Αντιρρήσεις για τα άρματα μάχης

Το άρθρο αυτό μεταφέρθηκε στην ενότητα Αρχείο γιατί πραγματοποιήθηκε η αγορά των Leopard 2GR.

Εύλογα ερωτήματα δημιουργούν οι προτεραιότητες που θέτει το ΓΕΣ, με την πρόθεση αγοράς 246 νέων αρμάτων μάχης για τη συγκρότηση 6 Ε.Μ.Α., κόστους 800+ δισ. δραχμών (με option για άλλα 250).

Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει σήμερα μία καθ'όλα αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη 269 Leopard 1-A5, 170 Leopard 1V/NL και 104 Leopard 1-A3/GR, ενώ η εφαρμογή ενός προγράμματος αναβάθμισής τους σε επίπεδο 1Α5 θα δημιουργούσε μία δύναμη 540+ Leopard που θα συμπληρώνεται με 670 M-60A1/Α3 και 700+ M-48A5 (400 αναβαθμισμένα σε Μ-48Α5 MOLF). Παράλληλα, επιτυγχάνεται αξιοθαύμαστη για τα ελληνικά δεδομένα ομοιοτυπία, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται στην εκπαίδευση, υποστήριξη, κόστος κλπ.

Ταυτόχρονα, ο ηγετικός ρόλος των βαρέων αρμάτων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού η εναέρια αεροπορική υπεροχή αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό παράγοντα για την έκβαση της μάχης, αλλά και οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα του αντιαρματικού αγώνα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την θέση του άρματος. Τέλος, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η συνθήκη CFE, και έχοντας ήδη υπερβεί το όριο αρμάτων που ορίζεται για την Ελλάδα (1735) κατά 194, θα προσθέσουμε άλλα 500 συνολικά στην υπέρβαση. Αναγκαστικά λοιπόν, θα πρέπει να καταστραφούν 694 άρματα.

  • Τα 18 Μ-48Α3 είναι πρώτα στη λίστα, μετακυλώντας στην εκπαιδευση νεώτερους τύπους
  • Τα 299 Μ-48Α5 θα ακολουθήσουν, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 317
  • Τα Μ-48Α5 MOLF εκσυγχρονίστηκαν πρόσφατα με το νέο ΣΕΠ και θεωρούνται ανώτερα από τα M-60A1, ενδεχομένως και από τα M-60A3. Επομένως απορρίπτονται
  • Τα υπόλοιπα 377 άρματα θα είναι λογικά M-60A1 και ορισμένα M-60A3

Έτσι, όχι μόνο θα πρέπει να εξευρεθούν πρόσθετα χρήματα για την καταστροφή 674 αρμάτων -κόστος καθόλου αμελητέο-, αλλά πολλά από τα άρματα μάχης που θα καταστραφούν θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα.

Τεθωρακισμένα

Αντίθετα, ο ΣΞ στερείται παντελώς ΤΟΜΑ αλλά και τροχοφόρών τεθωρακισμένων, των οποίων η αξία αποδείχθηκε στις συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία και στη FYROM. Η οροφή που καθορίζεται από την CFE είναι υψηλότερη κατά 500+ μονάδες, άρα δεν θα απαιτηθεί η καταστροφή υλικού. Επιπρόσθετα, τα σημερινά ΤΟΜΠ δεν θα μπορούν -λόγω παλαιότητας- να ακολουθήσουν τα υψηλών επιδόσεων νέα άρματα στο πεδίο της μάχης(!), που σημαίνει ότι τυχόν έναρξη του προγράμματος για τα νέα άρματα, θα πρέπει να συνοδευτεί από ανάλογο για νέα ΤΟΜΠ / ΤΟΜΑ!

Αεροπορία Στρατού

H Αεροπορία Στρατού επίσης στερείται βασικών μέσων. Όχι μόνο απαιτούνται περισσότερα επιθετικά ελικόπτερα Apache, αλλά κυρίως απαιτείται η ριζική ανανέωση του στόλου των μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων που βασίζεται ακόμα σε... Heuy! Τα ελικόπτερα αυτά έχουν μικρή μεταφορική ικανότητα, αλλά κυρίως έχουν ξεπεράσει προ πολλού την ωφέλιμη ζωή τους, υποχρεώνοντας έτσι την Αεροπορία Στρατού να τα χρησιμοποιεί με περιορισμούς στον φάκελο πτήσης τους, ώστε να μειώσει την πιθανότητα πτώσης τους.

Πυροβολικό

Τέλος, ένας κλάδος του ΣΞ άμεσα συνδεδεμένος με τα άρματα μάχης αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις τόσο σε πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (18+18 MLRS) όσο και σε συμβατικότερα όπλα όπως M-109. Η δε οροφή του βρίσκεται στις 1.920 μονάδες από 1.331 σήμερα και επομένως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης του όπλου.

Η πρόσφατη αναθεώρηση του ΕΜΠΑΕ, φαίνεται να περικόπτει το πρόγραμμα νέων αρμάτων μάχης σε 146 μόλις μονάδες, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Πως καθορίζονται οι προτεραιότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πόσο ικανά είναι τα στελέχη που εισηγούνται τους εξοπλισμούς;

Γ.Ανδρουλάκης - 25 Απριλίου 2001

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής