Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Ναυπήγηση ΤΠΚ τύπου Super Vita

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11004
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Ναυπήγηση ΤΠΚ τύπου Super Vita
    Αποστολή: 20/Μαΐου/2008 ώρα 16:05
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 14 Μαΐου οι συνομιλίες κατάρτισης σύμβασης μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) για την προμήθεια δύο ακόμη Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, συγκεκριμένα του έκτου και έβδομου από την έναρξη του σχετικού προγράμματος του ΠΝ.

Έτσι, με τη παράδοση των παραπάνω, το ΠΝ θα διαθέτει συνολικά 16 (εφ΄όσον αποσυρθούν τα 6 τύπου S-148/La Combattante IIΑ):
- 7 τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ
- 4 τύπου Combattante IIIA κλάσης ΛΑΣΚΟΣ εκσυχρονισμένα
- 5 τύπου Combattante IIIΒ κλάσης ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ

Strategy - Geopolitics
Δεν πρόκειται για νέα προμήθεια, καθώς η ναυπήγηση +2 Super Vita λήφθηκε αρχικά το 2003 (!!).

Απλώς σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιήθηκε η προμήθεια.

Επιστροφή στην κορυφή
purs67 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 26/Μαΐου/2008
Θέση: Greece
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 9
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση purs67 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Μαΐου/2008 ώρα 04:23
ΚΑΝΤΕ ΚΙΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΒΛΑΚΑΤΟΥΣ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11004
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Σεπτεμβρίου/2008 ώρα 17:14

Υπεγράφη τελικά στις 25 Σεπτεμβρίου η σύμβαση ύψους €299 εκατ. μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) για την προμήθεια δύο ακόμη Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, συγκεκριμένα του έκτου και έβδομου από την έναρξη του σχετικού προγράμματος.

Επρόκειτο ακριβέστερα για άσκηση δικαιώματος προαίρεσης, το οποίο προβλεπόταν στο 'Aρθρο 34 της αρχικής Σύμβασης 001Β/2000. Στην κατασκευή των δύο ΤΠΚ θα συμμετάσχει η Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ, θυγατρική των ΝΒΕΕ. Η παράδοση των δύο σκαφών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί 46 και 52 μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης αντίστοιχα.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11004
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Οκτωβρίου/2008 ώρα 17:55
υπεγράφη στις 13 οκτωβρίου στην οικία του βρετανού πρέσβη στην αθήνα, η σύμβαση μεταξύ των ναυπηγικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων ελευσίνας αε και της bvt surface fleet limited (bae systems &Vt group) σχετικώς με τη ναυπήγηση δύο νέων ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (τπκ) τύπου super vita για το πολεμικό ναυτικό.

η αξία της συμβάσεως μεταξύ των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας την απόκτηση από την ελληνική εταιρεία υλικών και τεχνογνωσίας. Το συνολικό κόστος των δύο τπκ είναι 299 εκατ. Ευρώ, όπως προβλέπει η σχετική τροποποίηση 10 της σύμβασης 001β/2000, η οποία υπεγράφη στις 25 σεπτεμβρίου και αποτελεί ενάσκηση δικαιώματος προαιρέσεως από ελληνικής πλευράς.

διευκρινίστηκε δε ότι τα δύο νέα σκάφη δεν θα έχουν σχεδιαστικές τροποποιήσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα και μόνη διαφορά θα είναι ο εφοδιασμός τους με βλήματα επιφανείας-επιφανείας mm40 exocet block3 αντί των block2 που φέρουν τα τρία αρχικά τπκ.

...

σχετικώς με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των τεσσάρων τπκ τύπου combattante iii, έγινε γνωστό ότι μετά την παράδοση της πρώτης μονάδος, η οποία εκσυγχρονίστηκε στις εγκαταστάσεις του νεωρίου σύρου, συνεχίζονται οι εργασίες των υπολοίπων στα ναυπηγεία ελευσίνας.

αμυντική γραμμή

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11004
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Μαρτίου/2011 ώρα 11:42
Επανερχόμαστε τρία χρόνια αργότερα (και αυτή είναι η μαγία του φόρουμ - ότι μπορείς να δεις την πορεία υλοποίησης των προμηθειών) και βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει το πρόγραμμα προμήθειας.

