Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Κύπρος 1974 - Η μεγάλη ντροπή

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
Togo Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΟΒΑ
Δεκανέας - ΟΒΑ
Avatar

Μέλος από: 14/Ιουνίου/2021
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 39
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Togo Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Κύπρος 1974 - Η μεγάλη ντροπή
    Αποστολή: 27/Ιουλίου/2021 ώρα 22:33
Γράφω στο λογαριασμό μου στο twitter ιδέες για την άμυνα της Κύπρου με αφορμή τα τρία αεροδρόμια για UAV που κατασκευασε η Τουρκία στα Κατεχόμενα. Και συγκεκριμένα πώς θα μπορούσε να υιοθετήσει τη γραμμή άμυνας της Ταϊβάν που αντιμετωπίζει πολύ χειρότερη απειλή. Την Κίνα!
Αναπόφεκτα έφερα πάλι στο μυαλό μου τις επιχειρήσεις των Τουρκων το 1974. Και δέν μπορώ παρά να καταλήξω ότι τίποτε απολύτως δέν έχει αλλάξει απο τοτε αναλογικά. Και σε ένα νέο Αττίλα οι Τουρκοι θα πάρουν όλο το νησί. Ανετότατα!

Καταρχήν η πρώτη απόβαση στο νησί το 1974 έγινε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή άμυνα. Και η πλάκα είναι είναι ότι το παράκτιο ραντάρ είχε εντοπίσει τα τουρκικά πλοία αρκετά χιλιόμετρα απο τις ακτές.
Μετά αφού συνειδητοποίησαν όλοι ότι δέν πρόκεται περί φάρσας και είναι αναγκασμένοι να πολεμήσουν έστελναν σε κατάσταση υστερίας και σόκ μιά μιά τις μονάδες εναντίον των Τουρκων χωρίς σχέδιο. Το πιό φυσικό θα ήταν να υπερασπιστουν τα στρατηγικά σημεία για να μην δημιουργηθεί προγεφύρωμα.
Στην εισβολή σίγουρα κάποιοι πολέμησαν ηρωικά ώς Ελληνες. Αλλα είναι πάρα πολλοι αυτοι που "κότεψαν". Ενδεικτικά αναφέρω τα πληρώματα των τορπιλακατών που επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους ή λόγους υγείας και τράπηκαν σε φυγή.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δέν έγινε και η "μάχη της Κρήτης" με τους Τουρκους αλεξιπτωτιστές...

Για να μην γράφω πολλά. Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα "δένουν" πολύ καλά με τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη "το τέλος του κυπριακού Ελληνισμου άν επιλέξουμε τα όπλα". Πραγματικά τίποτε απολύτως δέν έχει αλλάξει απο το 1974. Και προτού ξανακοροιδέψουμε τη Βόρεια Κορέα ή την Κούβα οτι έχουν "μείνει" στην εποχή του 1960. Ας θυμηθούμε λίγο τη Κύπρο. Υπάρχουν και χειρότερα.


Θαρσείν χρή ταχ' αύριον έσετ΄ άμεινον
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10990
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 28/Ιουλίου/2021 ώρα 01:30
Η ουσία είναι ότι τότε:

1) Είχε ήδη προαποφασιστεί μέχρι που θα γίνει η διχοτόμηση.
2) Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα επέτρεπαν τη Κύπρο να γίνει 2η Κούβα
3) Ο λαλάκας Ιωαννίδης πήγε να φτιάξει 2ο Ελληνικό κράτος στη Κύπρο, νομίζοντας ότι δεν θα αντιδράσει η έτερη εγγυήτρια δύναμη Τουρκία. Και στο μεταξύ κυνήγαγε αντιφρονούντες απογυμνώνοντας την άμυνα της Κύπρου.
4) Η φοβερή και τρομερή χούντα ήταν κότες λυράτες. Και φάνηκε με την επιστράτευση-φιάσκο και τις πέτρες στα κασόνια.

