Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Το Θέμα έκλεισεΟδηγός επιβίωσης Εμπορικoύ Ναυτικού

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Θέση: Εμπ. Ναυτικό
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 3047
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Οδηγός επιβίωσης Εμπορικoύ Ναυτικού
    Αποστολή: 20/Φεβρουαρίου/2016 ώρα 03:52
Ποιά είδη να πάρω μαζί μου για την διάρκεια του μπάρκου μου;

-Τα ελάχιστα σε ρουχισμό, όσο και σε λοιπά προσωπικά είδη, είναι τα εξής:
• 1 ζευγάρι πάτους σιλικόνης
• 1 ζευγάρι μποτάκια εργασίας, όσο το δυνατόν ελαφρύτερα και με σίδερο στο μπροστινό μέρος του ποδιού
• 1 φακό τύπου led με επαναφορτιζόμενη μπαταρία (αγορά πλήρους κίτ)
• 2 μπλοκάκια σε μέγεθος τσέπης και δύο στυλό
• 3 αφροί ξυρίσματος και 20 απλά ξυραφάκια (για τους άντρες),3 σαμπουάν,3 αφρόλουτρα &3 οδοντόκρεμες (για ποντοπόρα πλοία κυρίως)
• 1 γαλλικό κλειδί τσέπης με άνοιγμα έως 20mm (για δοκίμους μηχανικούς)
• 3 τετράδια 50-φυλλα (για δοκίμους)
• Τουλάχιστον από 7 φανελάκια χειμερινά,7 χειμερινά,7 σλιπάκια και αντιστοίχως κάλτσες
• Νυχοκόπτης
• 1 φόρμα εργασίας με μακρύ μανίκι- (προβλεπόμενη)
• Αριθμομηχανή για απλές πράξεις σε μέγεθος τσέπης καθότι για τους μηχανικούς δεν προβλέπεται το κινητό στο μηχανοστάσιο και ειδικά στα γκαζάδικα μόνο στο ακομοδέσιο (υπερκατασκευή καμπινών και γέφυρας) και όχι επάνω στο κατάστρωμα
• Ντοσιέ με σκληρό εξώφυλλο με διαφάνειες, για να ταξινομείτε οργανωμένα τα πιστοποιητικά σας, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους αξιωματικούς σας
•Από 1 κουτί δράμαμίμες (για τον πρώτο καιρό στο πλοίο σε όσους δεν είναι εξικοιωμένοι) ή το αεροπλάνο, και τα βασικά φάρμακα, όπως αλοιφή για συγκάματα και παυσίπονη, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα
• 2 έγχρωμες φωτογραφίες απλές τύπου ταυτότητας σε μέγεθος
• κάρτα ανάληψης μετρητών και περίπου 100ευρώ σε μετρητά
• Γόμα, μολύβι, ξύστρα και μικρό χάρακα για την συμπλήρωση των σχεδίων του ΚΕΠ (για τους δοκίμους)
• Όσοι μπαρκάρετε σε ποντοπόρα πλοία, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα να φέρετε σκληρό δίσκο με πολλές ταινίες αποκλειστικά δράσης για όσους μπαρκάρουν σε ποντοπόρα πλοία, καθότι κάθε βράδυ θα βάζετε κυρίως εσείς ταινία σε όλους τους Αξιωματικούς και θα βλέπετε όλοι μαζί στο καπνιστήριο
• 10 ζευγάρια γάντια βαμβακερά πλεκτά, μέ ή χωρίς PVC κουκίδες (για δόκιμους μηχανικούς)
• Εάν μπαρκάρετε σε πλοίο της ακτοπλοΐας, αγοράστε από σούπερ μάρκετ και πάρτε μαζί σας ειδικές ταμπλέτες καθαρισμού ρούχων για το πλυντηρίο
• Εάν μπαρκάρετε σε ποντοπόρα πλοία, πάρτε κουρευτική μηχανή
tip: Αγοράστε από βιβλιοπωλείο ειδικό στυλό (τουλάχιστον 3) που σβήνει το μελάνι του, καθότι στο ημερολόγιο μηχανής ή γέφυρας που θα γράφετε απαγορεύονται τα λάθη και η διόρθωση με μπλάνκο (απαγορεύεται με αυτό το στυλό η συμπλήρωση του ΚΕΠ)

Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Θέση: Εμπ. Ναυτικό
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 3047
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Φεβρουαρίου/2016 ώρα 04:02
Είμαι πρωτόμπαρκος. Πόσες αποσκευές να πάρω μαζί μου;

-Το ιδανικό, είναι είτε μπαρκάρεις σε ακτοπλοϊκό / ΕΓ/ΟΓ πλοίο, είτε σε ποντοπόρο, να πάρεις δύο βαλίτσες ή σακβουαγιάζ μαζί σου, και πάντα με τροχούς ειδικά για τα ποντοπόρο πλοία, όπου θα κάνεις μεγάλες αποστάσεις με τις βαλίτσες από και προς το πλοίο.
Tip: Επίσης στον ώμο σου να πάρεις μια τσάντα σχολική, για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτί υγείας ή μωρομάντηλα, ξηρές τροφές όπως τσίπς ή μπισκότα, τον φορτιστή του κινητού σου, το Κ. Ε. Π σου αν είσαι δόκιμος, και ότι έγγραφα σου έχει δώσει η εταιρεία για να παραδώσεις στον πλοίαρχο ή στον ατζέντη που θα σε οδηγήσει στο πλοίο από το καταληκτικό λιμάνι, κλεισμένα μέσα σε φάκελο. Την τσάντα αυτή μπορείς να την πάρεις εντός του αεροπλάνου, με αυτήν θα ανέβεις στην πλάτη στο πλοίο, και γενικά δεν θα την αφήσεις από τα χέρια σου ποτέ καθότι μερικές φορές γίνονται μπερδέματα με τις βαλίτσες στα αεροδρόμια, οπότε φρόντισε εκεί να έχεις όλα σου τα σημαντικά έγγραφα Που ανάφερα παραπάνω.
Μην βάλεις αφρό ξυρίσματος στον σάκο πλάτης ή αποσμητικά σπρέϊ, θα
στα πετάξουν στο αεροδρόμιο για λόγους ασφαλείας.
Τέλος, με μια ζυγαριά χειρός, ζύγισε σπίτι σου τις αποσκευές σου, δεν πρέπει να ξεπερνά η κάθε μία τα 20kg.

Ταξιδεύω από ή προς χώρα που έχει άλλο νόμισμα από το ευρώ, πρέπει να κάνω συνάλλαγμα;

-Όχι. Ακόμα και να χρειαστείς να ψωνίσεις κάτι από το αεροδρόμιο μιας χώρας που δεν έχει ευρώ ως νόμισμα, πληρώνεις σε ευρώ, απλά ως ρέστα ενδέχεται να πάρεις το νόμισμα του κράτους αυτού. Ενώ στο αεροδρόμιο τελικού προορισμού δεν θα χρειαστείς ταξί ή κάποιο άλλο μέσο να πληρώσεις κάτι, καθότι σε παραλαμβάνει απευθείας ο πράκτορας της ναυτιλιακής σου.

Ταξιδεύω αεροπορικώς μόνος, τι έγγραφα απαιτούνται;

-Διαβατήριο σε ισχύ, τα χαρτιά που σου έχει δώσει η ναυτιλιακή σου, τα αεροπορικά σου εισιτήρια, αστυνομική ταυτότητα και φυσικά το ναυτικό σου φυλλάδιο.

