Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2021)

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23 4 5 32>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
IoannisD Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση IoannisD Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 02/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 22:52
Καλησπέρα,

Μου είχε έρθει και εμένα ξανά χαρτί κατάταξης πριν 8 μήνες, ενώ είμαι εδώ και δύο χρόνια ανυπότακτος εξωτερικού. Πήρα τηλέφωνο τη Στρατολογία Κοζάνης και μου είπανε την ημέρα κατάταξης ή την επόμενη να τους στείλω ένα μαιλ πως δεν θα παρουσιαστώ και πως η κατάστασή μου δεν έχει μεταβληθεί. Έτσι ακριβώς έπραξα και πήρα μερικες εβδομάδες αργότερα να το επιβεβαιώσω. Επιβεβαίωσαν πως έχουν ενημερώσει το σύστημά τους και δεν χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο. Μετά απο 8 μήνες δεν μου έχει βεβαιωθεί δεύτερο πρόστιμο στην εφορία.

Χαιρετισμούς
Γιάννης Δ
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:34
Αρχικά αποστάλθηκε από Teosigkou Teosigkou Έγραψε:

Καλησπέρα παίδες. Ήθελα να γράψω για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει παλαιότερα και βλέπω ότι πλέον αναφέρεται πολύ συχνά. Μιλάω στην διάρκειας εξάμηνης βεβαίωσης που δίνουν οι πρεσβείες και ειδικά του Λονδίνου (έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία από άλλη πρεσβεία; Ίσως γίνεται και σε κάποιες της Γερμανίας, το αποκλείω να γίνεται παντού). Είχαμε γράψει λοιπόν ότι αυτή η εξάμηνη διάρκεια δεν προκύπτει από κάπου πέραν ότι έχει δικαίωμα να το ζηταέι η ίδια η πρεσβεία.

Όπως ενημερώθηκα από φίλο στην Αγγλία, τους ζητάνε όταν κάνουν αίτηση για ΜΚΕ και τις προηγούμενες βεβαιώσεις εξάμηνης διάρκειας που τους είχαν δώσει (!).

Οπότε γενικά καλό είναι να τις κάνετε και να ξέρετε από νωρίς τι ζητάνε για ΜΚΕ (έχοντας στο μυαλό ότι μέχρι να κάνετε αίτηση μπορεί να ζητάνε και άλλα χαρτιά.)

Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία καλό θα ήταν να ενημερώσει πχ τι γίνεται αν δεν έχουν παλαιότερες βεβαιώσεις.

Η πρεσβεία του Λονδίνου στα στρατολογικά είναι γνωστή για τις αυθαιρεσίες της. Με τόσα περιστατικά, κάποτε θα βρεθεί κάποιος να τους τραβήξει μια καταγγελία για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιώματων μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και ξαφνικά όλα θα λυθούν εν μία νυκτί.

Η βεβαίωση που είναι για νέο διαβατήριο διατίθεται παντού, εφόσον είναι για νέο διαβατήριο.

Για ΜΚΕ, δεν έχει σχέση το αν είναι κάποιος ανυπότακτος ή όχι. Εφόσον πληρεί τα κριτήρια, βγαίνει ΜΚΕ.

Ο νόμος είναι σαφέστατος:

Άρθρο 25
Αναβολή κατάταξης μόνιμων κατοίκων εξωτερικού

1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού.Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για την εφαρμογή του παρόντος νόμου θεωρούνται όσοι πληρούν μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Α. Έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Β. Έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες.

3. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται απ’ την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, εξαλείφεται το αξιόποινο της ανυποταξίας με παραγραφή, αίρονται οι ποινικές συνέπειες και οι σχετικές δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμοδίου στρατιωτικού δικαστηρίου.
4. Όσοι συμπληρώνουν τα χρονικά διαστήματα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, κατά τη διάρκεια της λιποταξίας τους, δεν αποκτούν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

Από την πρώτη παράγραφο μαθαίνουμε επακριβώς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος ΜΚΕ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κάτι για ανυποταξία. Στην τέταρτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι εφόσον οι προϋποθέσεις πληρούνται βάσει (και) χρόνου κατά τον οποίο κάποιος τελούσε σε λιποταξία, τότε, δεν μπορεί να βγει ΜΚΕ. Στην τρίτη παράγραφο μαθαίνουμε ότι μετά την υπαγωγή στο άρθρο 25, δηλαδή αφού βγει κάποιος ΜΚΕ, παύει η ανυποταξία να έχει πρακτικές συνέπειες (πέραν ίσως του διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ). Και αυτή είναι και η μόνη σύνδεση ΜΚΕ και ανυποταξίας. Άρα, όποιος ζητάει άλλα αποδεικτικά πέραν αυτών για τον χρόνο διαμονής στο εξωτερικό, για την τυχόν εργασία στο εξωτερικό κατά αυτόν τον χρόνο και για τυχόν λιποταξία ή μη,ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:42
Αρχικά αποστάλθηκε από KostasSss KostasSss Έγραψε:

