Ελληνοτουρκικά πολεμικά επεισόδια

Από το 1974 μέχρι σήμερα η Τουρκία ακολουθεί μία σταθερή πολιτική αυξανόμενης έντασης και διεκδικήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε ανθρώπινες απώλειες. Το παρακάτω χρονολόγιο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα πολεμικά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών.

Ιστορική αναδρομή

Eλληνικά F-5 καταρρίπτουν τουρκικό μαχητικό

Την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου του 1974, ξεκίνησαν και οι μαζικές είσοδοι των τουρκικών μαχητικών στον εθνικό εναέριο χώρο. Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά, κατά τα οποία οι Τούρκοι χειριστές αποχωρούσαν άμεσα μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία των ελληνικών μαχητικών. Έτσι, η κυπριακή εισβολή έκανε την τουρκική αεροπορία να κλιμακώσει τις ενέργειές της, επιδιώκοντας μέχρι και την κατάρριψη ελληνικού μαχητικού, με σαφή σκοπό να αποκόψει την Πολεμική Αεροπορία απο την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Στα ελληνικά αεροδρόμια, οι χειριστές βρίσκονταν μέσα στα κόκπιτ των αεροσκαφών σε ετοιμότητες των δύο ή πέντε λεπτών. Μεταξύ αυτών, ο υποσμηναγός Γιάννης Δινόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Θωμάς Σκαμπαρδώνης, χειριστές της 337 ΜΑΗ (Μοίρας Αναχαίτισης Ημέρας) που έδρευε τότε στην 111 ΠΜ της Ν. Αγχιάλου.

Γύρω στις 13.30 οι δύο χειριστές των αεροσκαφών τύπου F-5 λαμβάνουν διαταγή απογείωσης. Λόγω βλάβης στον ασύρματό του, ο Δινόπουλος διέταξε τον Σκαμπαρδώνη να ηγηθεί του σχηματισμού ως Νο 1, όπως και έγινε. Ο Σκαμπαρδώνης ακολουθώντας τις οδηγίες του σταθμού ραντάρ του Πηλίου ('Joker') κατευθύνθηκε προς το Β. Αιγαίο, ενώ ο Δινόπουλος τον ακολουθούσε καλύπτοντάς τον από ψηλότερα.

Κατευθυνόμενος προς την περιοχή μεταξύ Αγ. Ευστρατίου και Λήμνου, σε ύψος 18.000 ποδιών, ο Σκαμπαρδώνης ειδοποιήθηκε από το Joker ότι τα εχθρικά ίχνη πλησίαζαν και σχεδόν αμέσως είδε δύο τουρκικά F-102 σε κλειστό σχηματισμό. Κατά την διάρκεια της εμπλοκής, ο Δινόπουλος παρατήρησε ότι καταπακτές του Νο. 1 του τουρκικού σχηματισμού άνοιξαν και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ένα βλήμα Falcon εκτοξεύτηκε εναντίον του Σκαμπαρδώνη χωρίς ωστόσο να βρει το στόχο του.

Σε απάντηση, ο Δινόπουλος σημάδεψε το προπορευόμενο F-102 το οποίο και κατέρριψε με πύραυλο Sidewinder. Ο δεύτερος Τούρκος χειριστής έχασε τον προσανατολισμό του και, χρησιμοποιώντας αλόγιστα τη μετάκαυση του κινητήρα του βρέθηκε χωρίς καύσιμα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε δρόμο στα μικρασιατικά παράλια. Το αεροσκάφος καταστράφηκε και ο ίδιος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Γιάννης Δινόπουλος αποστρατεύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του σμηνάρχου, ενώ ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης με το βαθμό του ταξιάρχου.

Η "άγνωστη" μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο Πέπλο Έβρου

Στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος -λόγω γεωλογικών μεταβολών- έχει κινηθεί ανατολικότερα δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι σε μια διμελή τουρκική.

Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης. Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης κινήθηκε άοπλος προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του για να δειχθεί αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών.

Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών που συνεχίστηκε για μισή περίπου ώρα. Σύντομα, ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη μιας τουρκικής ομάδας. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων.

Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε, έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του. Μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του.

Στις 15.00, μία τουρκική ενισχυμένη διμοιρία περίπου 50 ανδρών διέβη με σχεδίες τον Έβρο και σε σχηματισμό μάχης κινήθηκε, εντός του τουρκικού εδάφους, προς το σημείο της σύγκρουσης. Για επιτήρηση του σημείου είχαν παραμείνει από ελληνικής πλευράς ένα Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός και τρεις κληρωτοί οπλίτες που έλαβαν θέσεις μάχης όταν αντελήφθησαν την προσέγγιση των Τούρκων. Η υπόλοιπη ελληνική δύναμη, 20 περίπου ανδρών, ήταν αναπτυγμένη σε απόσταση 200 μέτρων επί του αναχώματος που περνούσε και ο παραποτάμιος δρόμος.

Πλησιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο, οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά πυρά εναντίον των 4 Ελλήνων που από καλυμμένες θέσεις ανταπέδωσαν. Η σφοδρή ανταλλαγή διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο ανάχωμα για να ενωθούν με την υπόλοιπη δύναμη. Ταυτόχρονα υποχώρησαν και οι τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Τούρκος ανθυπολοχαγός και τέσσερις στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από δέκα συνάδελφοι τους. Από αμφότερες τις πλευρές υπήρξε κινητοποίηση των δυνάμεων που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής και τμήματα τους προωθήθηκαν προς το ποτάμι. Η επικοινωνία όμως που ακολούθησε μέσω των προβλεπομένων διασυνοριακών στρατιωτικών δικτύων πέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Σήμερα, το γειτονικό φυλάκιο του Πέπλου, φέρει σε ένδειξη τιμής για τον εκλιπόντα το όνομα του: Ελληνικό Φυλάκιο Στρατιώτη Ζήση Καραγώγου.

Ελληνικό Mirage F1CG καταπέφτει και σκοτώνεται ο χειριστής του

Ο υποσμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, χειριστής αεροσκάφους Mirage F.1CG, κλήθηκε να αναχαιτίσει τουρκικό F-16. Ο Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεροάμυνας εντόπισαν 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου. Ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, και μαζί με ένα δεύτερο Mirage πήραν πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Έτσι, κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη. Η πράξη του τιμήθηκε, καθώς το νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου, το ακρωτήρι που ονομαζόταν παλαιότερα Τρυπητή, μετονομάστηκε σε Νικόλαος Σιαλμάς. Σε περίοπτη θέση πάνω από το ακρωτήρι στήθηκε από την η Πολεμική Αεροπορία μεγάλο μνημείο με μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί με ένα δόρυ, που είναι ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού στην οποία ανήκε ο Σιαλμάς. Η επιγραφή με κεφαλαία γράμματα αναφέρει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Τουρκικό F-16 καταπέφτει κατά τη διάρκεια εμπλοκής

Σχηματισμός, αποτελούμενος από τέσσερα τουρκικά F-16, παραβιάζει το FIR Αθηνών νοτίως της Ρόδου. Δύο ελληνικά Mirage F1CG απογειώνονται στις 11:02 τοπική ώρα από το αεροδρόμιο της της 126 Σμηναρχίας Μάχης στο Ηράκλειο Κρήτης, με εντολή να να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα άγνστα αεροσκάφη.

Οι δυο σχηματισμοί συναντήθηκαν στον εναέριο χώρο τέσσερα περίπου ναυτικά μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Καρπάθου, οπότε ακολούθησε εμπλοκή με τα τουρκικά αεροσκάφοι. Επισήμως, η αερομαχία αυτή δεν έγινε ποτέ, όμως σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αερομαχίας τα δύο αεροσκάφη εκτέλεσαν βύθιση με μεγάλο βαθμό καθόδου. Σε αντίθεση με τον Έλληνα πιλότο Ηρακλή Τσαμαδιά, ο Τούρκος χειριστής προσπαθώντας να διαφύγει έβαλε το αεροσκάφος του σε πορεία σύγκρουσης με τη θάλασσα χωρίς να μπορέσει να το επαναφέρει. Ο υποσμηναγός Mustafa Yildirim καταφέρνει να εκτιναχθεί με επιτυχία, ενώ το τουρκικό F-16C συνετρίβη δεκαέξι μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 11:37. Η πτώση έγινε στις 11:37 εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, περίπου στα 4 μίλια από τις ακτές.

Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι το αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου στον κινητήρα του και αποκόπηκε από τον σχηματισμό, με αποτέλεσμα την πτώση του. Επίσης, ως σημείο διάσωσης του πιλότου καταγράφηκε σημείο λίγο έξω από τα 6 ναυτικά μίλια για να μην υπάρξει θέμα με την παραβίαση των χωρικών υδάτων. Το επεισόδιο, στο οποίο δεν δόθηκε περαιτέρω έμφαση από καμία πλευρά, έληξε με την επιστροφή του Τούρκου χειριστή το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πατρίδα του με ένα C-130 της Πολεμικής Αερπορίας.

Τουρκικό F-4 καταπέφτει κατά τη διάρκεια εμπλοκής

Δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, δυο τουρκικά F-4E της 112 Filo μετά τις 2 μ.μ. παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Χίου και συνεχίζουν την πορεία τους βόρεια προς τη Λέσβο. Δύο ελληνικά F-16 επιφυλακής που ανήκαν στη 330 Μοίρα απογειώνονται από τη 130 ΣΜ της Λήμνου για να αναχαιτίσουν.

Ο ελληνικός σχηματισμός εντοπίζει τους εισβολείς δυτικά της Λέσβου και γρήγορα η αναγνώριση εξελίσσεται σε εμπλοκή. Η ανωτερότητα των ελληνικών F-16 ανγκάζει τον Τούρκο πιλότο Altug Karaburun να εκτελέσει έναν ακραίο ελιγμό, με αποτέλεσμα το τουρκικό F-4E με σειριακό αριθμό 67-301 να βρεθεί εκτός φακέλου πτήσης και να καρφωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και να παρασύρει στον θάνατο τον χειριστή.

Ελικόπτερο του ΠΝ καταπέφτει στην περιοχή των Ιμίων

Κατά την διάρκεια της κρίσης των Ιμίων ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212 συντρίβεται, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (ο Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός) να βρουν τραγικό θάνατο.

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η πτώση και συντριβή στη θάλασσα του ελικοπτέρου οφείλεται είτε στον ανθρώπινο παράγοντα, είτε σε μηχανική βλάβη, ενώ επιβαρυντική ήταν η επίδραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στον αντίποδα, πολλοί ειδικοί υποστήριξαν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε επειδή εμβλήθηκε από εχθρικά πυρά και άλλοι, ότι η αιτία της πτώσης είναι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές, χωρίς όμως να κατονομάζουν από ποιον έγιναν.

Απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος, υποστήριξε ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε και ότι η άποψή του, μειοψήφησε στην αρμόδια επιτροπή. Την 1η Φεβρουαρίου 1996 η εφημερίδα "Απογευματινή" αποκάλυψε εμπιστευτικό σήμα του πιλότου του ελικοπτέρου που έστειλε στις 4.49 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου. Ο πιλότος ανέφερε κατά λέξη προς τη φρεγάτα "Ναβαρίνο": "Έχω ένδειξη master caution (γενική ηλεκτρονική βλάβη), emergency (κίνδυνος)".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ένδειξη master caution σημαίνει ότι είτε το ελικόπτερο δέχεται ηλεκτρονική παρεμβολή, είτε ότι υπάρχει μηχανική βλάβη. Πάντως, η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας με τον ανθρώπινο παράγοντα να επιδρά καταλυτικά και ενδεχομένως λόγω απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της κατάρριψης, είτε λόγω εχθρικών πυρών, ή λόγω των ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Πιθανή κατάρριψη τουρκικού F-16

Πακέτο τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενο από δυο F-16 (ένα μονοθέσιο –C και ένα διθέσιο –D) και τέσσερα F-4E, παραβιάζει το FIR Αθηνών και κατευθύνεται προς τη Σκύρο. Δύο ελληνικά Mirage 2000 απογειώνονται από την Σκύρο και σύντομα ξεκινούν αερομαχία με τους Τούρκους χειριστές. Κατά τη διάρκεια του επιδοσοδείου το σμήνος των τουρκικών F-4 αποσύρθηκε, παρέμειναν όμως τα F-16 που ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα δύο ελληνικά Mirage.

