Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

AOZ και υφαλοκρηπίδα

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2 3 17>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: AOZ και υφαλοκρηπίδα
    Αποστολή: 14/Οκτωβρίου/2007 ώρα 16:48
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει μία χρόνια εκκρεμότητα της ελληνικής διπλωματίας: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Κύπρο, ώστε να «απομονωθεί» η διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία, δεδομένου ότι με την Ιταλία έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία.O λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν άγγιζε αυτό το θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικός. Είχε, δηλαδή, να κάνει με το δισταγμό να αναδειχτεί ότι μοναδική εξαίρεση είναι αυτή του Αιγαίου.

Πηγή: Στρατηγική
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 03/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 12:31
Στο παρά πέντε απεφεύχθη σοβαρό ελληνοτουρκικό επεισόδιο όταν η Τουρκία επιχείρησε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για την εξεύρεση πετρελαίου αποδεικνύοντας πόσο «εκρηκτική» μπορεί να γίνει η υπόθεση των ερευνών και της εκμετάλλευσης στη θάλασσα της ευρύτερης περιοχής.

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και κρατήθηκε μυστικό προκειμένου να μη δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις «τύπου ΄87», όπως ονομάζουν στο υπουργείο Εξωτερικών τον μεγάλο τους εφιάλτη στα ελληνοτουρκικά. Όλα άρχισαν όταν ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, σε αδειοδοτήσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα- έως απειλητικά - και προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις.

Δυτικότερα. Κι ενώ το θέμα του άτυπου «πολέμου των πετρελαίων», όπως ονομάσθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, έφυγε σταδιακά από τα πρωτοσέλιδα, οι Τούρκοι προχώρησαν στα σχέδιά τους: άρχισαν έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της Κύπρου- και, μάλιστα, όχι της Βόρειας Κύπρου, την οποία δεν θεωρούν μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δυτικά της Κύπρου, στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Για την Αθήνα όμως- έλεγαν οι ίδιες πηγές- το κυπριακό πρόβλημα των πετρελαίων αίφνης έγινε ελληνικό όταν οι Τούρκοι που έκαναν τις έρευνες δυτικά της Κύπρου άρχισαν να κινούνται όλο και πιο δυτικά, φθάνοντας χωρίς δισταγμό και σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα, μολονότι δεν έχει καθοριστεί από κοινού με την Τουρκία.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 17:22
ΑΣΚΗΣΕΙΣ με πολεμικά σκάφη γύρω από το Καστελλόριζο περιέλαβε αιφνιδίως στο πρόγραμμά του εδώ και μερικές εβδομάδες το ελληνικό Πεντάγωνο!

Στην κίνηση αυτή προχώρησε το ΓΕΕΘΑ για προληπτικούς λόγους και όχι επειδή, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές, υπάρχει συγκεκριμένη απειλή. Ωστόσο πίσω από την κίνηση αυτή υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που σχετίζεται με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και ενέργειες της Άγκυρας για έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αυτή.

TA NEA
Επιστροφή στην κορυφή
gioalex Δες τη Λίστα
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας


Μέλος από: 13/Νοεμβρίου/2007
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 127
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση gioalex Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Δεκεμβρίου/2007 ώρα 15:36
Για το Καστελόριζο (και τις γύρω βραχονησίδες) που αρμενίζουν οι τούρκικες φρεγάτες και ακτοφυλακή κουβέντα, έτσι;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 09/Φεβρουαρίου/2009 ώρα 13:34
Όλις προ ολίγων ημερών, στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια καθοριστική απόφαση για την ταυτόχρονη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Το μήλο της Εριδος μεταξύ των δύο χωρών ήταν, για πολλά χρόνια τώρα, ένα νησί της Ουκρανίας, το νησί Serpent («Φίδι») στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αρκετά μικρό νησί το οποίο δεν είχε κατοικηθεί, παρά μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς βέβαια να θεωρείται βραχονησίδα. Η Ρουμανία, ωστόσο, είχε αντίθετη γνώμη και επέμενε ότι το συγκεκριμένο νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε και ΑΟΖ.

...

