Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2345>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα
    Αποστολή: 11/Μαρτίου/2013 ώρα 15:49
Ήξεραν όλοι από το 1997

Την απόρρητη έκθεση που υπήρχε ήδη από το 1997 κλειδωμένη στα συρτάρια της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος (ΔΕΠ-ΕΚΥ Α. Ε.) και αποκάλυπτε την ύπαρξη γιγαντιαίων στόχων-κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, φέρνει στο «φως» η Realnews.

Σε αυτή περιλαμβάνονται χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές με αυτές που προέκυψαν κατά την πρόσφατη έρευνα της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τις προοπτικές των εν λόγω κοιτασμάτων, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Realnews.

Ανάλογο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού η άκρως εμπιστευτική έκθεση των 200 σελίδων με τον τίτλο International Mediterranean Ridge Seismic Experiment (IMERSE), όπως αποδεικνύεται, παρέμενε «θαμμένη» και αναξιοποίητη για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, έχοντας περιέλθει στα «χέρια» της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α. Ε. Μετά την κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος (με κύριο μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών) τον Απρίλιο του 1998.

«Αν είχαμε προχωρήσει τότε, σήμερα θα είχαμε συμβάσεις αφού, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες έρευνες της PGS, το έργο IMERSE ήταν άκρως επιτυχημένo», ανέφερε η τότε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α. Ε. Τερέζα Φωκιανού.[... ]

[... ]Η εξαιρετική ποιότητα των καταγραφών εκείνης της εποχής επέτρεψε να εντοπιστούν, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, εντυπωσιακοί στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, ένας εκ των οποίων παρουσιάζει έκταση η οποία ξεπερνά τα 1.000 τ. Χλμ. Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, δηλαδή, από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ που έχει έκταση 370 τ. Χλμ. Μάλιστα, στην έκθεση αποτυπώνεται και η αξία των κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή με μια πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα ύπαρξης 80% πετρελαίου και 20% φυσικού αερίου, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μπορεί να δώσει από 5 έως 10 δις. Βαρέλια πετρελαίου, αξίας 500 δις. Δολαρίων και καθαρής αξίας για τα ταμεία του κράτους, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ερευνών,150 δις. Δολαρίων.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά τη σύνταξη της μυστικής εκθέσεως που είχε παραδοθεί πέρυσι το καλοκαίρι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τους επιστήμονες Αντώνη Φώσκολο, Ηλία Κονοφάγο και Νίκο Λυγερό, σύμφωνα με την οποία από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίζονται γύρω από την Κρήτη το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 1,3 τρις. Δολάρια.


Συνωμοσίες Και βλακείες, δεν έχουμε πετρέλαιο. Οι πολιτικοί μας και τα παπαγαλάκια τους δεν λένε ποτέ ψέματα.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Μαρτίου/2013 ώρα 19:28
Από έρευνες χορτάσαμε πετρέλαιο.

Να δούμε αν θα βγει και κανένα βαρέλι μέχρι να πεθάνουμε, γιατί είναι πιθανό μέχρι το 2200 η Real news να 'αποκαλύπτει' μυστικές έρευνες με κοιτάσματα όσα 3 Σαουδικές Αραβίες και 2 Ιράν μαζί.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιουλίου/2013 ώρα 00:11
Μεγάλες προοπτικές για κοιτάσματα σε 3 περιοχές "βλέπουν" οι Νορβηγοί

Κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ τονίζουν, μιλώντας στο Capital.gr, ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών της PGS είναι προκαταρκτικά και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι από την πλευρά της PGS που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες σεισμικών ερευνών στον κόσμο με τεράστια εμπειρία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πρόθεση να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι διαδικασίες ερμηνείας και περαιτέρω επεξεργασίας των ευρημάτων για το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Η βιασύνη αυτή μόνο θετική μπορεί να είναι, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Μέχρι τέλος του έτους θα τελειώσει η επεξεργασία των δεδομένων και άρα δεν θα μιλάμε για έμμεσες ενδείξεις αλλά για την ύπαρξη ή όχι σαφών θετικών στοιχείων. Αμέσως μετά, το 2014, θα ξεκινήσει ο γύρος παραχωρήσεων και βούληση του ΥΠΕΚΑ είναι ανάλογα με το ενδιαφέρον να προχωρήσουν άμεσα οι αναθέσεις. Ρεαλιστικά ερευνητικά γεωτρύπανα δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα από το 2016 και η έναρξη της εκμετάλλευσης εάν και εφόσον όλα εξελιχθούν με το ευνοϊκό σενάριο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2020.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, θα είναι διαθέσιμα τα fast track δεδομένα που συνέλεξε η Νορβηγική εταιρεία PGS κατά τις έρευνες που διεξήγαγε στον ελλαδικό χώρο, στο τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και καταλήγει μέχρι νότια της Κρήτης.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μια πρώτη φωτογραφία και δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο οι εταιρείες οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα το οποίο ανάλογα με το εύρος των περιοχών που περιλαμβάνει και τη μορφή του πακέτου μπορεί να τιμάται μερικά εκατομμύρια ευρώ. Οι τιμές, ανάλογα με τα δεδομένα, την έκταση και το είδος των στοιχείων κυμαίνονται από 300 έως 500 δολάρια το χλμ. Και ανάλογα με την περιοχή και την αγορά των πακέτων δεδομένων μπορεί να ξεκινήσουν από 950 χιλ. Δολ. Έως 5 εκατ. δολάρια, κόστος το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να καταβάλουν μεγάλες εταιρείες και σοβαροί ενδιαφερόμενοι.

Η τιμολογιακή πολιτική είναι κλιμακωτή ως προς την ημερομηνία αγοράς (βρισκόμαστε σε κάθε περίπτωση στο late sales period) και στο είδος του πακέτου που αγοράζεις και προσδιορίζεται ως εξής: Αγοράζεις σεισμικές γραμμές στην περιοχή ενδιαφέροντος (ανάλογα με την έκταση της περιοχής) και χρεώνεσαι ανά χιλιόμετρο, καθώς πρόκειται για σεισμικά δύο διαστάσεων. Στη συνέχεια, εάν κόψει οικόπεδα το ελληνικό δημόσιο, ο Ανάδοχος για να πάρει τα σεισμικά της περιοχής του καταβάλλοντας το λεγόμενο uplift.

Συνέχεια:Capital.gr
Επιστροφή στην κορυφή
anaktas Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Avatar

Μέλος από: 31/Μαΐου/2013
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 317
  Παράθεση anaktas Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιουλίου/2013 ώρα 14:14
Ωραίες είναι οι ανακοινώσεις, όμως για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες ακούμε από την εποχή του ΓΑΠ αλλά γεμάτους σωλήνες με ελληνικό πετρέλαιο δέν βλέπουμε...
Amat victoria curam
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 14/Νοεμβρίου/2014 ώρα 17:11
Ερρίφθη ο κύβος για τους υδρογονάνθρακες

Με την επίσημη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Ε. Ε.(Gazette) με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2014, ξεκίνησε και τυπικά ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ειδικότερα ο διαγωνισμός αφορά 20 θαλάσσιες περιοχές, έκτασης από 1.801 έως 9.543 τ. Χλμ. για τα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσκαλεί, μέσω της εν λόγω προκήρυξης,“τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία υποβολής προσφορών”.Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους έως των Μάιο του 2015. Στην προκήρυξη ορίζεται με σαφήνεια ότι τα εξωτερικά όρια των 20 θαλασσίων περιοχών έχουν καθοριστεί σύμφωνα με υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και, σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας συμφωνίας, καθορίζονται από τη διάμεσο που περιγράφεται στο άρθρο 2 παρ.1 του ν.2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 156 παρ.2 του ν.4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179/22.8.2011). Χρησιμοποιείται δηλαδή η μέση γραμμή.

