Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

AOZ και υφαλοκρηπίδα

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 56789 12>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3025
  Παράθεση dn24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
    Αποστολή: 05/Ιανουαρίου/2013 ώρα 03:26
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Το Ελληνικό κράτος δεν έχει μάθει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Αντίθετα είναι εκπαιδευμένο στο να στρέφεται κατά των πολιτών του. Αν και ο απλός Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να πάρει ούτε δεκάρα από το φυσικό υποθαλάσιο πλούτο της χώρας,είναι θέμα τιμής και δικαίου η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τα κέρδη όπως πάντα θα τα μοιραστούν οι διεθνείς πολυεθνικές με κάποιους εγχώριους μεγαλονταβατζήδες και φυσικά και οι πολιτικοί μας θα πάρουν ένα μικρό μερίδιο για τις "υπηρεσίες" τους. Τι θα πάρει το Ελληνικό έθνος; Τι θα πάρουν οι απλοί άνθρωποι; Μα φυσικά κάποια υπόσχεση ότι επειδή βρήκαμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για του χρόνου δεν θα έχουμε νέο χαράτσι στη ΔΕΗ ή δεν θα έχουμε προσωρινά νέα μείωση του αφορολογήτου. Ως γνωστόν είναι και γαλαντόμοι πανάθεμά τους...

Έτσι είναι, θέμα εθνικής τιμής. Το θέμα είναι να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προς όφελος του Ελληνικού χρέους -και κατά συνέπεια- και κράτους τον υποθαλάσσιο μας πλούτο, και ας μπουν σε 2η μοίρα οι κοινωνικές παροχές, ο λαός αν δει κινήσεις τόλμης όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο.σε πρώτο χρόνο Πρέπει να Απαγκιστρωθούμε Από το μνημόνιο, κ να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία μας, να μην έχουμε αφεντάδες. Το Σιωνιστικό (Εβραϊκό) σύστημα όμως θέλει μια Ελλάδα υποδουλωμένη, ανίσχυρη, δεν βλέπω πως θα αλλάξει αυτό.


Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιανουαρίου/2013 ώρα 11:30
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Αν και ο απλός Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να πάρει ούτε δεκάρα από το φυσικό υποθαλάσιο πλούτο της χώρας, είναι θέμα τιμής και δικαίου η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τα κέρδη όπως πάντα θα τα μοιραστούν οι διεθνείς πολυεθνικές με κάποιους εγχώριους μεγαλονταβατζήδες και φυσικά και οι πολιτικοί μας θα πάρουν ένα μικρό μερίδιο για τις "υπηρεσίες" τους

Οι πολίτες της χώρα θα πάρουν τα έσοδα από την φορολογία (ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος), καθώς και τα όποια άμεσα οικονομικά οφέλη από την συμφωνία.

Αν εννοείς ότι θα έπρεπε να φτιάξουμε δεξαμενές πετρελαίου και να μας τις γεμίζουν κάθε τόσο, προφανώς δεν θα γίνει.

Όλα αυτά βέβαια με την (σημαντική) προϋπόθεση ότι θα βρεθεί κάποτε οικονομικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Ιανουαρίου/2013 ώρα 22:18
Θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία: Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στον ΟΗΕ

Η ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας φαίνεται πως θα έχει επιπτώσεις για την χώρα, γράφει η εφημερίδα «Shekulli» υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στον ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Παναρίτι είχε προβλέψει σε "μυστική έκθεση" πως η Ελλάδα μπορεί να μην δεχθεί την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων και απ’ ότι φαίνεται προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδας θα μπορούσε να αναγκάσει την Αλβανία να δεχτεί την συμφωνία που υπεγράφει το 2009 ειδάλλως η μόνη λύση που της απομένει είναι να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που όμως και εκεί θα είναι σκούρα τα πράγματα για την Αλβανία…

Η εφημερίδα «Shekulli» τονίζει πως η Ελλάδα δεν έχει ανεπίλυτες διαφορές μόνο με την Αλβανία καθώς εκκρεμεί το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και με την Τουρκία, αφού εδώ και 7 χρόνια διεξάγονται συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα για την ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).