Πρόβλη΅α στον επιχειρησιακό σχεδιασ΅ό του Στόλου ενδέχεται να προκαλέσει η δρο΅ολόγηση καταγγελίας της σύ΅βασης κατασκευής επτά πυραυλάκατων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τη βρετανική βιο΅ηχανία ΒΑΕ, που παρέχει την τεχνογνωσία στα ναυπηγεία για καθυστέρηση πληρω΅ών.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που είναι σε δύσκολη οικονο΅ική κατάσταση καθώς το 2010 ΅ειώθηκε η αξία των παραγγελιών ε΅πορικών πλοίων κατά 53%, φέρεται να οφείλουν στους Βρετανούς περίπου 24 εκατ. Ευρώ από υπηρεσίες του τελευταίου τρι΅ήνου. Η ∆ ιεύθυνση Εξοπλισ΅ών – δηλαδή το ∆ η΅όσιο – διαβεβαίωσε τους Βρετανούς γραπτώς ότι εγγυάται την αποπληρω΅ή που θα γίνει ΅όλις εισπράξουν τα Ναυπηγεία τη δόση του 2012.

Η εξέλιξη ενόχλησε το Πεντάγωνο καθώς θεωρείται «καταχρηστική ενέργεια». Τυχόν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των τριών τελευταίων πυραυλάκατων (η ΅ία είναι έτοι΅η) ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλη΅α, καθώς το Ναυτικό έχει αποφασίσει τον παροπλισ΅ό τριών παλαιών.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10956
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 19/Οκτωβρίου/2015 ώρα 18:11
Παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ στην τελετή ένταξης της Πυραυλάκατου «Ρίτσος» στο Πολεμικό Ναυτικό

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας παρέστη στην τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου «Ρίτσος» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

ΓΕΕΘΑ


Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10956
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Φεβρουαρίου/2016 ώρα 21:24
Προ μερικών ημερών υπογράφτηκε η απόφαση για τροπολογία επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, βάση της οποίας το Π. Ν. Αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των ΤΠΚ Super Vita No.6&7.

Στην ουσία πρόκειται για επανάληψη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με επιτυχές αποτέλεσμα για τα Υ/Β Type-214. Έτσι, τα δύο ημιτελή ΤΠΚ περνούν άμεσα στη κυριότητα του Π. Ν. Το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους στις εγκαταστάσεις των ΝΒΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν διεκπεραιωτικών διαδικασιών με τρίτους προμηθευτές και υπεργολάβους.

Επίσης θα καλύπτει το 70% της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΝΒΕΕ. Αυτά από την πλευρά τους και για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες υποχρεούνται να μην προβούν σε απολύσεις προσωπικού και να διαθέσουν Κατά προτεραιότητα και άνευ κόστους στο Π. Ν. Όλες τις υποδομές, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τους που είναι απαραίτητα για την ναυπήγηση των σκαφών.

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται και ενίσχυση ύψους 40 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. Προορίζονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Η καθέλκυση των δύο σκαφών πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέσα σε 16 μήνες και η πλήρης ολοκλήρωσή τους μέσα σε 29 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης.

e-amyna.com
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10956
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (1) Thanks(1)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 29/Ιουλίου/2020 ώρα 11:20
Ένταξη στον Στόλο της ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ 78)

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στην Αμφιάλη η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στην δύναμη του Στόλου της ΤΠΚ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ 78).


Σάββας Βλάσσης - Δούρειος Ίππος

Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11004
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Νοεμβρίου/2020 ώρα 09:17
Με μόλις 17 χρόνια καθυστέρηση μάλλον θα ολοκληρωθει η ναυπήγηση των Super Vita, που παραγγέλθηκαν το 2003 και κόστισαν όσο μία φρεγάτα.

... Και στις δύο νέες πυραυλακάτους του Στόλου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» αναμένεται να τοποθετηθούν έως τις αρχές του 2021 οι πανίσχυροι πύραυλοι επιφανείας EXOCET. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο «τρέχουν» ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό και τα ναυπηγεία Ελευσίνας υπό τη νέα τους διοίκηση οι «φονικοί» γαλλικοί πύραυλοι EXOCET block III με βεληνεκές 180 χλμ. Θα έχουν σύντομα «κουμπώσει» πάνω στις SUPER VITA.

