Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις       Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Πυρομαχικά για τα Leopard 2

Το κανάλι του ελληνικού στρατού στο Google+  Facebook  Twitter  Youtube 
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2345>
Συγγραφέας
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος


SotiriosHF Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 06/Ιουνίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 1
  Παράθεση SotiriosHF Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Πυρομαχικά για τα Leopard 2
    Αποστολή: 06/Ιουνίου/2011 ώρα 08:19
Σύμφωνα με έγκυρη (και γνωστή) ηλεκτρονική εφημερίδα στο διαδίκτυο, Ισπανία, Δανία και Ελβετία έχουν απορρίψει τα συγκεκριμένα πυρομαχικά τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια.
Στη Δανία μάλιστα, είχε σημειωθεί και ατύχημα κατά τη διάρκεια άσκησης με τα συγκεκριμένα πυρπομαχικά, αφού είχαν εισέλεθει τοξικά αέρια στο εσωτερικό του άρματος και προκάλεσαν εγκαύματα και βλάβη στους πνεύμονες του προσωπικού.
Στη Χιλή με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά, εκτελούν βολές με αντιασφυξιογόνες μάσκες !

Σύμφωνα με πόρισμα των Σουηδικών Ενόπλεων Δυνάμεων, μετά από βολή 150 βλημάτων καταστρέφουν το πυροβόλο λόγω κακής ποιότητας της πυρίτιδος, καθιστώντας το άρμα ουσιαστικά άχρηστο επιχειρησιακά.

Αρχικά αποστάλθηκε από hermes

... Το ίδιο ισχύει και για τα Μ2Α2 Bradley που υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε από τις ΗΠΑ.

Έλεος πια. Έχουμε καταντήσει η αποθήκη του ΝΑΤΟ-ΟΤΑΝ και των ΗΠΑ και μας φορτώνουν ό, τι πιο άχρηστο κυκλοφορεί στο Σύμπαν και τις σαβούρες από το Ισραήλ.
Και λέει ο φίλος πιο πάνω ότι μπορεί να μας φορτώσουν να πάρουμε και Bradley... Έλεος πιά!

Επιστροφή στην κορυφή
hermes Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός
Avatar

Μέλος από: 10/Σεπτεμβρίου/2006
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 385
  Παράθεση hermes Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιουνίου/2011 ώρα 09:08
Πυρομαχικά αρμάτων μάχης: Διαγωνισμός τώρα η μόνη λύση. Άρθρο-ανάλυση.

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων δημοσιευμάτων του On Alert αναφορικά με την προμήθεια των πυρομαχικών 120 χιλ. Για τα άρματα LEO2A4 και LEO2HEL της εντύπωσης που προκάλεσαν και παρά το γεγονός ότι κύκλοι τόσο του ΥΠΕΘΑ όσο και του ΓΕΣ προσπάθησαν και προσπαθούν να εντοπίσουν τους συντάκτες των κειμένων (μόνο αυτό τους ενδιέφερε:) ουδεμία απάντηση στα αναφερόμενα σε αυτά και κυρίως στις λεπτομέρειες που παρουσιάσθηκαν στο δεύτερο δημοσίευμα.

Η μοναδική προσπάθεια ήταν κάποιοι να συνδέσουν τα κείμενά μας με γνωστό επιχειρηματία του χώρου και να “στοχοποιήσουν” απόστρατους αξιωματικούς ως συντάκτες των κειμένων. Αστόχησαν και στα δύο.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι μετά τα δημοσιεύματά μας, η Γερμανική πλευρά προσπάθησε «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» δηλαδή προσπάθησε με επίσημη επιστολή της να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τεχνική και επιχειρησιακή διαφορά μεταξύ των προσφερομένων πυρομαχικών DM63 και DM63A1. Εάν δεχθούμε και γιατί όχι άλλωστε, τους ισχυρισμούς τους, τότε αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με την θέση μας ότι δηλαδή το έπραξαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να καλύψουν την προσφερόμενη τιμή ανά βλήμα η οποία ανέρχεται στη τρομακτική τιμή των 5370 Ευρώ ανά βλήμα και για να μην μπορεί να υπάρξει οικονομική σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή με την οποία οι γείτονες προμηθεύτηκαν τα ιδίου τύπου πυρομαχικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ερασιτεχνικός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος είναι εμφανής δεδομένου ότι εάν τα πυρομαχικά DM63 και DM63A1 είναι απολύτως τα ίδια τότε σε τι συνίσταται το ακρωνύμιο Α1; Οι φτηνές δικαιολογίες περί τροποποίησης κάποιων στοιχείων του πυρομαχικού που έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια χρήσης αυτό και μόνο μας οδηγεί στη σκέψη ότι υπάρχει κάποια τεχνική διαφορά έστω και μικρή που αναγκάζει τις Γερμανικές Κρατικές Αρχές να προσθέσουν το ακρωνύμιο Α1 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δεχθούμε ότι μεταξύ των LEO2A4,LEO2A5,LEO2A6,LEO2Strv122 και LEO2HEL δεν υπάρχει καμία διαφορά μιας και αλλάζει μόνο το ακρωνύμιο αλλά το LEO2 παραμένει το ίδιο.