Μάλιστα διάφοροι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι πλέον ζήτημα χρόνου η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα. Η κίνηση, αν και χαρακτηρίζεται ριψοκίνδυνη και με περιπλοκές, κρίνεται από τους αναλυτές επιβεβλημένη, ενώ προεξοφλείται πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω και θα ακολουθήσει τα βήματα του Τάσσου Παπαδόπουλου και της Κύπρου, που τόλμησαν. Η μεγάλη απόφαση φαίνεται πως έχει ήδη ληφθεί και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι προ των πυλών.


Επιστροφή στην κορυφή
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3025
  Παράθεση dn24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιανουαρίου/2013 ώρα 22:15
Το έχει πάρει ζεστά βλέπω η κυβέρνηση το όλο θέμα των ΑΟΖ. Καιρός ήταν, όλα βέβαια κρίνονται εκ' του αποτελέσματος. Πίσω δεν μπορεί να κάνει διότι δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για την χώρα, η Ελλάδα έχει το καθήκον, το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να προχωρήσει έστω μονομερώς στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της. Άλλωστε Με αυτήν την -εκούσια-; Κίνηση της Ελλάδας Δεν νομίζω να μείνουν ασυγκίνητες οι Η. Π. Α ως προς την Συνεκμετάλλευση των όποιων τυχών Εκμεταλλεύσιμων Κοιτασμάτων βρεθούν...
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
thanos123 Δες τη Λίστα
Λοχαγός
Λοχαγός
Avatar

Μέλος από: 21/Οκτωβρίου/2012
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 416
  Παράθεση thanos123 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιανουαρίου/2013 ώρα 22:36
Τόσα χρόνια κάναμε υποχωρήσεις, "συζητήσεις" και φτιάχναμε "κόκκινες γραμμές" οι οποίες οδήγησαν εκεί ακριβώς που θέλανε οι Τούρκοι: Στις απανωτές μας υποχωρήσεις και να φτάσουμε στο σημείο να διεκδικεί η Τουρκία την Κυπριακή ΑΟΖ, το μισό Αιγαίο, κτλ. Και ποιος μου λέει εμένα Οτι μία σειρά απο "κυβερνητικούς συνασπισμούς" που είπανε "yes" σε όλες τις απαιτήσεις Τρόικας και ξένων, δεν θα πάρουν απλά τους υποτιθέμενους πόρους απο την δυνητική ΑΟΖ για να ξεπληρώσουν τα χρωστούμενα;
Επιστροφή στην κορυφή
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 3025
  Παράθεση dn24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιανουαρίου/2013 ώρα 23:14
Αρχικά αποστάλθηκε από thanos123

Και ποιος μου λέει εμένα Οτι μία σειρά απο "κυβερνητικούς συνασπισμούς" που είπανε "yes" σε όλες τις απαιτήσεις Τρόικας και ξένων, δεν θα πάρουν απλά τους υποτιθέμενους πόρους απο την δυνητική ΑΟΖ για να ξεπληρώσουν τα χρωστούμενα;

Το θέμα της δυνητικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι η ώρα της Ελλάδας για να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί και να είναι ξενικό υποχείριο. Τα χρωστούμενα θα ξεπληρωθούν με την απόλυτη Εκμετάλλευση Της εδαφικής μας ακεραιότητας, είτε Καταχωρώντας τις φυσικές πηγές ενέργειας μας (ήλιο, αέρα), είτε φέρνοντας μας σε επίπεδα μισθών Βουλγαρίας καταφέρνοντας έτσι να εισχωρήσουν στο τουριστικό τομέα με την ολική εκμετάλλευση του, είτε αποπληρώνοντας επ' αόριστον τόκους.
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 01:05
«Θα καταθέσουμε κι εμείς συντεταγμένες»

Τούρκος αξιωματούχος απαντά στο δημοσίευμα του «Βήματος» περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω της εφημερίδας «Zaman»

«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».