Χαιρετώ την Ομάδα! 🤲 Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού (Γερμανία) εδω και 8 μήνες και σε 3.5 χρονια βγαίνω ΜΚΕ. Μου ήρθε πάλι χαρτί κατάταξης. Ειναι λογικό με κάθε ΕΣΣΟ να σε καλούν έχει κάνεις σχετική εμπειρία. Και το πρόστιμο θα μου επιβληθεί ξανά; Ευχαριστώ για τον χρόνο όλον.

Ο ελληνικός στρατός μπορεί να καλεί τον ανυπότακτο να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή, πρακτικά με κάθε ΕΣΣΟ. Αυτό δεν διακόπτει την ανυποταξία, που είναι διαρκές αδίκημα. Άρα, δεν υπάρχει νέα ανυποταξία και δεν επιβάλλεται νέο πρόστιμο. Εάν όμως διακόψει κάπως ο ανυπότακτος την ανυποταξία, και τον ξανακαλέσουν και πάλι δεν παρουσιαστεί, τότε υπάρχει δεύτερη ανυποταξία και επιβάλλεται δεύτερο πρόστιμο, για το νέο αδίκημα (την 2η ανυποταξία).

Άρθρο 51 Ανυπότακτοι

3. Η ανυποταξία διακόπτεται αποκλειστικά και περιοριστικά:
α. Με τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου.
β. Με την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ. Με τη σύλληψη για την ανυποταξία.
δ. Με την παρουσίαση του ανυπότακτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή για τη διακοπή της ανυποταξίας του.
ε. Με την κρίση του ανυπότακτου, από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ακαταλλήλου για στράτευση (Ι/5) ή με τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας.
στ. Με την έναρξη της κράτησης του ανυπότακτου σε φυλακές ή σε οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή ή με την ένταξή του σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ή με την κατάταξή του σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις ξένου κράτους, εφόσον του χορηγηθεί αναβολή κατάταξης για οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις. Η ποινική δίωξη όσων από τους παραπάνω έχουν ενταχθεί σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων ή έχουν καταταγεί σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις ξένου κράτους, αναστέλλεται για όλο το χρονικό διάστημα της αναβολής τους.
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 04/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 15:33
Έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν κάνει κάτι. Αυτή η κατάσταση είναι χρόνια. Μήπως να κάνουμε κάτι εμείς; Εννοώ άτομα από το φόρουμ που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο; Προσωπικά δεν με αφορά άμεσα αφού έχω βγει ΜΚΕ και δεν ζω Αγγλία αλλά είναι κρίμα να ταλαιπωρούν τον κόσμο.
Επιστροφή στην κορυφή
Θέμης Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Θέμης Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 14:49
Καλησπέρα παιδιά,

Μέσω διαδικτύου (stratologia.gr) πληροφορήθηκα ότι πρέπει να καταταχθω με την ΕΣΣΟ Μαρτίου 2020 , αλλά η ακριβής ημερομηνία καθώς επίσης Κ μέρος δεν αναγράφεται.

Υπάρχει περίπτωση επειδή μένω εξωτερικό να αλλάξει κάτι και να πρέπει να καταταχθω τον Μάιο ;

Ευχαριστώ
Επιστροφή στην κορυφή
anipotaktos Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση anipotaktos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 05/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 15:14
Διαβάζοντας τον νόμο και συγκεκριμένα το εδάφιο που παρατίθεται στην απάντηση που απαντώ έκανα μια παρατήρηση.

Ο νόμος ορίζει ως λόγου διακοπής θητείας δύο διαφορετικούς τρόπους
δ. Με την παρουσίαση του ανυπότακτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή για τη διακοπή της ανυποταξίας του.
ε. Με την κρίση του ανυπότακτου, από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ακαταλλήλου για στράτευση (Ι/5) ή με τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας.

Που σημαίνει ότι μπορείς να λήξεις την ανυποταξία σου (εξωτερικού) αν κριθείς υγιειονομικά ανεπαρκής.

Στην πράξη από όσο θυμάμαι για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να δηλώσεις ότι θέλεις να παρουσιαστεί (δηλαδή το δ) και μετά να περάσεις επιτροπή.