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν, μέχρι ενός ορίου, υπέρ της Ρουμανίας και έτσι αξίζει να μελετηθεί ιδιαιτέρως, καθώς φαίνεται να αποτελεί προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να δυσχεραίνει κάπως τη θέση της Ελλάδας στη διαφορά της με την Τουρκία στο δρόμο προς τη Χάγη.

...

3 Ο χάρτης της απόφασης δείχνει ότι το Δικαστήριο οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, κυρίως, με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, κάτι που υποστηρίζει και η Ελλάδα στην περίπτωση του Αιγαίου. Δυστυχώς, όμως, δεν έδωσε στο νησί της Ουκρανίας δικαιώματα υφαλοκρηπίδας ή Οικονομικής Ζώνης.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το δικαστήριο δεν πήρε θέση αν το συγκεκριμένο νησί αποτελεί βραχονησίδα ή όχι. Δικαιολόγησε, μάλιστα, αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι το νησί ήδη είχε αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων, την οποία πάντως δεν αμφισβητούσε η Ρουμανία. Ετσι, από τον χάρτη φαίνεται ότι η Ρουμανία κέρδισε το 79,3% της θαλάσσιας ζώνης που διεκδικούσε.

4 Δυστυχώς,η απόφαση του Δικαστηρίου αγνοεί εντελώς τα δικαιώματα του νησιού, που ως κατοικήσιμο δικαιούται να έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέρα βεβαίως από τα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από την (αδιαμφισβήτητα) αιγιαλίτιδα ζώνη του.

...

5 Πρέπει, από την άλλη, να τονίσουμε ότι το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη καθόλου ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Κάτι που συμφέρει την Ελλάδα, καθώς είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας που επιμένει ότι το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Αν το Δικαστήριο δεν θεωρεί τη Μαύρη Θάλασσα ως κλειστή, σίγουρα δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει ούτε το Αιγαίο ως κλειστή θάλασσα.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δικαστήριο ασχολήθηκε με ένα και μόνο μικρό νησί στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι προφανώς διαφορετικό να ασχοληθεί με εκατοντάδες νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο και βεβαίως είναι και μεγάλα και κατοικημένα.

6 Για πάνω από τριάντα χρόνια η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομική και αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Ωστόσο, εδώ και 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προς την οποία στρέφουν το ενδιαφέρον τους τα κράτη. Απόδειξη, το γεγονός ότι από τη νέα σύμβαση Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (1982) και μετά, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ετσι ακριβώς όπως έκαναν και τώρα η Ουκρανία με τη Ρουμανία.

...

Ετσι, ενώ η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης),η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ ως ένα από τα θέματα προς διευθέτηση.

Ελευθεροτυπία
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 18:15
Μια νέα συμφωνία «τύπου Ελσίνκι», με σκοπό τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, έχουν εισηγηθεί κορυφαίοιδιπλωμάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

...

Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η Τουρκία φαίνεται πλέον να ξεπερνά το χρόνιο ταμπού της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΙCJ). Και εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να στραφεί σε αυτό, ακόμη και εντός της προσεχούς διετίας,για μείζονα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα. Επομένως, η επαναξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εντός του 2009 προσφέρει, κατά τους συγκεκριμένους κύκλους, την ευκαιρία στην Αθήνα να ανοίξει μια συζήτηση, όταν θα μπορεί να υπαγορεύσει και ορισμένους από τους όρους της συζήτησης.

...

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις οι Τούρκοι επιχειρούν να επαναφέρουν την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο προσκήνιο, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο Αγαθονήσι. Ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος τους δεν είναι αυτός. Το Αγαθονήσι είναι κατοικημένο και έχει ζωή. Ο πραγματικός στόχος τους φαίνεται ότι είναι το γειτονικό Φαρμακονήσι, το οποίο είναι ακατοίκητο και ως γνωστόν δεν έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

