Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Ανυπότακτοι εξωτερικού

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 71727374>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


ανυποτακτος εξ Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση ανυποτακτος εξ Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Ανυπότακτοι εξωτερικού
    Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 12:45
Και εμένα - και είμαι ανυπότακτος εξωτερικού εδώ και κάτι χρόνια χωρίς να έχει διακοπεί η ανυποταξία... Το χτύπησε κανας ιος το σύστημα τους?
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 12:53
@Vaggelis

1) Γι' αυτό το καλοκαίρι,μάλλον όχι. Γενικά, πάντως, και επειδή τα οικονομικά δεν θα πάνε καλά, λόγω κορωνοϊού, είναι αρκετά πιθανό αλλάξει κάτι σχετικά με τα πρόστιμα στο μέλλον, μετά τον κορωνοϊό.

2) Εάν κάποιος παρουσιαστεί στην στρατολογία, άς πούμε, για να διακόψει την ανυποταξία του, ε, διακόπτεται. Εάν οριστεί δικάσιμος, είστε υποχρεωμένος βάσει των νόμων εσείς ή έστω ένας πληρεξούσιος δικηγόρος σας να πάει στο δικαστήριο προφανώς. Με το δικαστήριο,ναι, αργά ή γρήγορα,θα διακοπεί η ανυποταξία σας. Ακόμα και αν δεν θεωρηθεί ότι παρουσιαστήκατε σε στρατιωτική αρχή για διακοπή της, θα σας συλλάβουν, έστω τυπικά, κάποια στιγμή για την δίκη ή έστω μετά από αυτήν. Σε τυχόν δικαστήριο είναι σημαντικό να δείτε για τι κατηγορείστε και να αποφύγετε να καταδικαστείτε.

3) Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, θα απαιτηθεί και κάποια αλληλογραφία με την αρμόδια στρατολογία. Επίσης, ανάλογα με το πότε θα καταταχθείτε για εξαγορά, ποιος χειρίζεται την υπόθεσή σας και του τι προβλέπει ο νόμος, μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να πάτε στο δικαστήριο για την ανυποταξία εν τέλει. Σε λογικά πλαίσια, πάντως, θα πρέπει να αθωωθείτε, εάν έχετε ήδη καταταχθεί. Εάν καταταγείτε πριν το τέλος του 2020, όλα αίρονται αυτοδικαίως. Εάν καταταγείτε το 2021, όμως, δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο, οπότε, ανάλογα με την κρίση του νομικού σώματος του στρατού (στρατολογία), θα πράξουν ανάλογα. Στην πράξη, μάλλον, απλά θα έχετε περισσότερη αλληλογραφία και γραφειοκρατία.

4) Θεωρητικά όχι, στην πράξη όμως ναι, καθώς αστυνομία, στρατολογία, προξενεία και πρεσβείες, και ξένες αρχές δεν συνεννοούνται. Άρα, ο αστυνομικός που πιθανόν θα θέλει να δει εάν είστε ανυπότακτος εσωτερικού ή εξωτερικού, θα ζητήσει από εσάς πρόσφατη απόδειξη (νεώτερη των 6 μηνών), καθώς η στρατολογία δεν του την παρέχει.

5) Από 1η Ιανουαρίου 2021.

6) Ανάλογα με το προξενείο / πρεσβεία και του πώς ερμηνεύει τον νόμο, μπορεί και η μερική απασχόληση να προσμετρηθεί στα 7 χρόνια. Ο νόμος μιλάει για βιοποριστική εγκατάσταση. Το ΓΕΕΘΑ κάποιες φορές έχει προσπαθήσει να εκδώσει κάποιες ερμηνευτικές διατάξεις, αλλά αυτές δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο εξωτερικών (πρεσβείες / προξενεία), το οποίο μπορεί να βεβαιώσει βιοποριστική εγκατάσταση ή όχι. Η λύση είναι η εξής, κάντε forum shopping στα προξενεία, κάποιο θα τα δεχτεί, εφόσον όντως ζείτε (και) με τα λεφτά της μερικής απασχόλησης.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 13:02
@neWuser

1. Ναι μεν μπορείτε να φύγετε οποτεδήποτε πριν την ημερομηνία κατάταξης, αλλά το προξενείο ή πρεσβεία, θα ζητήσουν κάποια βεβαίωση (π. Χ. Εγγραφή στον δήμο της ξένης χώρας), ώστε να βεβαιώσουν ότι διαμένετε εκεί και δεν είστε εκεί ας πούμε για ταξίδι / διακοπές / δουλειά 2-3 ημερών. Άρα, είναι ανάλογα...