Συνέχεια:Onalert.gr
Επιστροφή στην κορυφή
Alex*** Δες τη Λίστα
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Avatar

Μέλος από: 08/Οκτωβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 135
  Παράθεση Alex*** Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Ιουνίου/2011 ώρα 12:54
Η σύμβαση προμήθειας για τα πυρομαχικά των 120 χιλ. Βρωμάει και ζέχνει. Επιπλέον, η στάση των Γερμανών είναι ανεξήγητη. Μέχρι και στην τελική προσφορά καταφέραν να δημιουργηθεί πρόβλημα.
Σε συνδυασμό με τη δική μας ανοργανωσιά έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα.

Υ. Γ. Δεν ξέρω κατά πόσο το θέμα με τα πυρομαχικά της ΙΜΙ ισχύει ή όχι. Δεν το γνωρίζω καθόλου και για αυτό ρώτησα όποιος γνωρίσει κάτι να το αναφέρει.Tο ρεπορτάζ του OnAlert μας δείχνει ότι τα πράγματα μπορεί και να μην είναι όπως τα παρουσιάζουν. Ο φίλος που λέει για το πολύ έγκυρο και γνωστό site μήπως μπορεί να μας παραθέσει το Link;
Και να πω και την αμαρτία μου. Το να χρησιμοποιεί ο Ισραηλινός στρατός πυρομαχικά με ελαττωματική πυρίτιδα και να υποβάλει το πολυτιμότερο μέσο που διαθέτει (τους άντρες του δηλ.) σε τέτοιο κίνδυνο, όταν μάλιστα έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι η ασφάλεια του προσωπικού του παραμένει πάντα πρώτη προτεραιότητα, δεν μπορώ να το πιστέψω τόσο εύκολα.

Επιστροφή στην κορυφή
Γιώργος Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
  Παράθεση Γιώργος Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 14/Ιουλίου/2011 ώρα 04:20
Τα ΕΑΣ δεν θα μπορουσαν να κατασκευασουν αυτα τα βληματα αραγε?
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10346
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 14/Ιουλίου/2011 ώρα 13:01
Η συμφωνία προέβλεπε συμπαραγωγή των βλημάτων στην Ελλάδα. Τόσα χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10346
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 31/Αυγούστου/2011 ώρα 19:41
Το πράσινο φως για την υλοποίηση της προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. Από τα ολλανδικά αποθέματα, ως ενδιάμεση λύση, έδωσε χθες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η προμήθεια αφορά 4.500 βλήματα μάχης κινητικής ενέργειας (APFSDS-T:Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – διατρητικά θώρακος σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων απορριπτόμενου κελύφους – τροχιοδεικτικά),DM53A1 παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού.

Τα βλήματα αυτά προσφέρθηκαν από την ολλανδική κυβέρνηση στην αρχική τιμή των 2.500 ευρώ ανά μονάδα και εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των διμερών διακρατικών διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση του τιμήματος.