TO BHMA
Επιστροφή στην κορυφή
Guests Δες τη Λίστα
Πολίτης
Πολίτης
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Guests Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 19:27
Μετά την απόφαση ΣΟΚ του ΔΔΧ στην προσφυγή-διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας είναι λογικό να ονειρεύονται οι Τούρκοι αντίστοιχη απόφαση και οι δικοί μας να συλλογιστούν και να αναθεωρήσουν την προσφυγή πριν φάμε τα μούτρα μας. Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολιτικό καθαρά χαρακτήρα και είναι μεροληπτικό. Ηρθε η ώρα για αναπροσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτική οσο αυτό είναι εφικτό με την δοσίλογο υπουργό εξωτερικών που έχουμε...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 20:39
Αρχικά αποστάλθηκε από sniper sniper Έγραψε:

Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολιτικό καθαρά χαρακτήρα και είναι μεροληπτικό.

Φαντάσουν να βγει απόφαση εναντίον μας τι έχει να γίνει!
Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1625
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Markos_Hdi Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 16/Μαρτίου/2009 ώρα 20:52
Για ποια απόφαση ΣΟΚ του ΔΔΧ στην προσφυγή-διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας μιλάτε;

Για κάντε μια επεξήγηση αυτού του νέου γιατί δεν το γνωρίζω πολύ καλά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να καταλάβω την σημασία του επακριβώς.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10869
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Μαρτίου/2009 ώρα 13:17
ΜΟΝΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ χτες στα Τίρανα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η σχετική συμφωνία βασίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης των Η. Ε. Για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), την οποία και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει. Θα μπορούσε, μάλιστα, να αποτελέσει, όπως φιλοδοξεί το υπουργείο Εξωτερικών, θετικό προηγούμενο για την Ελλάδα σε μια μελλοντική παρόμοια διευθέτηση με την Τουρκία.

Η χθεσινή μονογραφή της συμφωνίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έγινε εφικτή ύστερα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων (Απρίλιος του 2008), που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις γύρους από εκπροσώπους του ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη. Η διαπραγμάτευση με την Αλβανία ήταν ελληνική πρωτοβουλία η οποία κοινοποιήθηκε στην άλλη πλευρά πριν από δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία έρχεται για να κλείσει μια από τις χρόνιες εκκρεμότητες της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και να αποτελέσει την αρχή για την επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους της, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες.

«Η αρχή της μέσης γραμμής»
Βάση της συμφωνίας, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, είναι η «αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων στο συνολικό έδαφος των δύο χωρών, δηλαδή σε όλα τα χερσαία και νησιωτικά εδάφη, σε νήσους, νησίδες, βράχους και υφάλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». Αυτή ακριβώς η αναγνώριση «πλήρων δικαιωμάτων» και στα νησιά, μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο για την Αθήνα σε μια μελλοντική διευθέτηση των διαφορών της με την Άγκυρα στο Αιγαίο, καθώς πάγιο επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Όπως ανέφερε χτες ο κ. Κουμουτσάκος, η οριοθέτηση με την Αλβανία έγινε «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής», δηλαδή της ίσης απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ
Επιστροφή στην κορυφή
-erased- Δες τη Λίστα
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Avatar

Μέλος από: 21/Σεπτεμβρίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 180
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση -erased- Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Μαρτίου/2009 ώρα 21:05
Με την Αλβανία τελειώσαμε. Με την Τουρκία να δούμε πότε θα ξεμπερδέψουμε.
Every soldier has two families.Those you raise,and those you raise hell with.
Επιστροφή στην κορυφή
Helistas Δες τη Λίστα
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής


Μέλος από: 05/Φεβρουαρίου/2009
Θέση: Greece
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 219
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Helistas Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 21/Μαρτίου/2009 ώρα 01:36
Πολυ αισιοδοξο σε βρισκω
Επιστροφή στην κορυφή
ΛΓΟΣ (ΠΒ) Δες τη Λίστα
Λοχίας - Έφεδρος
Λοχίας - Έφεδρος


Μέλος από: 07/Ιουλίου/2009
Θέση: Greece
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 23
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση ΛΓΟΣ (ΠΒ) Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 06:23
Η αποφαση στην οποια αναφερεσαι Στρατάρχη ειναι όντως πολύ σοβαρή για την αποφαση του διεθνούς δικαστηρίου με μια διαφορά οτι αναφερεται σε αμφισβητούμενο εδαφος και νησι.

