Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Ανυπότακτοι εξωτερικού (2020-2021)

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 12 3 4 32>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Ιανουαρίου/2020 ώρα 08:04
Αρχικά αποστάλθηκε από bmaximus bmaximus Έγραψε:

Γεια σας παιδια, Σκέφτηκα να γράψω όλα γνωρίζω μερχρι στιγμής. Μηπως και λύσω καμιά απορία.
 1. Στα 19-20 μας καλούνε στρατό. Αν παμε τοτε ολα καλα, το θεμα λυγει εδώ.
 2. Αν πάρουμε αναβολή συνήθως ειναι 8 χρόνια για σπουδές. Αν ήδη εισαστε εξωτερικό για πανω απο 12 χρόνια τοτε βγαίνεται ΜΚΕ (Μονιμος Κατοικος εξωτερικού)
 3. Αν σας εχουν καλέσει στρατό και εχει λήξει η αναβολή σας η δεν παρουσιαστείτε τοτε ειστε ανυποτακτος εξωτερικού/εσωτερικού.
 4. Αν ειστε ανυποτακτος εσωτερικού τοτε νομιζω σας ψαχνει η αστυνομια και εχετε δίωξη (δεν ειμαι σιγουρος)
 5. Αν ειστε ανυποτακτος εξωτερικού τοτε παίρνετε ενα τηλ στη στρατολογια που ανήκεται ή στελνετε καποιον, να παει και να σας δηλώσει ως εξωτερικού.
 6. Στη συνέχει θα σας επιβλήθεί πρόστιμο 6000 ευρώ μέσω ΔΟΥ (συμβουλή μου να εχετε βγάλει οποιαδήποτε χρήματα απο τραπεζες, που ειναι στο ονομα σας)
 7. Σε αυτο το σταδιο μπορείτε να εισέρχεστε στην χώρα μεχρι 30 ημερολογιακές ημέρες εντός χρόνου 1/1-31/12 με χαρτί απο την πρεσβία της χωρας στην οποια διαμένετε. Το συγκεκριμένο χαρτί ισχύει για 6μηνες.
 8. Οσο ειστε ανυποτακτος εξωτερικού μπορεί να σας επιβληθεί ακόμα ενα πρόστιμο 6000 ευρώ, και να σας ξανα καλέσουν. Αυτο μπορεί να γίνετε μεχρι να αλλάξει το στατους της κατάστασης σας. Επίσης μπορεί να σας καλέσουν στο δικαστήριο, για τις διαδιακίες δεν γνωρίζω καλύτερα να μιλήσετε με δικηγόρο.
 9. Εφόσον συμπληρώσετε 12 χρονια διαμονής στο εξωτερικό ή 7 χρονια διαμονής και συνεχής δουλειας στο εξωτερικό, τοτε μέσω της πρεσβίας σας μπορείτε να βγείτε ΜΚΕ και αυτοματα φευγουν τα προστιμα και οποιεσδήποτε κυρώσεις.
 10. Σε περίπτωση που πληρώσατε το πρόστημο, και έχετε βγει ΜΚΕ τοτε μπορείτε να διακδικήσετε επιστροφή των χρημάτων εφόσων δεν εχει περάσει εναμιση χρόνος (δεν ειμαι σιγουρος για το εναμιση, μπορει να ειναι 3 χρονια, ρωτήστε στη στρατολογία. Σιγουρα παντως εχει ενα χρονικό περιθώριο μεσα στο οποίο μπορεις να ζητήσεις επιστροφη, μετά οχι)
 11. Ξεχνάτε τον στρατό μεχρι να ξαναγυρίσετε μόνιμα Ελλάδα.
Ελπιζω να βοήθησα.

Τα χρόνια για να βγει κάποιος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού είναι 11 συνεχόμενα χωρίς ζήτημα εργασίας ή 7 συνεχόμενα με παράλληλη απασχόληση.