Είχε προηγηθεί στις 5 Νοεμβρίου η δημοσίευση αντίστοιχου διαγωνισμού και για το χερσαίο τμήμα της δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρία “Οικόπεδα” Στις περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ως καταληκτική ημερομηνία αυτού του διαγωνισμού αναφέρεται η Παρασκευή,6 Φεβρουαρίου 2015. Ήδη το ενδιαφέρον τους για αυτά τα τρία “Οικόπεδα” έχουν εκφράσει ανοικτά η ιταλική εταιρεία Enel (που είχε καταθέσει επισήμως σχετική πρόταση και για τις τρεις περιοχές στις 14 Απριλίου 2014) και η ελληνική Energean Oil &Gas. Υπενθιμίζεται πως η τελευταία έχει αναλάβει ήδη την εκμετάλλευση άλλου “Οικοπέδου” στην περιοχή των Ιωαννίνων, της οποίας οι τρεις περιοχές που περιλαμβάνονται στην νέα πρόσκληση, αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια.

E-amyna.com

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Δεκεμβρίου/2014 ώρα 12:09
Reuters: Ξεκινούν γεωτρήσεις στον Πρίνο

Το Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο προκειμένου έως το 2016 να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα 5000 βαρέλια ημερησίως, από 2000 που είναι σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, Μαθιός Ρήγας, με δηλώσεις του στο Reuters.

Όπως τόνισε αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 200 εκατ. Δολαρίων που έχει ανακοινωθεί. Επίσης ο κ. Ρήγας ανέφερε ακόμη ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 40% από τον περασμένο Ιούνιο θέτει την εκμετάλλευση σε κίνδυνο αν δεν γίνουν επενδύσεις καθώς με το σημερινό επίπεδο παραγωγής τα κέρδη μηδενίζονται όταν η διεθνής τιμή βρίσκεται στα 70 δολάρια το βαρέλι. «Αν η παραγωγή και η διεθνής τιμή παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα η εκμετάλλευση δεν είναι βιώσιμη.

Συνεπώς χρειάζονται νέες γεωτρήσεις», ανέφερε ο κ. Ρήγας. Ο κ. Ρήγας εξέφρασε επίσης την ελπίδα για νέες ανακαλύψεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου η Energean κέρδισε το διαγωνισμό για τις έρευνες ενώ εμφανίστηκε σκεπτικός για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό που αφορά τις έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Capital.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Φεβρουαρίου/2015 ώρα 12:07
Πενιχρό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Μόνο δύο ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές την Παρασκευή για χερσαίες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι χαμηλές τιμές της ενέργειας και η αβεβαιότητα που καλλιεργούν οι δανειστές σχετικά με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα κράτησε μακριά τους ξένους επενδυτές.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο μοναδικός παραγωγός πετρελαίου της χώρας Energean Oil &Gas, ο οποίος ανήκει κατά 45% στο επενδυτικό ταμείο Third Point, υπέβαλαν προσφορές για την αξιοποίηση πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου σε τρία χερσαία τμήματα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας.

Η ιταλική Enel είχε εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον, αλλά αποχώρησε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η απόφαση θα ληφθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας, εκτός από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε σε περικοπές των δαπανών των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, υπήρξε ανησυχία ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανονισμούς που επηρεάζουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οι πρώτες άδειες γεωτρήσεων για τρία χερσαία και υπεράκτια μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα απονεμήθηκαν πέρυσι.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια – σε μια κοινοπραξία με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic – και η Energean Oil ήταν οι νικητές. Η Ελλάδα έχει επίσης προσκαλέσει τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε μια τεράστια υπεράκτια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης μέχρι τον Μάιο. Ο νέος Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει την παρούσα προσφορά.

Στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας έχουν πει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει κάποιους όρους της προσφοράς ή να δώσει στους υποψηφίους περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τις προσφορές τους, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να ακυρώσει τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ

Όταν κολοσσοί μεγέθους Baker-Hughes,Schlumberger,BP κλπ απολύουν καμιά 10αριά χιλιάδες κόσμο έκαστως λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και ανακοινώνουν πάγωμα επενδυτικών προγραμματων δις. Δολαρίων δεν περιμένω και πολλά.


Αναρωτιέμαι όμως 15 χρόνια γιατί δεν έγιναν διαγωνισμοί για έρευνες εκει που κατά τα άλλα "δεν υπάρχουν ενδείξεις" για κοιτάσματα φ. Α/πετρελαίου.

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Μαρτίου/2015 ώρα 18:43
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

Τα πρώτα συνεργεία της Energean Oil &Gas βρέθηκαν στα εδάφη της περιοχής παραχώρησης στα «Ιωάννινα», στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.

Τα συνεργεία προχώρησαν, επίσης, στη δειγματοληψία δειγμάτων πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής. Λήφθηκαν επίσης δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές της Δραγοψάς και των Μπαουσίων, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.

Μαζί τους ταξίδεψαν και εκπρόσωποι εταιριών πραγματοποίησης γεωφυσικών ερευνών καθώς και ειδικός σύμβουλος της εταιρίας προκειμένου να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το έργο. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα επαναληφθεί και με άλλες εταιρίες οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνισθούν για την εκτέλεση του έργου.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν (ταμιευτήρες) το πετρέλαιο στο υπέδαφος. Οι μελέτες ταμιευτήρων περιλαμβάνουν υπαίθριες ειδικές έρευνες και λήψεις δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις σε ειδικά εργαστήρια σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς στόχος της Energean είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη σε δημιουργία τεχνογνωσίας για τη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Ιουλίου/2015 ώρα 12:01
"Ναυάγιο στα... Μουλωχτά" για τα πετρέλαια σε Ιόνιο, Κρήτη

Το χρονικό ενός "προαναγγελθέντος ναυαγίου" εξελίσσεται από χτες σε σχέση με τον διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, λέγεται στην αγορά. Όπως εκτιμάται και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μόνο μία κοινοπραξία πρέπει να υπέβαλε χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε η σχετική προθεσμία, προσφορές για συνολικά τρία από τα 20 οικόπεδα που αφορούσε ο διαγωνισμός.

Η εξέλιξη κρίνεται από στελέχη της διεθνούς ενεργειακής βιομηχανίας ως "ναυάγιο" και αποδίδεται στο γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας παρά την τεράστια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα για την χώρα. Αποδίδεται επίσης στην σημαντική πτώση των τιμών του αργού κατά το τελευταίο έτος. Κύκλοι της αγοράς όμως ενημερώνουν το capital.gr πως τουλάχιστον δυο μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές θα μπορούσαν και ήθελαν να υποβάλλουν προσφορά εφόσον ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας ξεκαθάριζε και για τούτο το λόγο ανέμεναν πως θα μετατεθεί η ημερομηνία.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι στην κοινοπραξία που υπέβαλε τελικά πρόταση μετέχει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επισήμως στελέχη της διοίκησης. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της έρευνας υπεράκτιων κοιτασμάτων, είναι σαφές ότι ο όμιλος έχει εταίρο στην προσφορά του, η οποία, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είναι είτε η γαλλική Total, η οποία ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που είχαν αγοράσει όλο το πακέτο δεδομένων της νορβηγικής PGS, είτε η ιταλική Edison, η οποία είναι παρούσα χρόνια στην Ελλάδα στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος και συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον Πατραϊκό Κόλπο.

