Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Απάντηση: AOZ και υφαλοκρηπίδα


Απάντηση
Τα Greeklish απαγορεύονται και τα μηνύματα διαγράφονται αμέσως και χωρίς προειδοποίηση (βλέπε Σωστά ελληνικά ή διαγραφή)
Όνομα:Μήνυμα:


Emoticons
συνέχεια...
   Ενεργοποίηση Κωδικοί Forum για να διαμορφώσετε το μήνυμα
Κωδικός Ασφαλείας:
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Φόρτωση νέου Κώδικα
Παρακαλώ εισάγετε τον Κωδικό Ασφαλείας που φαίνεται παραπάνω σαν γραφικό.
Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τα Cookies στον browser.

Μήνυμα
Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
Αποστολή: 15/Ιανουαρίου/2013 ώρα 21:05 από dn24
Το μεγάλο στοίχημα με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες:

Πόσο σοβαρή είναι, άραγε, η κυβερνητική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων σε ό, τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών;

Σε σχετική ανάλυση Η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ δεν δίνει αυτομάτως την κυριότητά της. Απαιτείται σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη και, σε περίπτωση ασυμφωνίας, παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (διαδικασία ίδια με αυτήν της υφαλοκρηπίδας).

Οικοπεδοποίηση και αδειοδότηση έρευνας και εξόρυξης ακολουθούν (ς. Σ. Στην ίδια ανάλυση αναφέρθηκαν οι διαφορές υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τα όποια πλεονεκτήματα υπάρχουν και, λόγω περιορισμένης έκτασης, δεν επαναλαμβάνονται).Διαπιστώνουμε, όμως, έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής αντίληψης, η οποία θα υποστηρίξει μεσομακροπρόθεσμους εθνικούς στόχους, όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Δυστυχώς,η πολύχρονη παθητική αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει στρατηγικό βάθος και εύρος στις επιλογές μας.

Η Ελλάδα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και ανεπάρκειας των πολιτικών ηγεσιών, έδειξε μια παρατεταμένη απραξία, με αποτέλεσμα, εκτός από την Ιταλία (υφαλοκρηπίδα), να μην έχει οριοθετήσει ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα με καμία άλλη θαλάσσια συνορεύουσα χώρα, κάτι που αποτελεί αρνητική παράμετρο.