Ήταν μια προμελετημένη προδοσία; Όπως φαίνεται μετά από χρόνια ναι ήταν! Ειδικά όταν είχες Phantom φορτωμένα με βόμβες MK20 Rockeye που μπορούσαν άνετα να κτυπήσουν τον Τουρκικό αποβατικό στόλο.

Τώρα όσον αφορά νέο Άττιλα, δεν χρειάζεται όπλα, το κάνει με "ανοίγματα" και γεωτρύπανα. Ο δε Αναστασιάδης θέλει δε θέλει θα αναγκαστεί να απαντήσει με όπλα, όσο και αν σκούζουν μερικοί "κατευναστές". Γιατί πλέον το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια των ελληνοτουρκικών.

Η Τουρκία κάνει το λάθος που είχε προφητεύσει ο Ετσεβίτ σε συνέντευξη του στο BBC Panorama την επομένη της εισβολής στη Κύπρο: Αναβίωση του ονείρου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σφετερισμό παλαιών εδαφών.


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10990
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 28/Ιουλίου/2021 ώρα 01:52
Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο του ΡΙΚ με τον Δρ. Παπαπολυβίου. Από το 13:35 αναφέρεται στα πραγματικά αίτια της εισβολή και τη λαλακία του δικτάτορια Ιωαννίδη που έγραψα παραπάνω. Όπου πράκτορες = Τζακ Αβρακώτος CIA.
Επεξεργάστηκε από Nassos - 28/Ιουλίου/2021 ώρα 01:54
Επιστροφή στην κορυφή
Togo Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΟΒΑ
Δεκανέας - ΟΒΑ
Avatar

Μέλος από: 14/Ιουνίου/2021
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 39
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Togo Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 31/Ιουλίου/2021 ώρα 14:49
Προς το παρόν μαζεύω πληροφορίες για τα επιχειρησιακά δεδομένα της εισβολής του 1974 απο ανοικτές πηγές και πολύ γενικά έχω διαπιστώσει ότι

1) Αν οι Κύπριοι είχαν παραλάβει τους σοβιετικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-75 Dvina η Τουρκική αεροπορία με τα μαχητικά F-5,R-84F,F-100,F-102,F-104 θα είχε τεράστιες απώλειες. Στο πόλεμο του Βιετνάμ αποδείκτηκε ότι τα μαχητικά αυτά δέν είχαν καμιά ελπίδα απέναντι σε S-75 Dvina. Όταν πετούσαν χαμηλά για να αποφύγουν το lock έπεφταν εύκολα θύματα απο αντιαεροπορικά πυροβόλα. Ούτε λόγος για αεραπόβαση με τα C-130,C-160,C-47
Οι Κύπριοι είχαν εκπαιδευτεί κρυφά στην Αίγυπτο πάνω στο σύστημα και παρέλαβαν τα ρανταρ αλλά ποτέ τους πυραύλους λόγω εμπάργκο απο ΗΠΑ!

2) Οι τορπιλάκατοι Ρ-4 Skinhead δέν είχαν καμιά πιθανότητα να χτυπήσουν τουρκικό πλοίο όχι μόνο λόγω της τουρκικής αεροπορικής υπεροχής αλλά διότι έπρεπε να πλησιάσουν πολύ κοντά το στόχο και έτσι να βρίσκονται εντός της εμβέλειας των όπλων του. Ακόμα και άν κατάφερνε να εκτοξεύσει τορπίλες ήταν εξαιρετικά αβέβαιο ότι θα έβρισκαν στόχο.
Πρίν αγοραστούν οι P-4 Skinhead η Κύπρος ήταν να αγοράσει πυραυλάκατους Komar με πυραύλους Styx! Δυστυχώς όμως το κόστος αγοράς θεωρήθηκε μεγαλο και απο τη στιγμή που κανείς δέν περίμενε τουρική απόβαση στο νησί περιττό... Ο Styx ήταν ο πρώτος πραγματικά αντιπλοϊκός πύραυλος. Δέν τα πήγε καλά στις ναυμαχίες πυραυλακάτων με το Ισραήλ γιατί προοριζόταν για μεγάλα σκάφη αλλά είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπε τουρκική αμφίβια απόβαση στη Κύπρο.