Δεύτερο πρόστιμο δεν μπορεί να μπει, χωρίς να λήξει κάπως η πρώτη ανυποταξία και να υπάρξει νέα κλήση και νέα ανυποταξία, μετά την λήξη της πρώτης. Ο νόμος προβλέπει πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που οδηγούν σε λήξη της ανυποταξίας, π. Χ. Η κατάταξη ή η συμπλήρωση του 45ου έτους ηλικίας.
Επιστροφή στην κορυφή
Grinder Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Grinder Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Ιανουαρίου/2020 ώρα 11:45
Καλησπέρα, Έχει μεταφέρει κάποιος τη φορολογική κατοικία του από την Ελλάδα στη χώρα διαμονής του στο εξωτερικό και αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα λόγω προστίμου; Πρέπει να το κάνω αλλά ανησυχώ μήπως το πρόστιμο στο αφμ μπλοκάρει την κίνηση. Ευχαριστώ
Επιστροφή στην κορυφή
bmaximus Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 03/Ιανουαρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 7
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση bmaximus Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Ιανουαρίου/2020 ώρα 22:58
Αρχικά αποστάλθηκε από Nikolas86 Nikolas86 Έγραψε:

Εχεις δικαιο, θυμόμουν λάθος![:) ]
Επιστροφή στην κορυφή
Γιαννάκης Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Γιαννάκης Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 04:41
Παιδιά μια ερώτηση ίσως λίγο ανόητη. Αν ξεκίνησα βιοποριστική εγκατάσταση στις 21 Ιανουαρίου 2013 από ποια ημερομηνία και μετά μπορώ να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού; Θέλω να μάθω δηλαδή ποια είναι η πρώτη ημερομηνία στην οποία μπορώ να βγάλω πιστοποιητικό ΜΚΕ... είναι Στις 21.01.2020; Ή μήπως 22.01.2020; Έχω μπερδευτεί λίγο.
Επιστροφή στην κορυφή
Lampros1 Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 18/Ιανουαρίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Lampros1 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 04:49
Παιδιά αν ξεκίνησα την βιοποριστική μου εγκατάσταση στις 21.01.2013 απο ποια ημερομηνία και μετά θα μπορώ να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού;21.01.2020; Ή 22.01.2020; Θέλω να πάω στο προξενείο όσο πιο νωρίς γίνεται από την στιγμή που θα είμαι πλέον έτοιμος για να θεωρηθώ ΜΚΕ.
Επιστροφή στην κορυφή
KostasSss Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Avatar

Μέλος από: 06/Μαΐου/2019
Θέση: Πολίτης
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 18
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση KostasSss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 11:11
Χαιρετώ την Ομάδα!! Ειμαι εδω και 1 χρόνο Ανυπότακτος εξωτερικού. Αλλα εδω και σχεδόν 4 χρόνια ζω εξωτερικό εργαζόμενα ολα βέβαια. Πηρα την πιστοποίηση απο το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης για την Ανυποταξια εξωτερικού (6)εξάμηνης ισχύς και πήγα Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα!! Τώρα που θέλω να ξανα παω για 10 ημέρες καλο θα ηταν να το κάνω ανανέωση πάλι; Ευχαριστώ για τον χρόνο και την βοήθεια του καθενός!!
Επιστροφή στην κορυφή
fsafsa Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση fsafsa Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Ιανουαρίου/2020 ώρα 15:19
Αρχικά αποστάλθηκε από Lampros1 Lampros1 Έγραψε:

Παιδιά αν ξεκίνησα την βιοποριστική μου εγκατάσταση στις 21.01.2013 απο ποια ημερομηνία και μετά θα μπορώ να θεωρούμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού;21.01.2020; Ή 22.01.2020; Θέλω να πάω στο προξενείο όσο πιο νωρίς γίνεται από την στιγμή που θα είμαι πλέον έτοιμος για να θεωρηθώ ΜΚΕ.

21.
Επιστροφή στην κορυφή
Dim Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Dim Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Ιανουαρίου/2020 ώρα 18:06
Αρχικά αποστάλθηκε από KostasSss KostasSss Έγραψε:

Χαιρετώ την Ομάδα! Ειμαι εδω και 1 χρόνο Ανυπότακτος εξωτερικού. Αλλα εδω και σχεδόν 4 χρόνια ζω εξωτερικό εργαζόμενα ολα βέβαια. Πηρα την πιστοποίηση απο το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης για την Ανυποταξια εξωτερικού (6) εξάμηνης ισχύς και πήγα Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα! Τώρα που θέλω να ξανα παω για 10 ημέρες καλο θα ηταν να το κάνω ανανέωση πάλι; Ευχαριστώ για τον χρόνο και την βοήθεια του καθενός!