2. Με το που δεν παρουσιάζεστε, κηρύσσεστε ανυπότακτος εσωτερικού (εκτός εάν σας είχαν δηλωμένο ως διαμένοντα στο εξωτερικό, αλλά και πάλι κατά βάση εσωτερικού θα σας δηλώσουν). Κατόπιν, όταν και εάν η πρεσβεία / το προξενείο τους στείλουν χαρτιά ότι είστε στο εξωτερικό για μακροχρόνια διαμονή, θα σας δηλώσουν ως ανυπότακτο εξωτερικού, όποτε πάτε στην πρεσβεία για την ανάλογη διαδικασία, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μετά την ημερομηνία κατάταξης.

3. Χρειάζεται νέο πιστοποιητικό ανά 6 μήνες περίπου, και αν καταλάβουν ότι είστε εντός Ελλάδας και απλά πάτε κάθε έξι μήνες στο εξωτερικό για το πιστοποιητικό, ΔΕΝ θα εξαντλήσουν την επιείκια τους στην περίπτωση σας.
Επιστροφή στην κορυφή
ανυποτακτος εξ Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση ανυποτακτος εξ Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 13:16
Αρχικά αποστάλθηκε από Κωνσταντινοσ

Καλησπερα παιδες,

Μολις μου ηρθε μεηλ οτι μπαινω με την επομενη ΕΣΣΟ, Γ', τον Ιουνιο. Κατατασσονται ατομα τωρα εν μεσω πανδημιας; Ξερει καποιος κατι;

Και εμένα - και είμαι ανυπότακτος εξωτερικού εδώ και κάτι χρόνια χωρίς να έχει διακοπεί η ανυποταξία... Το χτύπησε κανας ιος το σύστημα τους;
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 13:23
@jacob

Τυπικά, μπορεί να έχετε πρόβλημα. Δεν μπορείτε να φύγετε πριν ξεπεράσετε τις 30 ημέρες; Πρακτικά, μάλλον δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά, δεν είναι και σίγουρο, καθώς υπάρχει ένα κλίμα ελέγχου και κλήσεων για στράτευση σε ανυπότακτους. Ο έλεγχος για την στρατολογική κατάσταση είτε με διαβατήριο είτε με ταυτότητα είναι ο ίδιος, βάζουν στο σύστημα τους (αστυνομία) τα στοιχεία σας και βλέπουν τι έχει περασμένο το σύστημα.

Το πιο καλό σενάριο είναι να φύγετε μέσω Βουλγαρίας, όπου γενικά δεν είναι εντατικοί οι έλεγχοι (λόγω ΕΕ) και όπου δεν έχουν κλείσει ακόμα,ΝΟΜΙΖΩ, τα σύνορα.

Εάν διαμένετε σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία κ. Τ. Λ. το πιο σωστό είναι μάλλον να φύγετε αφού ανοίξουν τα σύνορα γενικά, καθώς δύσκολα θα πάτε σπίτι σας από οπουδήποτε.

Βέβαια, εάν μείνετε Ελλάδα, υπάρχει πάντα ο φόβος της σύλληψης κάποια στιγμή.

Γενικά, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 13:37
Υπάρχει προφανώς εντολή κλήσης των ανυποτάκτων με την Γ' ΕΣΣΟ 2020. Το θέμα είναι εάν θέλουν λεφτά, προσωπικό ή απλά ήταν έτσι στο σύστημα περασμένο και δεν το άλλαξαν. Πάντως, με κλειστά σύνορα και απαγόρευση πτήσεων, δεν νομίζω να έχουν μεγάλη προσέλευση από ανυπότακτους εξωτερικού. Το θέμα είναι ότι σε κάποιες χώρες δεν μπορεί κανείς να πάει καν στα προξενεία / πρεσβείες για να δηλώσει ότι είναι ακόμα εξωτερικό ή στους δήμους για τα χαρτιά.

