήματα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, κατά τη διάρκεια της λιποταξίας τους, δεν αποκτούν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

Από την πρώτη παράγραφο μαθαίνουμε επακριβώς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος ΜΚΕ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κάτι για ανυποταξία. Στην τέταρτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι εφόσον οι προϋποθέσεις πληρούνται βάσει (και) χρόνου κατά τον οποίο κάποιος τελούσε σε λιποταξία, τότε, δεν μπορεί να βγει ΜΚΕ. Στην τρίτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι μετά την υπαγωγή στο άρθρο 25, δηλαδή αφού βγει κάποιος ΜΚΕ, παύει η ανυποταξία να έχει πρακτικές συνέπειες (πέραν ίσως του διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ). Και αυτή είναι και η μόνη σύνδεση ΜΚΕ και ανυποταξίας. Άρα, όποιος ζητάει άλλα αποδεικτικά πέραν αυτών για τον χρόνο διαμονής στο εξωτερικό, για την τυχόν εργασία στο εξωτερικό κατά αυτόν τον χρόνο και για τυχόν λιποταξία ή μη,ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ.