Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού και διπλή ανάπλαση

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11040
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού και διπλή ανάπλαση
    Αποστολή: 16/Νοεμβρίου/2020 ώρα 15:15
Μέσα στον επόμενο μήνα οι βασικές πτυχές μια εξαιρετικά σύνθετης συμφωνίας θα έχουν οριστικοποιηθεί, ώστε να «αναστηθεί» η διπλή ανάπλαση:το σχέδιο για τη δημιουργία νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και τη μετατροπή του σημερινού γηπέδου της Λεωφόρου σε πάρκο με υπόγειο πάρκινγκ. Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του εγχειρήματος, που αφορά τα έργα υποδομής και το γήπεδο ποδοσφαίρου να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τελικό ιδιοκτήτη των έργων τον Δήμο Αθηναίων.
...
Αν δεν υπάρξει κάποια νέα ανατροπή, μέσα στον επόμενο μήνα η συμφωνία θα «κλείσει» με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκόμενους, στα οποία θα περιγράφονται οι όροι συμμετοχής του καθενός στο φιλόδοξο εγχείρημα και το βασικό χρονοδιάγραμμα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
...
Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκομένους, η υπόθεση δείχνει πλέον να ξεκαθαρίζει. Τα έργα είναι τρία:

  • Οι υποδομές. Περιλαμβάνουν οδοποιία, δίκτυα, τη διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζεται στα 25 εκατ. Ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Μπορούν να προκηρυχθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο ή από κάποιο υπουργείο.
  • Το γήπεδο. Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του, αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. Ευρώ, σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Το κόστος κατασκευής προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (για την «εκκίνηση» του έργου»). Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ. Μ. Για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ. Μ. Για τον δήμο, τις οποίες σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα κατασκευάσουν οι ιδιοκτήτες του εμπορικού Βωβού.
  • Το γήπεδο μπάσκετ. Δεν θα είναι μέρος της διπλής ανάπλασης. Μετά αρκετή έρευνα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα (και, όπως αναφέρθηκε, τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση –δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη– σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης. Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. Ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό, ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα. Προφανώς δεν είναι ώριμο μελετητικά.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο μπάσκετ θα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων και θα μισθωθούν μακροχρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός θα εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς χώρους και θα αποδίδει μέρος των μισθωμάτων στον δήμο. Οι λεπτομέρειες του σχήματος που θα δημιουργηθεί θα αποτυπωθούν στη συμφωνία που θα υπογράψει ο δήμος με τον Παναθηναϊκό.

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11011
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Νοεμβρίου/2020 ώρα 17:57
Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που συζητιέται η περίφημη "διπλή ανάπλαση", πόσα ακόμη θα περιμένουμε για να ολοκληρωθεί;
Επιστροφή στην κορυφή
Charlie Harper 13 Δες τη Λίστα
Ταξίαρχος
Ταξίαρχος
Avatar

Μέλος από: 05/Αυγούστου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1687
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Charlie Harper 13 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Νοεμβρίου/2020 ώρα 22:45
Ο Βοτανικος θα επρεπαι ειδη να εχει υλοπιοιθει εδω και χρονια ομως ο Παναθηναικος ειναι απο τις ομαδες που εχουν πολεμηθει τοσο πολλυ οσο λιγες. Σε συνδιασμο με τον πρασινο εμφυλιο εχουν διασπασει τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ μας που πρεπει να ειναι πανω απο ολα. Τυχερος που εχω δει το νταπλ του 10 και της πορεις σε ευρωπη 08-09 09-10.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11040
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Νοεμβρίου/2020 ώρα 14:53
Υπεγράφη η συμφωνία για τη Διπλή Ανάπλαση

Η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων στον Βοτανικό, το οποίο θα ανήκει στο δήμο Αθηναίων και παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια, είναι το βασικότερο σημείο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το γήπεδο, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 72 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (θα επιδιωχθεί η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης) ενώ τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο η ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, χωρίς να παραβλέπω τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που εξασφαλίζει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com