Με αυτό τον τρόπο απάντησε τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε ερωτήσεις επί των αποκαλύψεων του «Βήματος» για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προσεχώς στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ.

Οι σχετικές δηλώσεις εμφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην ιστοσελίδα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Zaman», συμφερόντων του Φετουλάχ Γκιουλέν και η οποία θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζει κυβερνητικές θέσεις.

Επιπλέον, ο τούρκος αξιωματούχος σχολιάζει και την παρατήρηση του σαββατιάτικου δημοσιεύματος του «Βήματος» σύμφωνα με την οποία υπάρχει σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα η αίσθηση ότι η Άγκυρα, μπλεγμένη στο συριακό κουβάρι και με το Κουρδικό ακόμη ανοιχτό, δεν θα επιλέξει μία σκληρή αντίδραση σε μία κίνηση από την Αθήνα για την κατάθεση συντεταγμένων.

Ουσιαστικά, ο τούρκος απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως «εκτίμηση της εφημερίδας», αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μη διστάσει να προκαλέσει και νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 11:33
Δεν λέει κάτι περισσότερο από το προφανές.

Η Τουρκία θα κηρύξει την δική της ΑΟΖ αν το κάνει η Ελλάδα και το αντίστροφο.

Μετά το λόγο έχει η ισχύς και τα δικαστήρια.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 13:10
Στη περίπτωση της Τουρκίας τον λόγο έχουν τα όπλα. Γιατί για να πάει στα Δικαστήρια θα πρέπει να αποδεχτεί το Δίκαιο της Θάλασσας ως έχει και όχι όπως θέλει να το αντιλαμβάνεται.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 15:07
Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Διάβασε την περίπτωση Ρουμανίας και Ουκρανίας στο άρθρο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 15:14
Πλέον έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με την υπόθεση ΝΙκαράγουας - Κολομβίας.


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, εξέδωσε την απόφασή του για τη διένεξη μεταξύ της Κολομβίας και της Νικαράγουας, που αφορούσε στην ταυτόχρονη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των δύο κρατών.

Η Νικαράγουα ήταν το κράτος που προσέφυγε στο ΔΔΧ το Δεκέμβριο του 2001 ζητώντας να αποκτήσει την κυριαρχία κάποιων νησιών, που είχε η Κολομβία, και να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της.

Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Κολομβία, και όχι η Νικαράγουα, έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στις νησίδες Alburquerque,Este Dudeste,Roncador,Serrana,Quiatasueno,Serranilla και Bajonuero. Αυτά τα νησάκια απέχουν 775 χλμ. Από την ακτή της Κολομβίας και 230 χλμ. Από την ακτή της Νικαράγουας. Ταυτόχρονα εγκλώβισε τρεις βραχονησίδες της Κολομβίας μέσα στην ΑΟΖ της Νικαράγουας δίνοντας τους, όμως, κυριαρχικά δικαιώματα 12 ν. Μ. Από τις ακτές τους.

Το ΔΔΧ, όπως κάνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, καθόρισε πρώτα την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των δυο κρατών με βάση τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» και μετά την επανακαθόρισε με βάση τη γνωστή άποψή του περί «επιείκειας και ειδικών περιστάσεων» (equity and special circumstances), δίνοντας στη Νικαράγουα μεγαλύτερη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε σύγκριση με την έκταση που θα έπαιρνε με βάση τη «μέση γραμμή». Η Κολομβία κέρδισε τις 7 νησίδες που της αμφισβητούσε η Νικαράγουα, αλλά έχασε μια αρκετά μεγάλη έκταση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφο 2, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές, αλλά το ΔΔΧ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα, υποστηρίζει ότι το μέγεθος της ακτογραμμής ενός παράκτιου κράτους υπερτερεί της ακτογραμμής ενός μικρού νησιού και έτσι δεν δίνει συνήθως «πλήρη επήρεια» (full effect) σε τέτοια νησιά.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το τρόπο που το ΔΔΧ οριοθέτησε την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των δυο κρατών.


