Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Εθελοντές Πυροσβέστες

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 7>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10051
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Εθελοντές Πυροσβέστες
    Αποστολή: 12/Μαΐου/2009 ώρα 12:13
Η έλλειψη συντονισμένης πολιτικής για την προσέλκυση νέων μελών, η απουσία κινήτρων, η αδυναμία εξασφάλισης επιχειρησιακού εξοπλισμού, η ελλειμματική εκπαίδευση και η μη ένταξη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτελούν τις βασικότερες αδυναμίες του θεσμού των εθελοντών πυροσβεστών. Αυτό επισημαίνει σχετική έρευνα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του ομίλου Εurobank ΕFG που παρουσιάστηκε το Σάββατο σε ειδική ημερίδα για την προστασία των δασών.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν επτά στους δέκα εθελοντές εντάσσονται σε ομάδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ένας στους δέκα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανεξάρτητες ομάδες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη, έξι στους δέκα ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση και τέσσερις στους δέκα με την πυρόσβεση γενικότερα.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι ένας στους δύο θεωρεί ότι ο εθελοντισμός (ειδικά αυτός της δασοπυρόσβεσης) δεν είναι ανεπτυγμένος στη χώρα μας. Σχεδόν στο σύνολό τους οι εθελοντές ζητούν τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, ενώ έξι στους δέκα προτείνουν την πρόβλεψη ειδικών κονδυλίων για τη στήριξη του θεσμού και τέσσερις στους δέκα την ένταξή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ακόμη, μόνο οι μισοί θεωρούν ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση οδηγεί σε ικανοποιητικό επίπεδο δράσης. Σε ό, τι αφορά τα κίνητρα της πολιτείας, σχεδόν επτά στους δέκα δηλώνουν λίγο ή πολύ δυσαρεστημένοι, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα κρατούν ουδέτερη στάση.

Η έρευνα αποκάλυψε και το προφίλ των εθελοντών πυροσβεστών. Οκτώ στους δέκα είναι άνδρες, ενώ ένας στους δύο είναι έγγαμος, ηλικίας από 21 έως 40 ετών. Επίσης, πέντε στους δέκα είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ το 50% έχει θητεύσει στον εθελοντισμό για περισσότερα από πέντε χρόνια. Τρεις στους δέκα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας στους τέσσερις δημόσιος υπάλληλος και ένας στους πέντε ιδιωτικός, αν και έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η εθελοντική δράση δεν έχει συνάφεια με το επάγγελμα που ασκεί ο καθένας.

Η έρευνα διεξήχθη τις πρώτες ημέρες του Μαΐου με τη συμμετοχή 160 οργανώσεων και περίπου 1.000 εθελοντών.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή
electrolisa Δες τη Λίστα
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 15/Σεπτεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 632
  Παράθεση electrolisa Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 22:21
Και πώς γινεται κανεις εθελοντης πυροσβεστης; Παλι προκηρυξη και τα ρεστα?
Επιστροφή στην κορυφή
D.Y.K Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 03/Φεβρουαρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9079
  Παράθεση D.Y.K Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 23:16
Αρχικά αποστάλθηκε από electrolisa

Και πώς γινεται κανεις εθελοντης πυροσβεστης; Παλι προκηρυξη και τα ρεστα;


Εθελοντισμός στο ΠΣ
Επιστροφή στην κορυφή
electrolisa Δες τη Λίστα
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 15/Σεπτεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 632
  Παράθεση electrolisa Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 23:23
Αρχικά αποστάλθηκε από D.Y.K

Αρχικά αποστάλθηκε από electrolisa

Και πώς γινεται κανεις εθελοντης πυροσβεστης; Παλι προκηρυξη και τα ρεστα;