Σου ηρθε χαρτι για προστιμο οπως λενε και η αλλοι;
Επιστροφή στην κορυφή
mkkats Δες τη Λίστα
Στρατιώτης
Στρατιώτης


Μέλος από: 21/Ιανουαρίου/2020
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση mkkats Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Ιανουαρίου/2020 ώρα 19:38
Καλησπέρα παιδιά!
Ειδοποιήθηκα χτες ότι παρουσιάζομαι τον Φλεβάρη (η αναβολή μου έληξε τον Δεκέμβρη του 19). Εγώ κατοικώ από τον Νοέμβρη στο Λονδίνο και εργάζομαι απομακρυσμένα για μια Ελληνική εταιρεία (για την οποία εργαζόμουν και πριν φύγω) μέχρι να βρω δουλεία εδώ.
Μπορεί κάποιος να με συμβουλέψει για τις κινήσεις που πρέπει να κάνω για να βγω ανυπότακτος εξωτερικού; Θα υπάρξει πρόβλημα επειδή δουλεύω για ελληνική εταιρεία (άρα φορολογούμαι στην Ελλάδα) ;
Ευχαριστώ!
Επιστροφή στην κορυφή
Heraldic Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος


Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 16
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Heraldic Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 24/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:38
Έχω έρθει σε επαφή με το στρατό και μου είπαν να ολοκληρώσω μια δήλωση, αφού διάβασα τη δήλωση λέει επίσης ότι είμαι υποχρεωμένος να λάβω μια επιβεβαίωση από την πλησιέστερη πρεσβεία μου ότι πραγματικά μένω εδώ, η πρεσβεία μου είπε ότι χρειάζονται ένα "international movement record", η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 2-3 εβδομάδες.

Η ερώτησή μου είναι πόσο καιρό χρειάζεται για μένα να λάβω την βεβαιωση ανυποταξιας επειδή η πρεσβεία μου είπε ότι για να αποκτήσω ένα νέο διαβατήριο θα χρειαστώ πρώτα βεβαιωση ανυποταξιας και το διαβατήριό μου λήγει στις αρχές Ιουνίου.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:27
Πρέπει να περιμένετε να σας καλέσουν επισήμως, να παρέλθει αυτή η ημέρα, και κατόπιν να ενημερώσετε το ελληνικό κράτος αρμοδίως ότι είστε ανυπότακτος εν τω εξωτερικώ.

Ο νόμος λέει:

1.Ανυπότακτοι κηρύσσονται όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης.
2.Η ανυποταξία αρχίζει από την επόμενη της οριζόμενης ημέρας κατάταξης ή, εφόσον ορίζεται προθεσμία κατάταξης, από την επόμενη της τελευταίας ημέρας. Δεν εφαρμόζονται στην προκείμενη περίπτωση οι περί προθεσμιών διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

4.Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Δηλαδή, αφού δεν παρουσιαστείτε στο στράτευμα μετά από 2-3 μέρες από την ημερομηνία κατάταξης, θα κηρυχθείτε ανυπότακτος. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να τους ενημερώσετε ότι διαμένετε εκτός Ελλάδος, για να κηρυχθείτε ανυπότακτος εξωτερικού. Αυτό γίνεται μέσω προξενείου. Συνήθως, η στρατολογία το εκτιμάει όταν ενημερώνεται (μέσω email, τηλεφώνου, προξενείου) εγκαίρως ότι ο κληθείς προς στράτευση είναι στο εξωτερικό (και ότι μπορεί να υπάρξει ανυποταξία), για να τον καλέσει/ψάξει μέσω προξενείου (και να ξέρει και τι να περιμένει), αντί να ψάχνει φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα μέσω αστυνομίας.