Συγκεκριμένα, ο χάρτης δείχνει με γαλάζιο χρώμα τη θαλάσσια περιοχή που ανήκε στην Νικαράγουα πριν την απόφαση του Δικαστηρίου (νότια του 15ου Παράλληλου και ανατολικά του 82ου Μεσημβρινού). Η υπόλοιπη θαλάσσια περιοχή ήταν της Κολομβίας. Μετά την απόφαση του ΔΔΧ, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα που επιδικάστηκαν στη Νικαράγουα έχει το σχήμα πετάλου και τουρκουάζ χρώμα. Όπως δείχνει ο χάρτης, μέσα σε αυτή τη ζώνη, εγκλωβίστηκαν οι βραχονησίδες της Κολομβίας. Το βαθύ μπλε χρώμα δείχνει την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που επιδικάστηκε στην Κολομβία. Η απόσταση των ηπειρωτικών ακτών των δυο κρατών απέχει πάνω από 400 ν. Μ. Και έτσι το ΔΔΧ, όπου ήταν εφικτό, έδωσε και στα δυο κράτη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα 200 ν. Μ.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 15:21
Συνέχεια του άρθρου

Βλέποντας τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των δυο κρατών εύκολα μπορούμε να επισημάνουμε ότι η Κολομβία μοιάζει με την Ελλάδα και η Νικαράγουα με την Τουρκία. Έτσι κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι σίγουρα δεν πρέπει να προσφύγουμε στη Χάγη διότι θα χάσουμε. Όπως έχω ξαναγράψει, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι η ουσία του θέματος. Το Δικαστήριο εκδίδει «αποφάσεις» που όλα τα κράτη οφείλουν να αποδέχονται και να σέβονται, ανεξάρτητα εάν έχασαν ή κέρδισαν. Σημασία έχει ότι μια απόφαση της Χάγης θα λύσει την ελληνοτουρκική διένεξη σε αυτό το θέμα και η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύει πλέον από τον τουρκικό επεκτατισμό, διότι θα απολαμβάνει ασφάλειας δικαίου. Θα είναι, δηλαδή, ελεύθερη να κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την αλιευτική της δυνατότητα και να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της ΑΟΖ για αιολική ενέργεια. Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι το 90% του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα αλλά δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του.

Βέβαια, η συζήτηση αυτή είναι περισσότερο ακαδημαϊκή, μια και στη Χάγη δεν πρόκειται να προσφύγουμε ποτέ διότι δεν το θέλει η Τουρκία όχι μόνο επειδή θα χάσει αλλά επειδή δεν επιθυμεί να υπάρξει λύση στην Ελληνοτουρκική διαφορά. Πιστεύει ότι τη συμφέρει η διαιώνιση αυτής της διένεξης γιατί είναι χρήσιμη και συμφέρουσα για τα δικά της σχέδια στην περιοχή, τα οποία επιδιώκει να «λύσει» όχι με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά με προσφυγή σε πολιτικά και στρατιωτικά μέσα πίεσης.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 16:45
Απάντησε και ο εμπνευστής των "μηδενικών προβλημάτων"...

O Αχ. Νταβούτογλου για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ

Λόγο για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και πληροφορίες περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα είπε ο Αχ. Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα: «Έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».


Ναι βέβαια, "θετικά βήματα", τα είδαμε και με την ΑΟΖ της Κύπρου...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 17:25
Αρχικά αποστάλθηκε από Nassos

Πλέον έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με την υπόθεση ΝΙκαράγουας - Κολομβίας.

Συγγνώμη αλλά η νέα απόφαση κάνει ακόμη πιο 'δυσάρεστα' τα πράγματα.