Είναι πιθανή καταπάτηση του νόμου ότι οι δυο διαδικασίες δεν είναι ανεξάρτητες;

Δηλαδή δε θα έπρεπε κάποιος να μπορούσε να εξεταστεί από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων (και ύστερα να καταθέσει δικαιολογιτικά) χωρίς να ζητήσει αυτομάτως διακοπή θητείας και κατάταξη με την επόμενη ΕΣΣΟ;

Γενικά αν υπάρχει κάποιος ανυπότακτος εξωτερικού που πήρε αναβολή για λόγους υγείας θα μπορούσε να μας πληροφορήσει για τα βήματα που ακολούθησε;
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 06/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 12:38
Δεν το γνωρίζω αν πρέπει πρώτα να διακόψεις την ανυποταξία. Αλλά αν κάποιος ήθελε να ζητήσει να βγει Ι5 δεν θα έπρεπε να το κάνει πρωτού κηρυχτεί ανυπότακτος; Γνωρίζω περίπτωση που πέρασε από την επιτροπή όταν είχε αναβολή, του έδωσαν επιπλέον αναβολή ενός χρόνου και στη συνέχεια αφού πέρασε και αυτό το διάστημα κηρύχτηκε ανυπότακτος.
Επιστροφή στην κορυφή
Lol Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Lol Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 06:16
Γεια σας, Μένω μόνιμα Αμερική και έχω κάνει αίτηση ως διαπρεπής επιστήμονας εξωτερικού. Ωστόσο η αίτηση έχει τραβήξει υπερβολικά και το καλοκαίρι θέλω να έρθω Ελλάδα. Όσο εκκρεμεί η αίτηση μου δεν με καλούν στο στρατό. Εάν όμως απορριφθεί η αίτηση τότε θα με καλέσουν στην επόμενη ΕΣΣΟ. Ερώτηση: Εγώ θα είμαι Ελλάδα αρχές με τέλη Ιουλίου. Εάν με καλέσουν για την ΕΣΣΟ του Ιουλίου και εγώ δεν πάω (κάπου 20 του Ιουλίου θα είναι να παρουσιαστώ) τότε ποσό γρήγορα θα με ανακηρύξουν ανυπότακτο εσωτερικού; Δηλαδή μέσα σε 10-15 μέρες από την ημερομηνία που θα επρεπε να παρουσιαστώ θα μπορούν να με σταματήσουν στο αεροδρόμιο. Όσο για το αεροδρόμιο τι γίνεται με τους ελέγχους; Εγώ θα πάω ΗΠΑ μέσω Γερμανίας και μπορώ άνετα να δώσω ταυτότητα για το ταξίδι Ελλάδα με Γερμανία. Γενικά ποσό εντατικοί είναι οι έλεγχοι. ΥΓ θα γίνω ανυπότακτος εξωτερικού. Απλά για να πάρω το χαρτί από την πρεσβεια πρέπει πρώτα να με καλέσουν και να μην πάω. Δηλαδή πρέπει να περάσει ο Ιούλιος και μετά. Εγώ όμως θα γυρνάω τον Ιούλιο πίσω στην Αμερική.
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 18:02
Όταν σε καλούν, εκτός από το χαρτί, παίρνουν τηλέφωνο στην οικία σου στην Ελλάδα και ρωτάνε γιατί δεν παρουσιάστηκες. Οι γονείς σου ή όποιος τέλοσπαντων μιλήσει μαζί τους θα τους ενημερώσει ότι ο λόγος είναι ότι μένεις εξωτερικό. Αυτοί από ότι το καταλαβαίνω το καταγράφουν αλλά για να βγεις ανυπότακτος εξωτερικού είναι η διαδικασία που γίνεται στην πρεσβεία που αναφέρεις και εσύ και είναι απλή.

Τώρα ότι θα είσαι στην Ελλάδα όταν σε καλέσουν είναι ένα λεπτό ζήτημα και δεν ξέρω αν υπάρχει σαφής απάντηση. Ναι πλέον μπορούν να δουν με το διαβατήριο (νομίζω και αριθμό ταυτότητας) στο αεροδρόμιο αν είσαι ανυπότακτος κλπ. Το αν μπορούν να δουν αν σε έχουν καλέσει λίγες μέρες πριν και δεν έχεις παρουσιαστεί δεν το ξέρω. Αυτό βέβαια αφορά κυρίως χώρες εκτός Σένγκεν πχ Αγγλία. Εγώ προσωπικά που ταξιδεύω εντός Σένγκεν δεν τυχαίνω έλεγχο διαβατηρίου εκτός από αυτόν που κάνει η αεροπορική εταιρεία πριν μπεις στο αεροπλάνο.