Για την Ελλάδα τα πραγματα είναι ποιο ξεκαθαρα και εξηγούμαι:
1. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα ελευθερώσαμε κατα τους Βαλκανικούς πολεμους (1912-13) και οι μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να μας τα δώσουν οριστικά με το πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 13 Φεβρουαριου 1914, αφου συμφωνα με τα αρθρα 5 της συνθηκης του Λονδίνου και 15 της συνθηκης των Αθηνών, τους ειχε ανατεθει η διαμεσολαβιση επι του Θεματος αυτού. Η ανωτέρω αποφαση επιβεβαιώθηκε με το αρθρο 12 της συνθήκης της Λωζάνης (1923) με μια επιφύλαξη που αφορουσε το καθεστώς των Στενών. Στην συμβαση για το καθεστώς των στενων ουδετεροποιούνταν τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνος αφ' ενος και Ιμβρος Τενεδος αφ΄ετερου (αρθρο 4 της ως ανω συμβασης). Επίσης στο άρθρο 16 της ίδιας συνθήκης Η Τουρκια δήλωνε οτι παραιτούνταν παντος δικαιώματος ή τιτλου για τα νησία των οποίων η κυριαρχία αναγνωρίζονταν με την παρούσα συνθήκη (Λωζάνης).

2. Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα αυτά τα έχασε η Τουρκία απο την Ιταλία το 1911-12 σε πολεμο και με το αρθρο 15 της ίδιας συνθήκης δήλωσε οτι παραιτουνταν υπερ της Ιταλιας παντος τιτλου και δικαιώματος επ' αυτών και εμείς τα πήραμε από την Ιταλία ως νικητές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το 1947-48 με την συνθήκη του Παρισιού και σ' αυτην αναφέρονταν ένα-ένα ονμαστικά ακόμη και τα Ίμια με την παλία τους ονμασια ως Λίμνια (εφημεριδα της Κυβερνήσεως κυρωση συνθηκης ειρηνης). Επομένως δεν έχει κανένα δικαίωμα επι των νησιών του Αιγαίου. Στην αποφαση την οποία επικαλεισαι αντιπαραβάλλω την απόφαση γιτην οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας της Μαγχης μεταξύ Γαλλίας-Βρετανίας η οποία αποτελεί νομικό προηγουμενο και είναι καθρέφτης για κράτη που οι ακτε τους βρίσκονται απένατι.

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΩΡΑΙΑ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Επιστροφή στην κορυφή
TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 2044
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση TOPOL-M Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 13:31
To πρόβλημα δεν είναι η μη νομιμότητα των θέσεών μας αλλά οι υποτακτικοί και καιροσκόποι πολιτικοί που δεν προασπίζουν τα συμφερόντα της Ελλάδας παρά μόνο τα προσωπικά τους
Επιστροφή στην κορυφή
ΛΓΟΣ (ΠΒ) Δες τη Λίστα
Λοχίας - Έφεδρος
Λοχίας - Έφεδρος


Μέλος από: 07/Ιουλίου/2009
Θέση: Greece
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 23
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση ΛΓΟΣ (ΠΒ) Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Ιουλίου/2009 ώρα 15:59
Προς τον Στραταρχη.
Το προβλημα δεν ειναι η ΑΟΖ (Αποκλειστικη Οικονομικη Ζωνη) αφου αυτή εκτεινεται από τα 12 ν. Μ. Και περα, μεχρι εκεί είναι χωρικη θάλασσα στην οποία ασκήται πληρης κυριαρχια χωρις κανενα περιορισμό, εμείς εχουμε 6 ν. Μ. Χωρικα υδατα στην περιπτωση αυτή δικαονόμαστε και απο την συνθηκη της Γενευης και απο αυτην του Μοντέγκο μπεϊ.
Οσον αφορά τους πολιτικους μας συμφωνώ με τον TOPOL-M και μην ξεχνάμε τι είπε ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ: "εμεις δεν κοιταμε ποιος εχει δίκαιο αλλά ποιος υποχωρει" βλεπετε πρέπει να διατηρείται η PAX AMERICANA.
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2 3 17>

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com