Εθελοντισμός στο ΠΣ
ευχαριστω
Επιστροφή στην κορυφή
ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Φεβρουαρίου/2011 ώρα 13:52
Οχι νομιζω υπαγονται σε καποιο δημο. ειναι ομως υποχρεομενοι να πανε σε οποια φωτια τους ζητηθει στην περιοχη τους. πρεπει να εχουν απολυτηριο δημοτικου και να εχουν καλη υγεια. για σταθμο α πρεπει να υπαρχουν 35 ατομα,2 οχηματα και ενα πυροσβεστης μονιμος για διοικητης. μετα αναλογα με ατομα και το υλικο χωριζονται σε σταθμο β και γ
Επιστροφή στην κορυφή
marinapapad7 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 30/Απριλίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1
  Παράθεση marinapapad7 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Απριλίου/2011 ώρα 22:24

Καλησπέρα,

θα ήθελα, αν γίνεται, όποιος είναι γνώστης του θέματος και είναι από Θεσσαλονίκη να με ενημερώσει σχετικά με το τι χρειάζεται για Να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης. Έχω βρει πολλές ιστοσελίδες και έχω πάρει αρκετές πληροφορίες αλλά θα ήθελα πιο συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, πού γίνεται η εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και ποια ακριβώς είναι η εκπαίδευση και γενικά κάποιες λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν σε διάφορα έγγραφα. Είναι διαφορετικό να σου δίνει πληροφορίες κάποιος που τα έχει περάσει απ'το να διαβάζεις ένα κείμενο χωρίς Να αναφέρεται η Προσωπική εμπειρία και άποψη.
Επιστροφή στην κορυφή
george Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση george Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Μαΐου/2011 ώρα 17:47

Λεβεντες ξερει κανενας αν μπορεις να εισαι ταυτοχρονα εποχικος και εθελοντης ή οταν ληγει 31 οκτωβρη η συμβαση να συνεχιζεις εθελοντης στο σωμα; Και κατι αλλο για να μπεις εποχικος μπορεις καθε απριλη να κανεις τα χαρια σου ή δεν μπορεις γιατι πρεπει να φυγουν οι παλιοι;

Επιστροφή στην κορυφή
been there... Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση been there... Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Μαΐου/2011 ώρα 00:14
Αρχικά αποστάλθηκε από george

Λεβεντες ξερει κανενας αν μπορεις να εισαι ταυτοχρονα εποχικος και εθελοντης ή οταν ληγει 31 οκτωβρη η συμβαση να συνεχιζεις εθελοντης στο σωμα;

Μπορείς και τα 2.

Αρχικά αποστάλθηκε από george

Και κατι αλλο για να μπεις εποχικος μπορεις καθε απριλη να κανεις τα χαρια σου ή δεν μπορεις γιατι πρεπει να φυγουν οι παλιοι;

Οι προκηρύξεις για εποχικούς οριστικά τέλος. Κι αυτών που αποχωρούν για οποιονδήποτε λόγο οι θέσεις τους πλέον δεν αναπληρώνονται.
Επιστροφή στην κορυφή
Δημήτρης Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση Δημήτρης Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Ιουνίου/2011 ώρα 13:10
Καλη σας ημερα, σχετικα με τον εθελοντισμο στο Π. Σ. Οποιος ενδιαδερετε μπορει να απευθυνθει στον πλησιεστερο πυροσβεστικο σταθμο. Τα εγγραφα ειναι τυπικα, ακολουθει εκπαιδευση 72 ωρων σε μερες και ωρες που μπορειτε και στην συνεχεια αναλαμβανετε καθηκοντα. Χαλαρα στην αρχη και στην συνεχεια πιο μεγαλη συμμετοχη.
Οι εθελοντες πυροσβεστες ειναι θεσμοθετημενος ορος και αποδιδεται στους πολιτες που "υπηρετουν" εθελοντικα (αμισθα) Στο Π. Σ. Το κυριοτερο ειναι οτι υπαρχει υποχρεωση εκτελεσης 4ων 8ωρων υπηρεσιων καθε μηνα σε βαρδιες που μπορει, με καποιες διευκολυνσεις.
Αποσο ειμαι σε θεση να γνωριζω σημερα αναμεσα στους 1800 περιπου εθελοντες πυροσβεστες υπαρχει και 1 ΕΜΘ Αρχιλοχιας,1 λιμενικος, και 2 Ειδικοι Φρουροι.