Στο «πακέτο» επίσης περιλαμβάνεται η προμήθεια 4.500 βλημάτων ασκήσεων DM48 APFSDS-T-TP (Training – Practice) τα οποία επίσης προέρχονται από τα αποθέματα του ολλανδικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες περικοπές του ολλανδικού αμυντικού προϋπολογισμού ο Στρατός της χώρας ουσιαστικά κατήργησε το Όπλο των Τεθωρακισμένων, μετακινώντας τους αξιωματικούς του Όπλου στα τάγματα μηχανοκίνητου πεζικού τα οποία επιχειρούν τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης CV-90. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα 60 Leopard 2A6 θα καταλήξουν στη Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια 200 αρμάτων μάχης Leopard 2A7+.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί βάλσαμο για τον ελληνικό Στρατό καθώς η σε σύντομο χρόνο παραλαβή των συγκεκριμένων πυρομαχικών θα επιτρέψει την αναδιάταξη του ελληνικού αρματικού δυναμικού και θα δώσει τέλος στην παράδοξη κατάσταση που βιώνουν σήμερα οκτώ επιλαρχίες που αναγκάζονται να επιχειρούν με διπλούς τύπους αρμάτων.

Παράλληλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δημοσίου για την προμήθεια των 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT-MP-T (High Explosive Anti-Tank,Multipurpose – Tracer: Εκρηκτικό αντιαρματικό πολλαπλής χρήσης – τροχιοδεικτικό).

Πάντως, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει γνωστοποιήσει στη γερμανική κυβέρνηση την απαίτηση για περαιτέρω συμπίεση του κόστους προμήθειας των βλημάτων κινητικής ενέργειας, τα οποία προσφέρθηκαν στην αρχική τιμή των 5.350 ευρώ ανά μονάδα.

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 11:27
Και 'μόλισ' ένα μήνα μετά το πράσινο φως, έρχονται τα νέα:

Την αγορά από την Ολλανδία και το Ισραήλ βλημάτων για τα 180 νέα τανκς Λέοπαρντ 2, που παραμένουν... Άσφαιρα από το 2007, και πυραύλων για τα μαχητικά F-16, αντίστοιχα, αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ, με εισήγηση του υπουργού Αμυνας κ. Μπεγλίτη.

Τα προγράμματα εγκρίθηκαν προ 20ημέρου από Επιτροπή της Βουλής. Τα βλήματα για τα τανκς - 5.400 κομμάτια - προέρχονται από τα αποθέματα του ολλανδικού στρατού ο οποίος διαλύει τις μονάδες τεθωρακισμένων που διαθέτει. Εχουν όριο ζωής 15-20 χρόνια και το κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου 13 εκατ. Ευρώ.

Για την συμπλήρωση των αναγκαίων ποσοτήτων αναμένεται η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της δωρεάν προσφοράς 3.000 βλημάτων, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αγορά άλλων 5.000 από τη Γερμανία - υπάρχουν διαφωνίες στην τιμή. Αργότερα θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για συμπαραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων βλημάτων.

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Φεβρουαρίου/2012 ώρα 14:03
Ολοκληρώθηκε (μάλλον) η προμήθεια των βλημάτων από ολλανδικά αποθέματα:

Υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες η διακρατική συμφωνία με αντικείμενο την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων διαμετρήματος 120mm από τα ολλανδικά πλεονάσματα, για τα άρματα Leopard 2HEL και 2Α4 του Ελληνικού Στρατού. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ απέμεναν η εξεύρεση και καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου, καθώς και η ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών της μεταφοράς. Όπως ανέφεραν αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα &Τεχνολογία» (βλ. Τ.21, Οκτώβριος 2011, σελ.21) πρόκειται για 5.218 βλήματα Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενα με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους-Διατρητικά (APFSDS-T) DM53A1 και περί τα 5.400 Εξάσκησης Στόχου, Σταθεροποιούμενα με Κώνο, Απορριπτόμενου Κελύφους-Τροχιοδεικτικά (TPCSDS-T) M865. Το τελευταίο είναι έκδοση παραγόμενη στις ΗΠΑ του γερμανικού DM38. Η τιμή μονάδας της αρχικής ολλανδικής προσφοράς ήταν €4.200 για τα DM53A1 και €800 για τα Μ865.