Ελπίζω ότι κάποτε θα τον κόψει κάποιον υπουργό εθνικής άμυνας, να βάλει την εξαγορά ειδικά για τους ανυπότακτους εξωτερικού άντε στα 10.000 ευρώ με 24-100 δόσεις και χωρίς καθόλου θητεία, να τελειώσουμε με όλα αυτά, να βγάλουν και αυτοί τα λεφτά τους και να είναι όλοι χαρούμενοι. Επίσης, υπάρχει πολύς κόσμος που θα πλήρωνε 500+ ευρώ το χρόνο για να μην έχει στο κεφάλι του την στρατολογία, τις κλήσεις, τα δικαστήρια κ. Τ. Λ. Τώρα, ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούνται.
Επιστροφή στην κορυφή
shelby09 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 23/Απριλίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2
  Παράθεση shelby09 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 23/Απριλίου/2020 ώρα 22:13
Καλησπέρα,

Είμαι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας εδώ και περίπου 3 χρόνια, με πλήρη απασχόληση, και από την τελευταία ΕΣΣΟ (Μάρτιος '20) κηρύχθηκα ανυπότακτος και πρόσφατα έλαβα και το χαρτί για το πρόστιμο (6000 ευρώ). Σκοπεύω να ενταχθώ σε καθεστώς "ανυπότακτων εξωτερικού" για να μπορώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα 30 μέρες το χρόνο, αλλά δυστυχώς το ραντεβού μου στην πρεσβεία ακυρώθηκε προς το παρόν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊο.

Έχοντας κάνει μια σχετική έρευνα τόσο στο συγκεκριμένο forum, όσο και σε άλλες σελίδες έχω διαβάσει/ακούσει διάφορες εκδοχές σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Παρακάτω, θα σας παραθέσω τι γνωρίζω και τι όχι, και θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει απ' όσα ξέρω και να βοηθήσετε με επιπλέον πληροφορίες που αγνοώ:

1. Την προηγούμενη βδομάδα, κι ενώ όπως είπα έλαβα ήδη το χαρτί του προστίμου (δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη στη ΔΟΥ για να κανονίσω την πληρωμή), μου ήρθε νέο email από τη στρατολογία για να παρουσιαστώ στην επόμενη ΕΣΣΟ. Υπάρχει πιθανότητα να φάω 2ο πρόστιμο εφόσον δε θα παρουσιαστώ ή τυπικά σε καλούν σε κάθε ΕΣΣΟ από τη στιγμή που κηρύσσεσαι ανυπότακτος κι απλά να το αγνοήσω (όπως διάβασα κάπου) ; Και γενικότερα, τίθεται θέμα πολλαπλών προστίμων (αν συνεχίσω την ανυποταξία ως έχει, χωρίς διακοπή) ;

2. Προκειμένου να μπορώ να ταξιδεύω στην Ελλάδα (με το όριο των 30 ημερών) πρέπει να πάρω ένα σχετικό έγγραφο από την πρεσβεία που να κουβαλάω πάντα μαζί μου. Έχω ακούσει πως το εν λόγω έγγραφο θέλει ανανέωση κάθε 6 μήνες, αλλά όταν μίλησα με την πρεσβεία μου είπαν πως το παίρνω μια φορά και τέλος. Τι ισχύει τελικά;

3. Σχετικά με την "μόνιμη αναβολή" που επέρχεται μετά από 7 χρόνια ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, τι ακριβώς συνεπάγεται όταν μπω σε αυτή την κατηγορία; Είναι μόνο για την επιστροφή του προστίμου; Αλλάζει κάτι στο όριο των 30 ημερών; Η εξαγορά είναι ακόμη και τότε αναγκαία για να καθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες; Κάτι άλλο που παρέλειψα;

4. Η επιστροφή του προστίμου, εφόσον κάτι τέτοιο υφίσταται, έχει να κάνει μόνο με την 7-ετία που ανέφερα πιο πάνω ή κι ασχέτως αυτού, αν κάνω την εξαγορά της θητείας το παίρνω πίσω; Επίσης, το ηλικιακό όριο για την εξαγορά είναι πάντα 35 έτη ή αλλάζει κάτι κι εκεί με την 7-ετία εξωτερικό;

5. Έχω ακούσει ορισμένους να μιλούν για στρατοδικείο/δικαστήριο/μήνυση λόγω ανυποταξίας. Είναι κάτι που συμβαίνει μόνο υπό ορισμένες συνθήκες ή να το περιμένω ως κάτι σίγουρο κάποια στιγμή;


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας,
Δημήτρης
Επιστροφή στην κορυφή
Tsil Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 10/Μαρτίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3
  Παράθεση Tsil Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Μαΐου/2020 ώρα 15:49
KΑλησπέρα παιδιά,

Ήταν να παρουσιαστώ το Μάρτιο, αλλά επειδή μένω στο εξωτερικό τον τελευταίο χρόνο, αποφάσισα να βγω ανυπότακτος εξωτερικού.