Ναι μπορεις να εισαι Εποχικος (7 μηνες) και Εθελοντης (ολο τον χρονο) ταυτοχρονα. Ομως δεν προσλαμβανονται πλεον νεοι Εποχικοι.

Για περισσοτερη ενημερωση
μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μου
dimzervas@hotmail.com

Σας ευχαριστω

Δημητρης Ζερβας
Εθελοντης Αρχιπυροσβεστης
Επιστροφή στην κορυφή
Thalestris Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 02/Δεκεμβρίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 5
  Παράθεση Thalestris Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Ιανουαρίου/2012 ώρα 02:26
Να ρωτήσω κάτι... Όταν είσαι εθελοντής, εκτός ας πούμε από το θέμα της προσφοράς και των μορίων που παίρνεις. Τίποτα αλλα προνομια εχεις; Όπως ιατροφαρμακευτικη κάλυψη αν εισαι χωρίς ασφαλεια. Δηλαδη όχι μονο σε περιπτωση ατυχήματος εν ωρα υπηρεσιας... Γενικά... Ή καμιά εκπτωση σε συγκοινωνιες; Ή κατι άλλο; Ευχαριστω.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10051
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 31/Μαΐου/2012 ώρα 11:54
«Φέτος θα στελεχώσουμε δύο πυροφυλάκια (Σκίπιζας και Μόλας) με νυχτερινές πυροφυλάξεις. Θα πραγματοποιούμε και περιπολίες με το πυροσβεστικό μας όχημα, ειδικά τις επικίνδυνες μέρες. Διαθέτουμε και μια μικρή ομάδα πεζοπόρου τμήματος που θα συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις κατάσβεσης πυρκαγιάς... », λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Τζηρίτης, Πρόεδρος των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ,www.edasa.gr), που αριθμούν 92 τακτικά μέλη. Στα 26 χρόνια λειτουργίας τους μετρούν συνολικά 1.716 πυροφυλάξεις,3.377 μοναδικούς εθελοντές,171 εντοπισμούς πυρκαγιών,32 κατασβέσεις και (από το 2008) 280 περιπολίες.

Οπως και άλλοι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται γύρω από την Πάρνηθα, και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τελούν υπό τον συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος, μαζί με τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό, έχουν την ευθύνη για την πρόληψη και δασοπυρόσβεση. «Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε εθελοντικά στην αποτελεσματική πυροπροστασία, αλλά και στη γενικότερη προστασία της Πάρνηθας (αναδασώσεις, συντηρήσεις μονοπατιών κ. Λπ.). Ολο αυτό πηγάζει από την αγάπη μας για το βουνό», ξεκαθαρίζει.

Πράσινη εκδρομή. Αναδάσωση και περιποίηση φυταρίων κεφαλληνιακής ελάτης που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια στις καμένες εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνουν την Κυριακή 27 Μαΐου (09.00-12.30) ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (www.iea.org.gr). Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί ο σταθμός του τελεφερίκ Πάρνηθας, απ' όπου στις 8.45 λεωφορεία θα μεταφέρουν κάθε συμμετέχοντα.

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
croft Δες τη Λίστα
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας
Avatar

Μέλος από: 24/Ιανουαρίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 21
  Παράθεση croft Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Ιουνίου/2012 ώρα 15:24
Ισχύει αυτό που λένε για τους δασοπυροσβέστες ότι Μπορεί Να πάρουν κάποιο 2μηνο (δεν ξέρω ακριβώς) και να πληρωθούν αυτούς τους 2 μήνες;
Επιστροφή στην κορυφή
Σταύρος Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση Σταύρος Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Ιουλίου/2012 ώρα 18:18
Μπορεί ένας εθελοντής πυροσβέστης να ενταχθεί στην ΕΜΑΚ ή στις ειδικές δυνάμεις πυρόσβεσης;
Επιστροφή στην κορυφή
Eirini86 Δες τη Λίστα
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας


