Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: AOZ και υφαλοκρηπίδα


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Αποστολή: 05/Σεπτεμβρίου/2016 ώρα 13:22 από Nassos
Θετικά μηνύματα από την Αίγυπτο για την ΑΟΖ: Αποφάσισε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ελλάδα;

Θετικό μήνυμα για παράκαμψη όλων των προβλημάτων που εμπόδιζαν μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αίγυπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπέμπει το Κάιρο, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται αιγυπτιακή εφημερίδα, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες.

Το δημοσίευμα της Al-Shorouk επικαλείται δηλώσεις Αιγυπτίου κυβερνητικού αξιωματούχου και διπλωματικής πηγής σύμφωνα με τους οποίους το Κάιρο έχει αποφασίσει να μαλακώσει την θέση του και έτσι είναι πλέον θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η υπογραφή Συμφωνίας. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η Αίγυπτος κατέληξε σε αυτή την επιλογή καθώς για λόγους και οικονομικούς αλλά και πολιτικούς θέλει να δρομολογήσει την συνεργασία με τις τρεις γειτονικές χώρες στην Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να επισπευσθεί η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα οποία έτσι θα δώσουν και ανάσα στην αιγυπτιακή οικονομία η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δηλώνει ότι μετα και την υπογραφή την περασμένη εβδομάδα της Συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την συνεργασία στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, η οριοθέτηση με την Ελλάδα και κατόπιν με όλες τις χώρες της περιοχής θα διευκολύνουν τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Σημαντικότατη όμως είναι η αναφορά του αξιωματούχου στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος επιθυμεί διακαώς την Συμφωνία και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να εγκαταλείψει την “ακαμψία» απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, η οποία οφείλονταν όπως λέει, στην ελληνοτουρκική διαφωνία που αφορά δυο νησιά στα νερά της Μεσογείου.

Και προσθέτει ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να διατηρηθεί η εκκρεμότητα με την Ελλάδα μέχρις ότου επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές αποδίδοντας αυτή την στάση τόσο στις κακές σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας, όσο και στην ανάγκη της αιγυπτιακής κυβέρνησης να αξιοποιήσει το συντομότερο τον φυσικό πλούτο προς όφελος της αιγυπτιακής οικονομίας.[... ]

Είναι η πρώτη φορά στην σχεδόν δωδεκάχρονη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, που εκπέμπεται έστω και μέσω των ΜΜΕ ένα θετικό μήνυμα, καθώς μέχρι τώρα παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου Σίσι, η γραφειοκρατία του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ διστάζει να δώσει το πράσινο φως για συμφωνία με την Ελλάδα κυρίως φοβούμενη τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Το ερώτημα είναι τώρα εάν θα κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά η ελληνική πολιτική ηγεσία και η διπλωματία προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του Καΐρου και να μην χαθεί η ευκαιρία εάν πράγματι υπάρχει τέτοια διάθεση, ωγια την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών σε μια περιοχή μάλιστα που οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Και σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα η κυβέρνηση οφείλει να μην διστάσει ούτε να φοβηθεί τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του Ταγιπ Ερντογάν.

mignatiou.com