Εάν αποφασίσω να επισκεφτώ την Ελλάδα για να ένα μήνα τον Ιούλιο, θα υπάρχει πρόβλημα στο αεροδρόμιο; Πρέπει να περιμένω ένα εξάμηνο μού είπαν από στρατολογία για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού.

Κάθε απάντηση είναι καλοδεχούμενη
Ευχαριστώ θερμά.
Επιστροφή στην κορυφή
KostasDE Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 25/Φεβρουαρίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1
  Παράθεση KostasDE Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Μαΐου/2020 ώρα 22:27
Επειδή πιστεύω γίνονται ποίο αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια λόγου του Ιού δεν θα το ρισκάρα παρόλο που είναι χώρες Σένγκεν και οι δύο.

Επιστροφή στην κορυφή
kipa Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση kipa Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Μαΐου/2020 ώρα 12:26
Καλησπέρα σας,

έχω μια ερώτηση σχετικά με την εξαγορά θητείας. Είμαι γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1988. Όταν ρώτησα το στρατολογικό γραφείο για το πότε μπορώ να εξαγοράσω τη θητεία μου, μου είπαν ότι μπορώ να το πράξω από τις αρχές το 2020. Είναι σωστός ο υπολογισμός τους; Έχω κλείσει τα 32, αλλά σημαίνει αυτό ότι έχω συμπληρώσει τα 33;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Μαΐου/2020 ώρα 14:14
Αρχικά αποστάλθηκε από Tsil

KΑλησπέρα παιδιά,

Ήταν να παρουσιαστώ το Μάρτιο, αλλά επειδή μένω στο εξωτερικό τον τελευταίο χρόνο, αποφάσισα να βγω ανυπότακτος εξωτερικού.

Εάν αποφασίσω να επισκεφτώ την Ελλάδα για να ένα μήνα τον Ιούλιο, θα υπάρχει πρόβλημα στο αεροδρόμιο; Πρέπει να περιμένω ένα εξάμηνο μού είπαν από στρατολογία για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού.

Κάθε απάντηση είναι καλοδεχούμενη
Ευχαριστώ θερμά.

Πάντως, ο νόμος είναι σαφέστατος. Από την στιγμή που δεν παρουσιαστήκατε είστε ανυπότακτος. Από την στιγμή που διαμένετε στο εξωτερικό, είστε ανυπότακτος εξωτερικού. Πάρτε τηλέφωνο το στρατολογικό τμήμα της ανάλογης πρεσβείας ή προξενείου, αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία κατάταξης και ξεκινήστε την διαδικασία για την έκδοση βεβαίωσης ανυποταξίας. Θα σας ζητήσουν να προσκομίσετε το σημείωμα κατάταξης και κάποια έγγραφα που δείχνουν ότι διαμένετε στο εξωτερικό και θα στείλουν στην στρατολογία μια βεβαίωση ότι διαμένετε στο εξωτερικό και ότι ζητάτε βεβαίωση ανυποταξίας. Η στρατολογία θα εκδόσει το ανάλογο έγγραφο, μια βεβαίωση δηλαδή ότι έχετε υποπέσει στην κατηγορία ανυποτάκτων εξωτερικού.

Επιστροφή στην κορυφή
IoannisD Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση IoannisD Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Μαΐου/2020 ώρα 12:27
Καλησπέρα στο Φόρουμ,

Επειδή διαβάζω για μαζική πρόσκληση κατάταξης με την Γ ΕΣΣΟ 2020, θα ήθελα να μοιραστώ μια παρόμοια εμπειρία μου απο το 2019. Ενώ είμαι ανυπότακτος εξωτερικού καποια χρόνια, με προσκαλέσανε να καταταγώ με την Β ΕΣΣΟ 2019. Στην αρχη πανικοβλήθηκα διότι σκέφτηκα πως θα μου έρθει δεύτερο πρόστιμο, αλλα μετα επικοινώνησα με τη στρατολογια. Μου προτείνανε να στείλω ενα μαιλ τη μέρα της κατάταξης πως δεν θα παρουσιαστώ ως ανυπότακτος εξωτερικού και δεν έχει αλλαξει το προφιλ μου (μένω ακόμη στο εξωτερικο κτλ.).
Ύστερα απο καποιες εβδομάδες τους πήρα τηλέφωνο να βεβαιωσω οτι πήραν το μαιλ μου και ολα είναι εντάξει. Ηταν πολυ ευγενικοι ως συνηθως και μου επιβεβαίωσαν πως ενημέρωσαν το φακελο μου και η ανυποταξια μου ισχυει ως εχει. Δευτερο πρόστιμο δεν μου εχει έρθει στην εφορια.