Όλα αυτά παραμένουν όμως ακόμη στην σφαίρα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων, καθώς το ΥΠΑΠΕΝ χτες δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές! Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό και προξενεί εντύπωση, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν κανείς αναλογιστεί ότι στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και έληγε ο διαγωνισμός για τις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, το ΥΠΑΠΕΝ, υπό τη σημερινή του ηγεσία, είχε ανακοινώσει κανονικά τις εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορά -συγκεκριμένα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean η οποία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα παραγωγός πετρελαίου στην Ελλάδα και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υποβάλει προσφορά στον τρέχοντα διαγωνισμό.

Τί άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες και το ΥΠΑΠΕΝ κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα ονόματα των εταιρειών; "Πιθανότατα το γεγονός ότι πρέπει να μιλάμε μόνο για μία ενδιαφερόμενη κοινοπραξία" σημειώνουν παράγοντες σε γνώση των σχετικών εξελίξεων. Προσθέτουν δε πως "η εξέλιξη αποδεικνύει - ακόμη και αν μαζί με τα ΕΛΠΕ είναι μία εκ των δύο εταιρειών που προαναφέραμε και όχι κάποια από την... Βενεζουέλα ή την Ρωσία - ότι ήταν λανθασμένη η επιμονή του Π. Λαφαζάνη και του επιτελείου του να μην δώσει παράταση σε μία διαδικασία που φώναζε ότι θα εξελισσόταν αρνητικά". Γιατί, "δεν είναι μόνο το ελληνικό ρίσκο που αποθαρρύνει επενδύσεις αλλά και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου - αγγίζει σχεδόν το 20% ο νέος γύρος υποχώρησης από τον Μάιο και μετά - ειδικά όταν αναφερόμαστε σε περιοχές αχαρτογράφητες και χωρίς αποδεδειγμένα κοιτάσματα, όπως τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα που βγήκαν στον διαγωνισμό".

Capital.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Αυγούστου/2015 ώρα 10:15
Energean: Ξεκίνησαν οι αεροβαρυτικές έρευνες στα Ιωάννινα

Την έναρξη αεροβαρυτικών ερευνών της Energean Oil &Gas για Πετρελαιοπιθανές δομές στα Ιωάννινα γνωστοποίησε η εταιρεία με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε νέα φάση εισέρχεται το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean Oil &Gas στην παραχώρηση των Ιωαννίνων, καθώς ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Αυγούστου οι αεροβαρυτικές έρευνες που έχουν ως στόχο την ανίχνευση πετρελαιοπιθανών δομών στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αεροβαρυτική έρευνα υψηλής ανάλυσης (Airborne Gravity Gradiometry), μέσω της οποίας θα αποκτηθούν ταυτόχρονα αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους. Μέσω της έρευνας θα εντοπισθούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων, ενόψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D) που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της διεθνούς κύρους καναδικής εταιρείας CGG το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος, έπειτα από σχετικές οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιεί πτήσεις:

-Σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα.

-Σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Capital.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 24/Σεπτεμβρίου/2015 ώρα 17:22
Στα τέλη του 2016 η πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο στο Κατάκολο

Μετά από ένα χρόνο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο Κατάκολο, ενώ λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2016 θα γίνουν και οι σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα

Τον χειμώνα του 2016-2017 σχεδιάζει η Energean την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης στο Κατάκολο, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα.

Η Energean υλοποιεί παράλληλα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. Βαρελιών πετρελαίου.

Οι εξελίξεις στον τομέα των ερευνών πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ιταλική ΕΝΙ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου συζητήθηκαν σε άλλο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, επηρεάζει εκ των πραγμάτων τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τους πιθανούς πελάτες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα στην Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική δημιουργίας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 13/Οκτωβρίου/2015 ώρα 08:48
Στο κρατικό ταμείο τα πρώτα κέρδη από τις έρευνες πετρελαίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εντούτοις, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κέρδη από τη δραστηριότητα για τα κρατικά ταμεία. Συνολικά από τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό αλλά και από την πώληση των σεισμικών δεδομένων, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία και κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό στο ΓΛΚ. Από το ποσό αυτό καταβλήθηκε και η πρώτη δόση ύψους 333 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκ. Ευρώ για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, δηλαδή τον φορέα ο οποίος συστήθηκε προκειμένου να διαχειρίζεται εκ μέρους του Δημοσίου τις συμβάσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε για την ΕΔΕΥ, για το 2015 αναμένεται να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο 135 χιλιάδων καθώς τα έξοδα της εταιρείας ανέρχονται σε 198 χιλιάδες ευρώ.