Γενικά από ότι έχω καταλάβει από συζητήσεις η αστυνομία είναι συνεργάσιμη και αν τους εξηγήσεις τον λόγο ότι πχ μένεις εξωτερικό και έχεις σκοπό να βγεις ανυπότακτος εξωτερικού δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου κάποια χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι ζεις μόνιμα έξω. Τώρα από κει πέρα αν τύχεις στην περίπτωση και πάει με το γράμμα του νόμου ναι μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα αλλά να σου απαγορεύσουν έξοδο από τη χώρα μου φαίνεται λίγο ακραίο.

Ας πουν και άλλοι τη γνώμη τους. Πάντως είναι ακόμα σχετικά νωρίς για Ιούλιο. Θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις και την ίδια τη στρατολογία μέσω τηλεφώνου. Είναι πολύ εξυπηρετικοί και βοηθάνε.
Επιστροφή στην κορυφή
Lol Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Lol Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 21:50
Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι ναι θα πάρω την στρατολογία να δω τι γίνεται με αυτό το θέμα. Γενικά δεν με έχουν ποτέ ελέγξει ούτε εμένα για πτήση εντός Σέγκεν. Δηλαδή θα πετάξω Ελλάδα προς Γερμανία και θα δώσω ταυτότητα. Ναι θα έχω χαρτιά μαζί μου που θα δείχνουν ότι μένω μόνιμα στο εξωτερικό. Μόλις γυρίσω με το καλό Αμερική θα κάνω αίτηση για ανυποτακτος εξωτερικού. Είναι κανείς που τον έχουν ελέγξει για Σέγκεν και είχε κανένα θέμα από στρατό; Γενικά είναι κάποιος που τον σταμάτησαν ενώ πήγαινε Γερμανία για παράδειγμα;
Επιστροφή στην κορυφή
KostasSss Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Avatar

Μέλος από: 06/Μαΐου/2019
Θέση: Πολίτης
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 18
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση KostasSss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 08:44
Φίλε μου εγώ ταξιδεύω Ελλάδα-Γερμανία χωρίς πρόβλημα μιας και οι δύο χώρες είναι εντός Σένγκεν. Απλα έχω το χαρτί μαζί μου οτι είμαι ανυπότακτος εξωτερικού (Ζω στην Γερμανία) το οποίο παίρνω από το ελληνικό προξενείο της Γερμανίας και έχει ισχύ 6 μήνες!!
Επιστροφή στην κορυφή
Lol Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Lol Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 21:51
Ξανά ευχαριστώ για την απάντηση. Βασικά είναι θετικά όλα τα μνμ. Εμένα το πρόβλημα είναι ότι λογικά εάν δεν πάρω αναβολή ως διαπρεπής επιστήμονας εξωτερικού τότε θα με καλέσουν ΕΣΣΟ Ιουλίου. Όμως Ιουλίου θα είμαι Ελλάδα. Έτσι γίνεται το φοβερό με εμένα. Δεν μπορώ να πάρω χαρτί από την πρεσβεια μιας και για να μου το δώσουν πρέπει να έχει περάσει η ημερομηνία όπου εγώ επρεπε να πάω στο στρατό — δηλαδή Ιούλιο. Έτσι όταν θα φεύγω από Ελλάδα θα είμαι τυπικά για κάποιες ημέρες ανυπότακτος εσωτερικού. Εννοείται ότι όταν γυρίσω Αμερική θα κάνω τα χαρτιά μου για ανυπότακτος εξωτερικού. Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι:1) Έχει ταξιδέψει κανένας ανυπότακτος εσωτερικού εντός Σέγκεν σχετικά πρόσφατα; Είχε κανένα θέμα;2) Ξέρει κανείς ποσό καιρό παίρνει από την στιγμή που δεν παρουσιάστεις στο στρατό για να αρχίσουν να σε ψάχνουν στα αεροδρόμια; Δηλαδή θα πάρει μια εβδομάδα; Ένα μήνα; Ένα εξάμηνο; Ακούω ότι πρώτα σε ψάχνουν στο σπίτι σου στην Ελλάδα και μετά παίρνει καιρό να ενημερωθεί για να σε ψάχνουν σε αεροδρόμια που και πάλι είναι δειγματοληπτικός έλεγχος. Ειδικά σε Σέγκεν είναι ακόμα πιο χαλαρά. Έτσι ακούω τουλάχιστον
Επιστροφή στην κορυφή
Σύγκου Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Σύγκου Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 20:23
Κοίταξε απ' όσο γνωρίζω οι ανυπότατκοι εσωτερικού έχουν απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Οπότε, αν δεν κάνω λάθος, στη θέση σου θα δήλωνα ανυπότακτος εξωτερικού όταν θα σε καλέσουν να παρουσιαστείς (μέσω πχ ενός γονιού σου που θα επικοινωνήσουν όταν σε καλέσουν), αν και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι θεωρήσαι από τη στιγμή που θα σε καλέσουν και μέχρι να βγεις τυπικά ανυπότακτος εξωτερικού. Το πόσες μέρες χρειάζεται για να αρχίσουν να σε βλέπουν στο σύστημα του αεροδρομίου ότι είσαι ανυπότακτος (εσωτερικού) δεν το ξέρω. Υποθέτω ότι είναι μία διαδικασία ημερών.