Επιστροφή στην κορυφή
Μανος Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση Μανος Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Μαΐου/2020 ώρα 22:16
Καλησπερα Ιωαννης, Ηθελα να σε ρωτησω εαν στελνεις καθε χρονο μια βεβαιωση κατοικιας μεσω πρεσβειας στη στρατολογια στην Ελλαδα ωστε να γνωριζουν που βρησκεσε ή την εχεις στειλει μονο μια φορα οταν βγηκες ανυποτακτος εξωτερικου ;
Επιστροφή στην κορυφή
ΚΩΣTΑΣ Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 19/Μαΐου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1
  Παράθεση ΚΩΣTΑΣ Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 19/Μαΐου/2020 ώρα 16:14
Σχετικά με το επιτρεπόμενο όριο των μέχρι 30 ημερών ετησίως παραμονής στην Ελλάδα των ανυπότακτων εξωτερικού και σε ότι αφορά την σχετική μέτρηση των ημερών παραμονής κατά την είσοδο - έξοδο (π. Χ. Σε αεροδρόμια η άλλα συνοριακά σημεία) , θα ήθελα να ρωτήσω και να παρακαλέσω για ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΕΣ - ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ πληροφορίες (όχι εικασίες) στα εξείς ερωτήματα 1) Ο προσδιορισμός της εισόδου - εξόδου γίνεται μόνον όταν ο ερχόμενος - αναχωρών έρχεται/φεύγει από /προς χώρα που δεν ανήκει στη σέγκεν η και από /προς χώρα σέγκεν;2) O προσδιορισμός εισόδου/εξόδου γίνεται βάσει διαβατηρικού ελέγχου η / και βάσει λίστας επιβατών;
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Μαΐου/2020 ώρα 00:22
Ο έλεγχος στρατολογικής κατάστασης από την αστυνομία, γενικά, δεν γίνεται. Εάν τύχει και υπάρξει έλεγχος, αυτός γίνεται κυριολεκτικά τυχαία, είτε σε σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, είτε εάν για οποιονδήποτε λόγο πάει κάποιος σε ένα αστυνομικό τμήμα και τύχει να δουν ότι εκκρεμεί κάτι από την στρατολογία. Αντίστοιχα και ο έλεγχος των ημερών γίνεται "όσο καλύτερα μπορεί να γίνει". Δηλαδή, εάν υπάρχουν εισιτήρια, σφραγίδες στα διαβατήρια κ. Τ. Λ. χρησιμοποιούνται ή ζητούνται. Γενικά, πάντως, όπως οτιδήποτε άλλο, εναπόκειται περισσότερο στον εκάστοτε ελέγχοντα και λιγότερο σε μια υπάρχουσα "τυποποιημένη" διαδικασία που θα ακολουθηθεί...

Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά γενικά, στα σύνορα μας, πλην του Έβρου, δεν γίνεται πάντα και ο πιο αυστηρός έλεγχος διαβατηρίων.
Επιστροφή στην κορυφή
jardel Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 20/Μαΐου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1
  Παράθεση jardel Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Μαΐου/2020 ώρα 09:11
Καλησπερα σας, εργαζομαι για 5 χρονια στις ΗΠΑ. Περυσι τετοιν καιρο (στα 4 δηλαδη χρονια εργασιας) μου ηρθε το χαρτι να παρουσιαστω, εβγαλα το χαρτι για ανυποταξια εξωτερικου και πληρωσα το προστιμο των 6000 με το που μου ηρθε. Εχω 3 ερωτησεις:1) υπαρχει ρισκο να παω σε δικαστηριο πριν συμπληρωσω τα 7 χρονια του ΜΚΕ, δηλαδη μεσα στα επομενα 2 χρονια; Υπαρχει καποιος τροπος να το αποφυγω;2) αν αυτο γινει και βγω ενοχος, μπορv να βγω ΜΚΕ μετεπειτα με το που συμπληρωςω 7ετια η θα υπαρχει προβλημα;3) με το που βγω ΜΚΕ για ποσο θα μπορω να μενω στην Ελλαδα; Μπορω να μενω 4-5 μηνες χωρις προβλημα; Ευχαριστω εκ των προτερων.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 49
  Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Μαΐου/2020 ώρα 12:54
Γενικά, ναι, υπάρχει πάντα το ρίσκο να κληθείτε σε δίκη, αν και γενικά είναι τρομερά ασύνηθες να συμβεί σύντομα για ανυποταξία εξωτερικού. Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο ή έστω την ίδια την στρατολογία. Γενικά, πάντως, συνήθως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ως ΜΚΕ, μπορείτε να μείνετε για λιγότερο από συνολικά 6 μήνες κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Επιστροφή στην κορυφή
shelby09 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 23/Απριλίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 2
  Παράθεση shelby09 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Μαΐου/2020 ώρα 00:16
Αρχικά αποστάλθηκε από shelby09