Παράλληλα, θετικά αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία δωρεάν παραχώρησης 3.000 βλημάτων Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντι-Αρματικών (ΗΕΑΤ) Μ830 από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Επισημαίνεται πως δεν πρόκειται για σύγχρονα Μ830Α1 με κοίλο γέμισμα υποδιαμετρήματος, τα οποία χρησιμοποιούνται και θεωρούνται πολύτιμα από τον Στρατό των ΗΠΑ. Τέλος, ο Ελληνικός Στρατός επιδιώκει την προμήθεια περισσότερων από 2.800 βλημάτων ΗΕΑΤ τύπου DM12C από τα γερμανικά αποθέματα, με διακρατική σύμβαση και αρχική τιμή €740. Αντίθετα απομακρύνεται η προοπτική προμήθειας 2.000 βλημάτων APFSDS από τα ισραηλινά αποθέματα, εξαιτίας ανυπέρβλητων επιφυλάξεων πιστοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣ.

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Απριλίου/2012 ώρα 17:44
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ελληνικός στρατός θα παραλάβει τελικά μειωμένες ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή 4.200 DM53A1 (APFSDS-T:Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot) παραγωγής της γερμανικής Rheinmetall και 2.000 βλήματα ασκήσεων M865 (TPCSDS-T - Target Practice,Cone Stabilized,Discarding Sabot – Tracer). Το συνολικό κόστος της προμήθειας έχει περιοριστεί σε 14 εκατ. Ευρώ.
Επιστροφή στην κορυφή
hermes Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός
Avatar

Μέλος από: 10/Σεπτεμβρίου/2006
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 385
  Παράθεση hermes Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Απριλίου/2012 ώρα 20:58
Είναι μια καλή εξέλιξη. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι τα ΕΑΣ να αποκτήσουν δυνατότητες κατασκευής πυρομαχικών των 120mm έτσι ώστε να καλυφθούν σταδιακά οι ανάγκες του Ες, όπως κάναμε και με τα πυρομαχικά των 105mm την δεκαετία του 90.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Απριλίου/2012 ώρα 21:01
Προφανώς αυτή είναι η λογική εξέλιξη για κάθε χώρα, πλην της Ελλάδας ίσως.
Επιστροφή στην κορυφή
hermes Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός
Avatar

Μέλος από: 10/Σεπτεμβρίου/2006
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 385
  Παράθεση hermes Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Απριλίου/2012 ώρα 21:19
Νομίζω πως αυτή η εξέλιξη είναι αναμενόμενη και στην Ελλάδα. Στην περίπτωση μας όμως, τα συμφέροντα των εταιριών των οποίων τα πυρομαχικά θα κατασκευάζουμε κατόπιν αδείας, είναι αυτά που μας έχουν κάνει να μην έχουμε ακόμη προχωρήσει το θέμα.
Επιστροφή στην κορυφή
Tu-160 Δες τη Λίστα
Υποδεκανέας
Υποδεκανέας
Avatar

Μέλος από: 05/Φεβρουαρίου/2012
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 25
  Παράθεση Tu-160 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Απριλίου/2012 ώρα 18:57
Αρχικά αποστάλθηκε από yandr

Προφανώς αυτή είναι η λογική εξέλιξη για κάθε χώρα, πλην της Ελλάδας ίσως.

στην ελλαδα καμια εξελιξη δεν ακολουθει τη λογικη των υπολοιπων χωρων. Μονο στην ελλαδα κλεινεις συμφωνια για τα πρωτα πυρομαχικα πυρομαχικα 9 χρονια μετα τη συμφωνια για αρματα μαχης και 5 χρονια μετα την παραλαβη τους
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Μαΐου/2012 ώρα 12:25
Σε μονάδες του Όπλου των Τεθωρακισμένων στη Θράκη, έφθασαν ήδη τα 3.000 βλήματα χημικής ενέργειας M830 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer) των οποίων η προμήθεια έγινε χωρίς κόστος από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκαν αφίχθη το περασμένο Σάββατο στον Πειραιά, ξεφορτώθηκαν και με μία αστραπιαία επιχείρηση μεταφοράς με οχήματα οδικών μεταφορών μεταφέρθηκαν αμέσως στις επιλαρχίες μέσων αρμάτων (ΕΜΑ) που επιχειρούν τα άρματα μάχης Leopard 2A4/-2HEL στη Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά θα συμπληρώσουν τα εναπομείναντα από τα 5.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM33A2 APSFDS-T, των οποίων η προμήθεια είχε γίνει το 2005 στο πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης». Ήδη η διαδικασία εξοικείωσης του προσωπικού με τα νέα βλήματα έχει αρχίσει και πολύ σύντομα θα αρχίσει η εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένων και των βολών.