Αν ισχύει ότι μπορείς να δηλώσεις ανυπότακτος εξωτερικού και μέχρι να το βγεις και τυπικά από την πρεσβεία ως τέτοιος σε σταματήσουν στο αεροδρόμιο θα πρέπει να δικαιολογήσεις με κάποιο τρόπο ότι ζεις μόνιμα έξω (αν και για το στρατό οι ανυπότακτοι εξωτερικού δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, αυτό είναι μετά από 7 χρόνια, άρα τυπικά θα πρέπει να δικαιολογήσεις ότι διαμένεις στο εξωτερικό αυτή την περίοδο και δεν το σκας από τη χώρα... ).
Επιστροφή στην κορυφή
Menos Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Menos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 20:38
Καλησπέρα σε όλους.

Σειρά μου και εμένα να αντιμετωπίσω το θηρίο που λέγεται ελληνικός στρατός. Πέντε χρόνια Σουηδία, παρουσιάζομαι σε ένα μήνα αλλά έχω φτιάξει τη ζωή μου εδώ.

Έχω καταλάβει ότι μόλις περάσει ο Μάρτιος και δεν έχω παρουσιαστεί πρέπει να πάω στη πρεσβεία να πάρω το χαρτί ότι είμαι ανυπότακτος εξωτερικού. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αυτό που πραγματικά δεν έχω καταλάβει, μετά από τόσες σελίδες που έχω διαβάσει σε αυτό το φόρουμ, είναι το πρόστιμο.

Πρέπει να το πληρώσω ή διαγράφεται μόλις παρουσιαστώ στα 33;

Κάπου διάβασα ότι υπάρχει δυνατότητα να πληρώνεις μόνο τους τόκους και μετά διαγράφεται αν παρουσιαστείς. Όμως, γιατί να μπεις στο κόπο να πληρώσεις τους τόκους, ή το ότιδήποτε, αφού μόλις παρουσιαστείς για την μειωμένη θητεία όλα αυτά διαγράφονται;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Επιστροφή στην κορυφή
Σύγκου Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Σύγκου Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 01:00
Είναι αλήθεια ότι διαγράφεται όταν βγεις μόνιμος ή κάνεις εξαγορά της θητείας όπως καταλαβαίνω ότι θέλεις να κάνεις εσύ στα 33. Εγώ προσωπικά άρχισα να το πληρώνω παρόλο που έβγαινα μόνιμος σε 1-2 χρόνια γιατί δεν ήθελα να έχω ένα χρέος στην εφορία με τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο οι οποίες μπορεί να μην είναι κάτι το ακραίο αλλά μπορούν τουλάχιστον στη θεωρία να συμβούν (μπλοκάρισμα λογαριασμού κλπ.). Έχει να κάνει με το αν θες να είσαι τυπικός αλλά αν δεν έχεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο Ελλάδα και είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις εξαγορά σύντομα έχεις την επιλογή να μην το πληρώσεις.

Δεν έχω ξανακούσει να πληρώνεις μόνο τόκους. Συνήθως γίνεται μία ρύθμιση και πληρώνεις με βάση αυτή. Δεν νομίζω να μπορείς να πληρώνεις όσο θες εσύ. Επίσης ένα άλλο "ρίσκο" αν δεν πληρώσεις είναι να σε ξανακαλέσουν και να σου ξαναβάλουν το πρόστιμο. Αυτό κανονικά δεν πρέπει να γίνεται από όσα έχω διαβάσει αλλά έχω ακούσει περιπτώσεις που τους έχει μπει το πρόστιμο δεύτερη φορά και δεν είχαν πληρώσει το πρώτο.

Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23 4 5 32>

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com