...

Ηδη στο επίστεγο και των δύο πλοίων έχει τοποθετηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS (Close In Weapon System) RAM (Rolling Airframe Missile) με 21 βλήματα RIM-116A Block I τα οποία διαθέτουν διπλό σύστημα ανίχνευσης μέσω ραντάρ και υπερύθρων με εμβέλεια που αγγίζει τα 10 χιλιόμετρα. Τον οπλισμό των πυραυλακάτων συμπληρώνουν το πλωριό πυροβόλο Otobreda Super Rapid 76mm με δυνατότητα εκτέλεσης 85 βολών ανά λεπτό και βεληνεκές που αγγίζει τα 16 χιλιομέτρων αλλά και τα δύο Πυροβόλα Otobreda 30mm. Οι SUPER VITA διαθέτουν επίσης σύστημα αντιμέτρων και εκτοξευτή «δολωμάτων» για παραπλάνηση εχθρικών τορπιλών.

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10956
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Μαρτίου/2021 ώρα 16:00
Συντομα πλήρως ετοιμοπόλεμη η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ78)

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι εργασίες στην ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ78) που πραγματοποιούνται στα ναυπηγεία Ελευσίνας, για να ενταχθεί πλήρως επιχειρησιακή στον Στόλο. Αντιθέτως, το έργο στην έβδομη μονάδα του τύπου, ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ79) βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο στάσιο και χρειάζεται ακόμη αρκετούς μήνες εργασιών για να ολοκληρωθεί.[... ]

[... ]Στην Ρ78 έχουν ενσωματωθεί αρκετά συστήματα που υφίστανται ήδη στις προηγούμενες πέντε ΤΠΚ του τύπου που βρίσκονται σε υπηρεσία αλλά σε πιο προηγμένες εκδόσεις, με αποτέλεσμα ανώτερες επιδόσεις και απόδοση. Οι βελτιώσεις δεν αφορούν μόνο ραντάρ ή το σύστημα μάχης αλλά επεκτείνονται ακόμη και στις μηχανές κ. Λπ.

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναβαθμίσεως, θα είναι ο εξοπλισμός της ΤΠΚ με βλήματα επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet Block 3, που διακρίνονται από αυξημένο βεληνεκές μεγαλύτερο των 180 χλμ. Η βελτιωμένη έκδοση του βλήματος φέρεται σήμερα μόνο από τις ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ70) και ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η MBDA προτείνει μια πλέον βελτιωμένη έκδοση, την Block 3C, η οποία διακρίνεται από βελτιωμένο ψηφιακό αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων (RF) και ναυτιλίας, σε συνδυασμό με ανώτερη ανθεκτικότητα έναντι αντιμέτρων.

Σάββας Βλάσσης - Δούρειος Ίππος
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10956
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση ’μεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Νοεμβρίου/2021 ώρα 11:07
Το 2022 η ολοκλήρωση της ΤΠΚ 7

Σάββας Δ. Βλάσσης

Ποσό μέχρι 3.375.000 ευρώ αφορά την ναυπήγηση της ΤΠΚ 7 στΙς Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ ΑΕ) και σχετίζεται με την συμβασιοποίηση προμήθειας υλικών και ανάθεση εργασιών – τεχνικών υπηρεσιών που εκκρεμούν και αφορούν υλικά και υπηρεσίες, όπως και με την πληρωμή μισθοδοσίας, λογαριασμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και των υπηρεσιών μετακινήσεως προσωπικού.

Από το 2016, με διαδοχικές αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν διατεθεί στην εταιρεία ΝΒΕΕ ΑΕ συνολικώς 108,47 εκατ. Ευρώ για την ολοκλήρωση ναυπηγήσεως των ΤΠΚ 6 και 7. Για την τελευταία, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθούν κι άλλες ανάλογες ρυθμίσεις στο εγγύς μέλλον, αφού η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται κατ’ εκτίμηση στα μέσα του 2022. Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι θα επιστραφούν στο Πολεμικό Ναυτικό, από τον νέο ιδιοκτήτη που θα αναλάβει την ΝΒΕΕ ΑΕ.

Δούρειος Ίππος

Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση

??af?΅?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com