3) Το 1973 είχε γίνει ο πόλεμος του Γιομ Κιπουρ και έκαναν την εμφάνιση τους πρωτοποριακά σοβιετικά όπλα που άλλαξαν τους όρους του πολέμου. Ενδεικτικά οι αντιαρματικοί πύραυλοι Malyutka αποδεκάτιζαν τα άρματα Μ-47, Μ-48. Τα ρουκετοβόλα BM-21 ισοπέδωναν εκτάσεις με πεζικό. Τα φορητά αντιαεροπορικά Strela-2 κατέρριπταν ελικοπτερα Huey. Το ορεινό υπέδαφος στο Πενταδάκτυλο είναι ιδανικό για επίθεση με ΠΑΟ, βαρέα πυροβόλα 14,5 χιλ. Αλλά και ελαφρά. Ένα μόνο τουρκικό πυροβόλο στο Πενταδάκτυλο είχε αποκόψει την οδό ανεφοδιασμού των ελληνοκυπριακών δυνάμεων.
Οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν υλικό του Β Παγκοσμίου πολέμου! Αρματα Τ-34 και πυροβόλα QF 25! Δηλαδή η κουλτούρα των Κύπριων δέν επέτρεπε χρήση σύγχρονων όπλων.

4) Αποδείχτηκε περίτρανα ότι μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούσαν να αλλάξουν την έκβαση των επιχειρήσεων αλλά απέτυχαν λόγω κακής οργάνωσης και λιγοστού προσωπικού. Το επίπεδο εκπαίδευσης των Κυπρίων ήταν ανύπαρκτο. Έγιναν και πολλά ατυχήματα πάνω στο πανικό.

Πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία των Κυπρίων απο τότε; Προφανώς φταίει και η Ελλάδα γιατι έχει μετατρέψει το νησί σε "χωματερή όπλων" και τράπεζα ελληνικού μαύρου χρήματος. Αλλά σήμερα η Κύπρος επιλέγει την "διπλωματία" για όπλο και περιμένει απο την Ευρωπαίκή Ενωση να δώσει λύση με τα Κατεχόμενα. Κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι δέν εναι δυνατόν. Αγοράζουν κάτι σαράβαλα όπλα απο τη Σερβία και τη Ρωσία για λόγους "ιδεολογίας" και είναι συνέχεια πίτσι-πίτσι με αραβικές χώρες για να τραβήξουν μαύρο χρήμα στις τράπεζές τους... Αυτή είναι η ανάπτυξη της Κύπρου!

Λοιπον η Τουρκια έχει κατασκευάσει 3 αεροδρόμια και μια στρατιωτική βάση στο Λευκονοικο για UAV. Εχει μεταφέρει δυνάμεις που είναι ανώτερες ποιοτικά και ποσοτικά. Άν ο Ερντογάν αποφασίσει πρίν το τέλος του να καταλάβει ολόκληρη τη Κύπρο ποιός θα τον σταματήσει; Οι ΗΠΑ που προσπαθούν να τον κρατήσουν μαζί τους; Η Ρωσία που δέν ασχολείται κάν; Η Αγγλία;- εδώ γελάμε
Θαρσείν χρή ταχ' αύριον έσετ΄ άμεινον
Επιστροφή στην κορυφή
aris Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση aris Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Αυγούστου/2021 ώρα 10:40
Στο γιου τουπ υπαρχουν μερικές αλήθειες ανατρέξτε εκεί. Όλες οι αλήθειες όμως
Όχι πότε.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com