Πως θα επικοινωνώ από το κινητό μου απο χώρες του εξωτερικού;

-Πριν μπαρκάρεις, θα περάσεις μια βόλτα από κάποιο υποκατάστημα του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σου, και θα τους ρωτήσεις ποιά πακέτα περιαγωγής και ποιές χώρες καλύπτουν αυτά ώστε να μιλάς.

Μόλις ανέβηκα στο πλοίο. Τώρα τι;

-Tip για ποντοπόρα πλοία: Όσα αεροπλάνα κι αν άλλαξες, όσο κούραση κι αν έχεις, μόλις ανέβηκες σε έναν χώρο που είσαι απαραίτητος και σίγουρα σε περίμεναν.
Ενδέχεται μαζί με την αλλαγή πληρώματος να γίνεται και παραλαβή σε στόρια (τροφοδοσία πλοίου). Αμέσως θα προσφερθείς να βάλεις ένα χέρι βοηθείας, αν και δεν θα σε αφήσουν, αυτό, για την πρώτη σου εντύπωση.
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
dn24 Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 15/Νοεμβρίου/2010
Θέση: Εμπ. Ναυτικό
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 3047
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Φεβρουαρίου/2016 ώρα 04:11
Ήρθε η ώρα να με οδηγήσουν στην καμπίνα του πλοιάρχου ή του Α' Μηχανικού για να με γνωρίσουν. Πως θα τους μιλήσω;

-Η πρώτη εντύπωση, είναι και η καθοριστική. Αυστηρά και μόνο στον πληθυντικό θα μιλήσεις, με χαμόγελο απαραιτήτως, και όταν θες να τους απευθυνθείς, τους προσφωνείς με τα εξής και μόνο: Κύριε Πλοίαρχε ή Κύριε Πρώτε.
Απαντάς ως εξής: Μάλιστα κύριε Πλοίαρχε ή μάλιστα κύριε Πρώτε.

Οδηγήθηκα για πρώτη φορά στην καμπίνα μου. Και τώρα τι κάνω;

-Θα κάνεις ένα μπάνιο, φοράς την φόρμα εργασίας σου, και κατευθείαν για δουλειά το πολύ μισή ώρα μετά, ακόμα και να σου είπε "κάποιος" ότι δεν θα δουλέψεις εσύ δεν θα ακολουθήσεις αυτό και θα κάνεις αυτό που πρέπει. Ίσως την πρώτη μέρα να σου δώσουν dayoff αλλά αυτό θα στο πεί μόνο ο προϊστάμενος σου. Θα εκπλαγούν ευχάριστα οι αξιωματικοί σου, ειδικά στα ποντοπόρα πλοία και μάλιστα από πρωτόμπαρκο, να δουν τέτοια αντίδραση.

Extra tips για δοκίμους:
Όταν έρθει η ώρα για το πρώτο σου γεύμα, θα αναζητήσεις και θα πας να φας στην τραπεζαρία του κατώτερου πληρώματος και όχι των Αξιωματικών. Αργά ή γρήγορα θα σε καλέσουν για φαγητό να τρώς με τους Αξιωματικούς, όμως αυτές είναι οι πρώτες σου κινήσεις θετικής εντύπωσης για πρωτόμπαρκο δόκιμο.
•Ειδικά το πρώτο 15νθήμερο, δεν σταματάς να "βομβαρδίζεις" με ερωτήσεις τους Αξιωματικούς σου για το πλοίο και κυρίως την ειδικότητα σου αλλά και τα καθήκοντά σου σε περίπτωση γυμνασίων.
•Το πρώτο 4μηνο να έχεις συμπληρώσει το Κ. Ε. Π σου και ποτέ μην το αφήνεις για το τέλος του μπάρκου σου, και να θυμάσαι ότι ο σκοπός σου επάνω στο πλοίο είναι το Κ. Ε. Π όπου και ο Α' Μηχανικός ή ο Πλοίαρχος είναι ο μοναδικός υποχρεώμενος για το Κ. Ε. Π σου αλλά και την εκπαίδευση σου.
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com