Ένα πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι θα σας έρθει στην εφορία πρόστιμο 6000 ευρώ. Πέραν τούτου, εφόσον δεν δουλεύετε για το δημόσιο, δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα μάλλον με την δουλειά ή τα φορολογικά.
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:56
@Heraldic

Εάν είναι η πρώτη δήλωση σας περί ανυποταξίας, να κάνετε θέμα στην πρεσβεία, καθώς ο νόμος λέει σαφέστατα:

4. Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Εφόσον εσείς διαμένετε Αυστραλία, τελείωσε, τώρα είστε ανυπότακτος εξωτερικού, καθώς ο νόμος δεν μιλάει για μόνιμη διαμονή ή για τόπο (μόνιμης) κατοικίας. Αναλογικά, δηλαδή, ο ανυπότακτος που μεταβαίνει Ελλάδα και μένει 2 μήνες μόνο το χρόνο, γίνεται εσωτερικού, κι ας είναι μόνο 2 μήνες από τους 12. Άρα, από την στιγμή που διαμένετε Αυστραλία, νόμιμα, παράνομα, στεγασμένος, άστεγος, είστε ανυπότακτος εξωτερικού. Το χαρτί που σας ζητάει η πρεσβεία είναι για να ξέρει από πότε είστε Αυστραλία και ότι μπήκατε με νόμιμο τρόπο, καθώς αυτό το χαρτί δεν αναφέρει ότι διαμένετε εκεί και πού διαμένετε. Αυτά τα στοιχεία είναι προσωπικά σας δεδομένα και δεν προκύπτει από το νόμο κάποιος λόγος για να σας τα ζητάνε. Γενικά, τα προξενεία και οι πρεσβείες, οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό δηλαδή, παραβιάζουν τον νόμο συστηματικά...

Εάν υποθέταμε ότι ο νόμος εννοεί με τον όρο "τόπος διαμονής", τον τόπο της κύριας και συνήθους κατοικίας, θα μπορούσαν οι ανυπότακτοι εξωτερικού να μένουν Ελλάδα 3-4 μήνες το χρόνο, και τους άλλους 9 εκτός. Άρα, ο νομοθέτης ξεκάθαρα εννοεί τον τόπο της παρούσας διαμονής τους. Εξ ου και οι ανυπότακτοι εξωτερικού, δικαιούνται επίσκεψη εντός Ελλάδας για 30 ημέρες συνολικά κάθε χρόνο χωρίς έλεγχο της στρατολογικής κατάστασης τους, για να μην διαπιστωθεί αλλαγή της κατάστασης της ανυποταξίας τους. Δεν νοείται τόπος μόνιμης διαμονής ένα μέρος που κάποιος περνάει 3 ημέρες τον μήνα. Εάν όμως ο ανυπότακτος εξωτερικού μεταβαίνει κάθε μήνα 3 ημέρες στην Ελλάδα, δηλαδή περάσει συνολικά 36 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα, αυτομάτως θα διαπιστωθεί η μετάπτωση του σε ανυπότακτο εσωτερικού. Άρα, είναι αδύνατο ο νομοθέτης να εννοεί τον τόπο μόνιμης διαμονής, για να χρειάζεται η πρεσβεία να ελέγξει πόσο και πότε μείνατε Αυστραλία.

Άρα, μία είναι η λύση, δίωξη του/της υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Από την στιγμή που το προξενείο θα στείλει τα χαρτιά, συνήθως σε μια-δυο βδομάδες το πολύ, έρχεται η βεβαίωση ανυποταξίας. Η οποία όμως είναι ένα χαρτί που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και το οποίο απλά βγαίνει για... Χορήγηση διαβατηρίου, καθώς πώς να ξέρει η άμοιρη ελληνική αστυνομία ότι ο ένδοξος ελληνικός στρατός σας θεωρεί ανυπότακτο και δη εξωτερικού; Στο ίδιο κράτος είναι; Στην ίδια πόλη;
Επιστροφή στην κορυφή
Nikolas86 Δες τη Λίστα
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ


Μέλος από: 24/Δεκεμβρίου/2019
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 62
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nikolas86 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 25/Ιανουαρίου/2020 ώρα 06:58
@mkkats

Αρχικά αποστάλθηκε από Nikolas86 Nikolas86 Έγραψε:

Πρέπει να περιμένετε να σας καλέσουν επισήμως, να παρέλθει αυτή η ημέρα, και κατόπιν να ενημερώσετε το ελληνικό κράτος αρμοδίως ότι είστε ανυπότακτος εν τω εξωτερικώ.