Μέλος από: 23/Φεβρουαρίου/2012
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 19
  Παράθεση Eirini86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Αυγούστου/2012 ώρα 18:38

Για να πάρεις μόρια από εθελοντισμό για τις προκυρήξεις της Πυροσβεστικής, πρέπει να έχεις το λιγότερο 3ετή εθελοντική υπηρεσία;

Επίσης, άμα είμαι εθελόντρια 3 χρόνια Και βγει προκύρηξη παλι, τοτε το όριο ηλικίας για μένα από 29 πάει στα 32 (κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ) Έτσι γράφει η τελευταία προκύρηξη και ήθελα να τσεκάρω αν όντως κατάλαβα καλά.
Και τέλος, με τα 3 χρόνια εθελοντισμου, θα πάρω (50+30+30=) 110 μόρια;
Επιστροφή στην κορυφή
D.Y.K Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Avatar

Μέλος από: 03/Φεβρουαρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 9079
  Παράθεση D.Y.K Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Αυγούστου/2012 ώρα 19:03
’ν θυμάμαι καλά αυτά αναφέρει η τελευταία προκήρυξη ακριβώς.
Επιστροφή στην κορυφή
Greek_Army Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 14903
  Παράθεση Greek_Army Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Αυγούστου/2012 ώρα 20:20
Αρχικά αποστάλθηκε από Eirini86

Για να πάρεις μόρια από εθελοντισμό για τις προκυρήξεις της Πυροσβεστικής, πρέπει να έχεις το λιγότερο 3ετή εθελοντική υπηρεσία;

Επίσης, άμα είμαι εθελόντρια 3 χρόνια Και βγει προκύρηξη παλι, τοτε το όριο ηλικίας για μένα από 29 πάει στα 32 (κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ) Έτσι γράφει η τελευταία προκύρηξη και ήθελα να τσεκάρω αν όντως κατάλαβα καλά.
Και τέλος, με τα 3 χρόνια εθελοντισμου, θα πάρω (50+30+30=) 110 μόρια;


1.Oι εθελοντές πυροσβέστες που έχουνε τουλάχιστον τριετή συνολική ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία και έχουνε τα απαραίτητα προσόντα, λαμβάνουν μόρια κατά τους διαγωνισμούς, για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα.
2. Και του τριακοστού τρίτου (33ου) για τους πτυχιούχους σχολών τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης.
3. Πενήντα (50) μονάδες για όσους έχουν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πυροσβέστες
εποχικής απασχόλησης τουλάχιστον μία (1) αντιπυρική περίοδο και τριάντα (30) μονάδες για κάθε
επιπλέον έτος ευδόκιμης υπηρεσίας
Πενήντα (50) μονάδες για όσους έχουν προσφέρει για ένα (1) τουλάχιστο έτος ευδόκιμη εθελοντική
υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα ή στη Δασική Υπηρεσία ως εθελοντές πυροσβέστες και τριάντα
(30) μονάδες για κάθε επιπλέον έτος ευδόκιμής εθελοντικής υπηρεσίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό των εθελοντών θα βρεις στο ΦΕΚ

Επιστροφή στην κορυφή
Eirini86 Δες τη Λίστα
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας


Μέλος από: 23/Φεβρουαρίου/2012
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 19
  Παράθεση Eirini86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 31/Αυγούστου/2012 ώρα 13:07
Ευχαριστώ Γκρικ Αρμυ
Επιστροφή στην κορυφή
wrc Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση wrc Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Οκτωβρίου/2012 ώρα 00:05
Οταν ενας εθελοντης μπαινει φανταρος τι γινεται παιρνει αδεια απο τον διοικητη της πυροσβεστικης για αναβολη των καθηκοντων του; Ποσο καιρο πριν πρεπει να ενημερωσει; Αφου απολυθει συνεχιζει κανονικα και περνει τα μορια που ειχε πριν?
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  123 7>