Η άφιξη των βλημάτων, που για τις μονάδες Τεθωρακισμένων αλλά και τον Ελληνικό Στρατό γενικότερα, αποτελούν «μάννα εξ ουρανού», θα επιτρέψει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την αναδιάταξη του ελληνικού αρματικού δυναμικού, αφού οι ΕΜΑ των Leopard 2A4/-2HEL θα απαλλαχθούν από τη «δουλεία» της διατήρησης σε ταυτόχρονη υπηρεσία διπλού τύπου (και φυσικά αριθμού) αρμάτων μάχης.

Ας σημειωθεί ότι από πολύ καιρό οι επιτελείς της Διεύθυνσης Ιππικού-Τεθωρακισμένων (ΔΙΤ/ΓΕΣ) αλλά και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) έχουν ολοκληρώσει τη σχεδίαση της πολύπλοκης διαδικασίας αναδιάταξης του αρματικού δυναμικού, η οποία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Αποτέλεσμα της αναδιάταξης θα είναι η απόσυρση σημαντικού αριθμού παλαιότερων, υποδεέστερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αρμάτων (M48A5,M60A1 RISE,M60A3 TTS) που αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά στο κόστος λειτουργίας.

πηγή
Επιστροφή στην κορυφή
Giannis Ni Δες τη Λίστα
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης


Μέλος από: 10/Ιουνίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 631
  Παράθεση Giannis Ni Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Μαΐου/2012 ώρα 02:12
Πάντως για να αποκαλύψουμε και μια σημαντική είδηση ακόμα και κατόπιν εορτής, τα 170 ΗΕL είχαν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών πριν ολοκληρωθεί αυτή η αγορά. Φυσικά, αυτό αποκρύπτονταν από την ηγεσία για ευνόητους λόγους. Οι ποσότητες αυτές επαρκούσαν όμως μόνον για λίγες μέρες.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10346
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Μαΐου/2012 ώρα 11:18
Ήταν γνωστό ότι είχαν πυρομαχικά και αυτό βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας για τα Leopard 2A4 που μας έδωσαν οι Γερμανοί.

Και αυτά που θα πάρουμε, πάλι για λίγες ημέρες επιχειρήσεων επαρκούν. Κάπου διάβασα ότι θέλουμε τουλάχιστον 20,000 επιχειρησιακά βλήματα για ικανοποιητική επάρκεια.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10122
  Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Μαΐου/2012 ώρα 11:33
Διάβασα σήμερα ότι ακυρώθηκε η προμήθεια των ολλανδικών πυρομαχικών, άρα μένουμε προς το παρόν με τα αμερικανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Μηνύματα: 10346
  Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Μαΐου/2012 ώρα 22:09
Οι τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

[... ]Το δεύτερο πρόγραμμα που επικυρώθηκε, ήταν τα πυρομαχικά 120 mm για άρματα μάχης από την Ολλανδία. Πρόκειται για βλήματα κινητικής ενεργείας DM53A1 και βλήματα ασκήσεων M865, τα οποία πλέον αναμένεται να παραληφθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στην προηγουμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, οι ποσότητες που είχαν εγκριθεί, αφορούσαν 4.500 βλήματα DM53A1 έναντι 2.500 ευρώ ανά μονάδα και 2.000 βλήματα Μ865 έναντι 800 ευρώ ανά μονάδα, ενώ δεν είχε προχωρήσει η πρόταση για 2.800 βλήματα DM12 τύπου ΗΕΑΤ από την Γερμανία.

Σε συνδυασμό με την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιώς στις 28 Απριλίου του πλοίου που μετέφερε τα 3.000 βλήματα Μ830 από τα αμερικανικά αποθέματα, επιλύεται προσωρινώς το μείζον πρόβλημα της ελλείψεως πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2. Συνολικώς θα αποκτηθούν 7.500 βλήματα μάχης, τα οποία θα προστεθούν στα εναπομείναντα από την αρχική προμήθεια 5.000 βλημάτων. Το πρόγραμμα προμηθείας πυρομαχικών 120 mm, με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, προς κάλυψη των ευρυτέρων αναγκών του αρματικού δυναμικού, αφέθηκε για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

ΠΗΓΗ
Επιστροφή στην κορυφή


 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2345>