Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Πυρομαχικά για τα Leopard 2


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Πυρομαχικά για τα Leopard 2
Αποστολή: 31/Αυγούστου/2011 ώρα 19:41 από Nassos
Το πράσινο φως για την υλοποίηση της προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. Από τα ολλανδικά αποθέματα, ως ενδιάμεση λύση, έδωσε χθες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η προμήθεια αφορά 4.500 βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T:Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά),DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού.

Τα βλήματα αυτά προσφέρθηκαν από την ολλανδική κυβέρνηση στην αρχική τιμή των 2.500 ευρώ ανά μονάδα και εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των διμερών διακρατικών διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση του τιμήματος.

Στο «πακέτο» επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια 4.500 βλημάτων ασκήσεων DM48 APFSDS-T-TP (Training – Practice) τα οποία επίσης προέρχονται από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες περικοπές του ολλανδικού αμυντικού προϋπολογισμού ο Στρατός της χώρας ουσιαστικά κατήργησε το Όπλο των Τεθωρακισμένων, μετακινώντας τους αξιωματικούς του Όπλου στα τάγματα μηχανοκίνητου πεζικού τα οποία επιχειρούν τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης CV-90. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα 60 Leopard 2A6 θα καταλήξουν στη Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια 200 αρμάτων μάχης Leopard 2A7+.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί βάλσαμο για τον ελληνικό Στρατό καθώς η σε σύντομο χρόνο παραλαβή των συγκεκριμένων πυρομαχικών θα επιτρέψει την αναδιάταξη του ελληνικού αρματικού δυναμικού και θα δώσει τέλος στην παράδοξη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οκτώ επιλαρχίες που αναγκάζονται να επιχειρούν με διπλούς τύπους αρμάτων.

Παράλληλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δημοσίου για την προμήθεια των 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T (High Explosive Anti-Tank,Multipurpose – Tracer: Εκρηκτικό αντιαρματικό πολλαπλής χρήσης – τροχιοδεικτικό).

Πάντως, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει γνωστοποιήσει στη γερμανική κυβέρνηση την απαίτηση για περαιτέρω συμπίεση του κόστους προμήθειας των βλημάτων κινητικής ενέργειας, τα οποία προσφέρθηκαν στην αρχική τιμή των 5.350 ευρώ ανά μονάδα.

πηγή