Τώρα σε ό, τι αφορά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι το τέλος του μήνα εκφράζονται ελπίδες ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (μπόνους υπογραφής, μίσθωμα του δημοσίου κλπ) Κάτι που έγινε ήδη. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του μήνα οι δύο εταιρείες που διεκδικούν τις παραχωρήσεις θα έχουν υποβάλει τις τελικές προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Οι εν λόγω περιοχές χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ελπιδοφόρες καθώς είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν από τις εταιρείες Triton και Enterprise, ωστόσο για λόγους που δε σχετίζονται με τις παραχωρήσεις αυτές καθαυτές οι έρευνες δεν είχαν προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή εκτός από το διαγωνισμό για τα χερσαία οικόπεδα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, στον οποίο υποβλήθηκαν προσφορές για τρία οικόπεδα. Οι προσφορές κατατέθηκαν στις 14 Ιουλίου ενώ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, η οποία εκτός των άλλων "εγχώριων" προβλημάτων έχει έρθει αντιμέτωπη με το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου και την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού που έχει περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις των πετρελαϊκών.

Capital.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:06
Πάτρα: Φλέβα μαύρου χρυσού στον Πατραϊκό

Φλέβα μούρου χρυσού εκτιμούν οι επιστήμονες αλλά και Στελέχη της κυβέρνησης πως χτύπησαν τα ερευνητικά σκάφη κατά τη διάρκεια των μετρήσεων που διεξήχθησαν στον Πατραϊκό κόλπο στο πλαίσιο της χαρτογράφησης των «οικοπέδων» στα οποία επενδύει η ελληνική κυβέρνηση για άντληση πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Πατραϊκό το κοίτασμα που εντοπίστηκε χαρακτηρίζεται «φλέβα μαύρου χρυσού» καθώς εμπεριέχει κοιτάσματα που είναι διπλάσια αυτών του Πρίνου.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει βάσει και των αποτελεσμάτων από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η PGS στη Δυτική Πελοπόννησο και το Ιόνιο.

Patrastimes.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Terminator Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 11/Ιουλίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1855
  Παράθεση Terminator Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:13
Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε καθοδική τάση βρήκαν να κάνουν την χαρτογράφηση...
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:19
Η χαρτογράφηση είχε ξεκινήσει το 2013-2014.
Επιστροφή στην κορυφή
Terminator Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 11/Ιουλίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1855
  Παράθεση Terminator Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:22
Ναι αλλά συνεχίζετε μέχρι σήμερα και η τιμή του πετρελαίου δεν έχει σταμστήσει να πέφτει απο τα μέσα του 2014.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10348
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:29
Και παλαιότερα όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν $10 και $15 δολάρια ανα βαρέλι γινόντουσαν έρευνες ανα τον κόσμο. Ο τομέας των υδρογοναθράκων δεν έχει σταθερότητα.

Αυτό που πιθανώς να γίνει είναι μερικές εταιρίες να αγοράσουν τα δικαιώματα στα συγκεκριμένα τεμάχια και να τα εκμεταλλευτούν για αργότερα.
Επιστροφή στην κορυφή
Terminator Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 11/Ιουλίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1855
  Παράθεση Terminator Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Μαΐου/2016 ώρα 20:32
Μακάρι αν και στρεφονται προς άλλες αγορές πλέον εγκαταλείποντας το πετρέλαιο.
Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2345>