Καλησπέρα,

Είμαι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας εδώ και περίπου 3 χρόνια, με πλήρη απασχόληση, και από την τελευταία ΕΣΣΟ (Μάρτιος '20) κηρύχθηκα ανυπότακτος και πρόσφατα έλαβα και το χαρτί για το πρόστιμο (6000 ευρώ). Σκοπεύω να ενταχθώ σε καθεστώς "ανυπότακτων εξωτερικού" για να μπορώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα 30 μέρες το χρόνο, αλλά δυστυχώς το ραντεβού μου στην πρεσβεία ακυρώθηκε προς το παρόν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊο.

Έχοντας κάνει μια σχετική έρευνα τόσο στο συγκεκριμένο forum, όσο και σε άλλες σελίδες έχω διαβάσει/ακούσει διάφορες εκδοχές σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Παρακάτω, θα σας παραθέσω τι γνωρίζω και τι όχι, και θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε τι ισχύει απ' όσα ξέρω και να βοηθήσετε με επιπλέον πληροφορίες που αγνοώ:

1. Την προηγούμενη βδομάδα, κι ενώ όπως είπα έλαβα ήδη το χαρτί του προστίμου (δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη στη ΔΟΥ για να κανονίσω την πληρωμή), μου ήρθε νέο email από τη στρατολογία για να παρουσιαστώ στην επόμενη ΕΣΣΟ. Υπάρχει πιθανότητα να φάω 2ο πρόστιμο εφόσον δε θα παρουσιαστώ ή τυπικά σε καλούν σε κάθε ΕΣΣΟ από τη στιγμή που κηρύσσεσαι ανυπότακτος κι απλά να το αγνοήσω (όπως διάβασα κάπου) ; Και γενικότερα, τίθεται θέμα πολλαπλών προστίμων (αν συνεχίσω την ανυποταξία ως έχει, χωρίς διακοπή) ;

2. Προκειμένου να μπορώ να ταξιδεύω στην Ελλάδα (με το όριο των 30 ημερών) πρέπει να πάρω ένα σχετικό έγγραφο από την πρεσβεία που να κουβαλάω πάντα μαζί μου. Έχω ακούσει πως το εν λόγω έγγραφο θέλει ανανέωση κάθε 6 μήνες, αλλά όταν μίλησα με την πρεσβεία μου είπαν πως το παίρνω μια φορά και τέλος. Τι ισχύει τελικά;

3. Σχετικά με την "μόνιμη αναβολή" που επέρχεται μετά από 7 χρόνια ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, τι ακριβώς συνεπάγεται όταν μπω σε αυτή την κατηγορία; Είναι μόνο για την επιστροφή του προστίμου; Αλλάζει κάτι στο όριο των 30 ημερών; Η εξαγορά είναι ακόμη και τότε αναγκαία για να καθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες; Κάτι άλλο που παρέλειψα;

4. Η επιστροφή του προστίμου, εφόσον κάτι τέτοιο υφίσταται, έχει να κάνει μόνο με την 7-ετία που ανέφερα πιο πάνω ή κι ασχέτως αυτού, αν κάνω την εξαγορά της θητείας το παίρνω πίσω; Επίσης, το ηλικιακό όριο για την εξαγορά είναι πάντα 35 έτη ή αλλάζει κάτι κι εκεί με την 7-ετία εξωτερικό;

5. Έχω ακούσει ορισμένους να μιλούν για στρατοδικείο/δικαστήριο/μήνυση λόγω ανυποταξίας. Είναι κάτι που συμβαίνει μόνο υπό ορισμένες συνθήκες ή να το περιμένω ως κάτι σίγουρο κάποια στιγμή;


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας,
Δημήτρης


Μπορεί κάποιος να βοηθήσει παρακαλώ; Ευχαριστώ και πάλι.
Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 71727374>