Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: Αναβολή - απαλλαγή μέσω Φρουραρχείου


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: Αναβολή - απαλλαγή μέσω Φρουραρχείου
Αποστολή: 20/Ιουλίου/2016 ώρα 00:02 από Clark6
Ως κάποιος που πέρασε την πλήρη διαδικασία της αναβολής για λόγους υγείας μέσω του Φρουραρχείου Αθηνών, θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Ενδεχομένως κάποιοι την βρούν χρήσιμη για την δικιά τους περίπτωση στο μέλλον και θα ξέρουν τι ακριβώς έχουν να αντιμετωπίσουν.
Πρώτα λίγα πράγματα για εμέναΕίμαι 28 ετών και κάτοικος εξωτερικού. Είχα πάρει ετών 19 αναβολή λόγω σπουδών, αλλά ενδιάμεσα παράτησα τις σπουδές μου, μιας και μου παρουσιάστηκε μία καλή ευκαιρία στο εξωτερικό, όπου και μένω εδώ και 5 χρόνια. Φέτος ήρθε το χαρτί κατάταξης, μιας και η αναβολή λόγω σπουδών έληξε. Μιας και δεν είχα ακόμη συμπληρώσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό για αναβολή ομογενών, υπήρχε η επιλογή μεταξύ ανυποταξίας ή αναβολής για λόγους υγείας. Επειδή έχω ένα ιατρικό ιστορικό κι επειδή η ανυποταξία φέρει περαιτέρω νομικές συνέπειες, ακόμα και για κατοίκους εξωτερικού, προτίμησα την αναβολή.

Τέσσερις μέρες πριν την κατάταξη μου και με την γνωμάτευση δημοσίου γιατρού μαζί μου, παρουσιάστηκα στις 9 το πρωί στο Φρουραρχείο Αθηνών. Πρώτο λάθος, γιατί τότε ήταν ήδη γεμάτο. Έπρεπε να είμαι 7:00 με 7:30 εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πήγε 10:30, όταν και μπήκα στο γραφείο του Φρουραρχείου και υπέβαλα την γνωμάτευση του γιατρού μου, ζητώντας αναβολή για ψυχιατρικούς λόγους. Έλαβα παραπεμπτικό για το 414 στην Πεντέλη και έφυγα με το αυτοκίνητο για εκεί.

Είναι 15 χλμ μεταξύ φρουραρχείου και νοσοκομείου, για τα οποία χρειάστηκα περίπου 30 λεπτά. Ήταν περασμένες 11, όταν έφτασα εκεί και γράφτηκα στον κατάλογο για να με δει ο γιατρός.45 λεπτά αργότερα ήρθε το όνομα μου και μπήκα στο γραφείο. Ο "γιατρός" απλά πήρε το παραπεμπτικό και την γνωμάτευση του γιατρού μου και άρχισε να γράφει τα στοιχεία μου στην δικιά του εκτίμηση. Με ρώτησε μάλιστα "Για ένα χρόνο; ". Αν και εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα να έλεγα για 2 χρόνια (για να γλύτωνα την ίδια διαδικασία ένα χρόνο αργότερα), είπα να μην το ρισκάρω, μιας και δεν γνώριζα τι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Εν τέλει, μπήκαν οι υπογραφές και όλες οι απαραίτητες σφραγίδες, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις.

Πίσω πάλι στο Φρουραρχείο μισή ώρα αργότερα, όπου περίμενε ακόμα περισσότερος κόσμος απ' ότι το πρωί. Εκεί συνειδητοποίησα ότι δεν θα προλάβαινα το Ρουφ την ίδια μέρα, μιας και κλείνει στις 14:00. Ήταν ήδη 12:30, όταν γράφτηκα ξανά στην αναμονή για την επικύρωση των εγγράφων. Στις 14:10 ήρθε η σειρά μου, όπου και ήρθαν οι τελευταίες υπογραφές και σφραγίδες, μαζί με την σημείωση ότι πρέπει να παραδώσω όλα τα έγγραφα στο Ρουφ την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα το πρωί, όμως, επέστρεφα στο εξωτερικό. Η λύση: Υπεύθυνη Δήλωση, θεωρημένη με σφραγίδα αστυνομικού τμήματος, όπου εξουσιοδοτώ τον δικηγόρο μου (ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης μου, δεν έχει σημασία) να παραδώσει στο όνομα μου όλα τα έγγραφα στο Στρατολογικό Γραφείο Αθηνών/Αττικής. Αυτό είναι και το μόνο από τα προαναφερθέντα βήματα για τα οποίο δεν απαιτείται απαραίτητα η ταυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία. Για το Φρουραρχείο και το Νοσοκομείο, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να παρουσιαστεί προσωπικά και σε αυτό δεν πίπτει αντίλογος.

Ένα μήνα αργότερα, έλαβε η μητέρα μου, η οποία κατοικεί Αθήνα, εκ μέρους μου συστημένο, όπου με καλούσαν να περάσω από την Επιτροπή Απαλλαγών στο 401 για οριστική επικύρωση του αιτήματος μου. Και εδώ, αυτό γίνεται μόνο με ταυτοπρόσωπη παρουσία. Οπότε πετάω ξανά δύο εβδομάδες μετά την άφιξη του γράμματος για δύο ημέρες Αθήνα, για να διευθετήσω κι αυτό το θέμα. Στην αρχή παθαίνω ένα μικρό σοκ, μιας και μου λένε πως τα χαρτιά δεν έχουν έρθει από την αρμόδια υπηρεσία (είμαι δηλωμένος κάτοικος Αθηνών, αλλά υπάγομαι στο ΣΥ Πελοποννήσου) και ότι θα πρέπει να περάσω σε δύο εβδομάδες ξανά. Το γράμμα μου έγραφε όμως, ότι πρέπει να περάσω από την Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του, που φυσικά δημιούργησε την αντίφαση. Δεδομένου ότι δεν είχα την χρονική και οικονομική πολυτέλεια να ξανακατέβω Αθήνα για την ίδια υπόθεση και να ξοδεύω ημέρες άδει (... συνεχίζεται ...)