Αν αντικαταστήσουμε την Κολομβία με την Ελλάδα και την Νικαράγουα με την Τουρκία, το Καστελόριζο λαμβάνει ΑΟΖ μόλις 12νμ (που ούτε καν αυτά αναγνωρίζει η Τουρκία) και η Τουρκία όλη την ΑΟΖ γύρω του.

Για ξαναδιάβασέ το σε παρακαλώ.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 17:37
Δεν χρειάζεται, το διάβασα. Η Τουρκία ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ότι το σύμπλεγμα Μεγίστης έχει ΑΟΖ, κατανοητό;

Η Τουρκία δεν αποδέχεται τη συνθήκη UNCLOS, κατανοητό;

Η Τουρκία, μη αποδεχόμενη τη συνθήκη UNCLOS, δεν θέλει να πάει σε κανένα Διεθνές Δικαστήριο (Χάγης, Αμβούργου) γιατί δεν έχει νομικά ερείσματα, κατανοητό;

Πιστεύει ότι θα έχει την εύνοια των ΗΠΑ, έλα όμως που οι ΗΠΑ θα αναγκστούν να υπογράψουν τη Συνθήκη για το θέμα του Βορείου Πόλου, άρα διπλωματική απομόνωση.

Τι της μένει; Στρατιωτική εμπλοκή.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 17:54
Μόνο που εγώ αυτό που λέω είναι ότι η Τουρκία έχει και παραέχει νομικά ερείσματα, τα οποία τις δίνουν οι αποφάσεις του ΔΔΧ.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε περίπτωση δικαστικής διευθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών, η Τουρκία θα 'κερδίσει' περισσότερα. Θα κερδίσει την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με εξαίρεση 6 μίλια γύρω από το Καστελόριζο.

Συμφωνώ όμως με το άρθρο που παρέθεσες, ότι η γειτονική χώρα θεωρεί πιο συμφέρον να κρατά την Ελλάδα 'αιχμάλωτη' και δορυφόρο της με την δημιουργία συνεχώς θεμάτων στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Άλλο αυτό και άλλο αν έχει νομικά ερείσματα.

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10380
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 18:07
Αν είχε νομικά ερείσματα, τότε δεν θα είχε πρόβλημα και να αποδεχόταν τη Συνθήκη των Θαλασσών και να μας σύρει στα Διεθνή Δικαστήρια. Αλλά δεν το κάνει γιατί ενώ θα μπορεί να κερδίσει στο θέμα "σύμπλεγμα Μεγίστης", φοβάται ότι θα χάσει στο θέμα "Μπάμπουρας - Θάσος" και "υφαλοκρηπίδα των νήσων".

Αν είχε νομικά ερείσματα, τότε δεν γινόντουσαν 54+ γύροι "μυστικών διαβουλεύσεων" για την υφαλοκρηπίδα. Αλλά τι να συζητήσεις με αυτούς που με ύφος χιλίων καρδιναλίων λένε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Συνδιοίκηση-συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θέλουν, δεν τους ενδιαφέρει το "Διεθνές Δίκαιο" γιατί πολύ απλά γι'αυτούς "το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση". Και εννοείται ότι "το Καστελόριζο ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο", άρα εμμέσως πλην σαφώς θέτει και θέμα ΑΟΖ Κύπρου στη περιοχή της Πάφου.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιανουαρίου/2013 ώρα 18:11
Μαζί σου σε όλα αυτά, αλλά προσθέτω ότι η Ελλάδα ακόμη και αν καταφύγει στο ΔΔΧ, ακόμη και αν κερδίσει, ακόμη και αν η Τουρκία σεβαστεί την τελική απόφαση, δεν θα κερδίσει το σύνολο της ΑΟΖ που διεκδικεί.

Θα κερδίσει όμως πάρα πολλά και πάνω από όλα την ησυχία της γιατί θα έχει διευθετηθεί το σημαντικότερο πρόβλημα με την Τουρκία. Αρκεί να μην υπάρχουν χρυσαυγοθήκες και Αλεξικέραυνοι Έλληνες στη βουλή για να φωνάξουν προδοσία.

Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 56789 12>