Ο νόμος λέει:

1.Ανυπότακτοι κηρύσσονται όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης.
2.Η ανυποταξία αρχίζει από την επόμενη της οριζόμενης ημέρας κατάταξης ή, εφόσον ορίζεται προθεσμία κατάταξης, από την επόμενη της τελευταίας ημέρας. Δεν εφαρμόζονται στην προκείμενη περίπτωση οι περί προθεσμιών διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

4.Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση που η χώρα μεταπέσει σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη στην οποία τελούσε κατά την ημερομηνία έναρξης του αδικήματος, μεταβάλλεται και ο νομικός χαρακτηρισμός τούτου.Οι ανυπότακτοι εξωτερικού η εσωτερικού μεταπίπτουν στην κατηγορία του ανυπότακτου εσωτερικού η εξωτερικού αντίστοιχα εφόσον μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής τους.

Δηλαδή, αφού δεν παρουσιαστείτε στο στράτευμα μετά από 2-3 μέρες από την ημερομηνία κατάταξης, θα κηρυχθείτε ανυπότακτος. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να τους ενημερώσετε ότι διαμένετε εκτός Ελλάδος, για να κηρυχθείτε ανυπότακτος εξωτερικού. Αυτό γίνεται μέσω προξενείου. Συνήθως, η στρατολογία το εκτιμάει όταν ενημερώνεται (μέσω email, τηλεφώνου, προξενείου) εγκαίρως ότι ο κληθείς προς στράτευση είναι στο εξωτερικό (και ότι μπορεί να υπάρξει ανυποταξία), για να τον καλέσει/ψάξει μέσω προξενείου (και να ξέρει και τι να περιμένει), αντί να ψάχνει φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα μέσω αστυνομίας.

Ένα πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι θα σας έρθει στην εφορία πρόστιμο 6000 ευρώ. Πέραν τούτου, εφόσον δεν δουλεύετε για το δημόσιο, δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα μάλλον με την δουλειά ή τα φορολογικά.
Επιστροφή στην κορυφή
Teosigkou Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Teosigkou Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Ιανουαρίου/2020 ώρα 01:34
Καλησπέρα παίδες. Ήθελα να γράψω για ένα θέμα που είχαμε συζητήσει παλαιότερα και βλέπω ότι πλέον αναφέρεται πολύ συχνά. Μιλάω στην διάρκειας εξάμηνης βεβαίωσης που δίνουν οι πρεσβείες και ειδικά του Λονδίνου (έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία από άλλη πρεσβεία; Ίσως γίνεται και σε κάποιες της Γερμανίας, το αποκλείω να γίνεται παντού). Είχαμε γράψει λοιπόν ότι αυτή η εξάμηνη διάρκεια δεν προκύπτει από κάπου πέραν ότι έχει δικαίωμα να το ζηταέι η ίδια η πρεσβεία.

Όπως ενημερώθηκα από φίλο στην Αγγλία, τους ζητάνε όταν κάνουν αίτηση για ΜΚΕ και τις προηγούμενες βεβαιώσεις εξάμηνης διάρκειας που τους είχαν δώσει (!).

Οπότε γενικά καλό είναι να τις κάνετε και να ξέρετε από νωρίς τι ζητάνε για ΜΚΕ (έχοντας στο μυαλό ότι μέχρι να κάνετε αίτηση μπορεί να ζητάνε και άλλα χαρτιά.)

Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία καλό θα ήταν να ενημερώσει πχ τι γίνεται αν δεν έχουν παλαιότερες βεβαιώσεις.
Επιστροφή στην κορυφή
KostasSss Δες τη Λίστα
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Υποψήφιος Βαθμοφόρος
Avatar

Μέλος από: 06/Μαΐου/2019
Θέση: Πολίτης
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 18
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση KostasSss Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 01/Φεβρουαρίου/2020 ώρα 20:11
Χαιρετώ την Ομάδα!! 🤲 Είμαι ανυπότακτος εξωτερικού (Γερμανία) εδω και 8 μήνες και σε 3.5 χρονια βγαίνω ΜΚΕ. Μου ήρθε πάλι χαρτί κατάταξης. Ειναι λογικό με κάθε ΕΣΣΟ να σε καλούν έχει κάνεις σχετική εμπειρία. Και το πρόστιμο θα μου επιβληθεί ξανά; Ευχαριστώ για τον χρόνο όλον.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 12 3 4 32>

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com