Το περιστατικό συνέβη σε μία περίοδο εξαιρετικά τεταμένης περιόδου στο Αιγαίο, αφού η κρίση των Ιμίων απείχε μόλις μερικούς μήνες και είχε οδηγήσει στην απώλεια τριών Ελλήνων αεροπόρων. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, κατά την διάρκεια της αερομαχίας σημειώθηκε έκρηξη στο διθέσιο F-16 με αποτέλεσμα ο συγκυβερνήτης Osman Cicekli να εκτιναχθεί και αργότερα να περισυνελέγη ελαφρά τραυματισμένος από ελληνικό ελικόπτερο. Αντίθετα, ο συνάδελφός του Nail Erdogan χάθηκε μαζί με το αεροσκάφος του.

Το περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την ελληνική πελυρά, όμως είκοσι χρόνια αργότερα οι Τούρκοι απαίτησαν να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Ελληνα αεροπόρου Θάνου Γρίβα, να καταδικαστεί σε δις ισόβια δεσμά και να τους καταβληθεί αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Εισαγγελία της Αγκυρας εξέτασε όλα τα στοιχεία από το περιστατικό της εμπλοκής (εικόνες των ραντάρ, συνομιλίες των ασυρμάτων κ.λπ.), με την επισήμανση, μάλιστα, ότι όσοι από τους διαλόγους διημείφθησαν στα ελληνικά μεταφράστηκαν στην τουρκική γλώσσα. Κατάθεση στους εισαγγελείς έδωσε και ο επιζήσας του δυστυχήματος, συγκυβερνήτης του F-16, Οσμάν Τσιτσεκλί, ο οποίος υποστήριξε ότι το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από ελληνικό πύραυλο απρόκλητα και ενώ πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο.

Μετά το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του Θάνου Γρίβα κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από το Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Η υπηρεσία ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος που διατύπωσε η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες. Η προφανώς καταφατική απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών οδήγησε τελικά το Συμβούλιο Εφετών να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να απορρίψει το αίτημα περί δικαστικής συνδρομής, θέτοντας ουσιαστικά τον σχετικό φάκελο στο αρχείο. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η οικογένεια του Ναΐλ Ερντογάν υποτίθεται ότι εξέτασε σοβαρά να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις και τις μαρτυρίες, η επικρατέστερη εκδοχή για το συμβάν ήταν το ατύχημα, πιθανώς από ανάφλεξη στις δεξαμενές καυσίμων του τουρκικού αεροσκάφους.

Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό

Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συγκρούστηκε με τουρκικό F-16 στο Αιγαίο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε, όμως Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του.

Το τουρκικό μαχητικό είχε πραγματοποιήσει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και το ελληνικό μαχητικό βρέθηκε στην ουρά του κατά την εμπλοκή που σημειώθηκε. Το πρωτοφανές συμβάν έγινε γνωστό έπειτα από πληροφορία που έδωσε ο πιλότος αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, ο οποίος όπως είπε στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών, είδε μια λάμψη ενώ πετούσε στα 34.000 πόδια και κατά την εκτίμησή του 2.000 πόδια κάτω από αυτόν.

Στην περιοχή έσπευσαν σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό των δύο πιλότων, ενώ στις έρευνες μετείχαν και τρία τουρκικά Super Puma. Το παναμέζικο εμπορικό πλοίο "Gas Century" της εταιρείας Yamamaru, ιαπωνικών συμφερόντων, περισυνέλεξε τον Τούρκο πιλότο, Χαλίλ Ιμπραχίμ Οζντεμίρ, σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Όταν στο σημείο έφθασαν ελληνικές δυνάμεις, ο Τούρκος πιλότος δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και αρνήθηκε να παραδοθεί στους έλληνες αξιωματικούς και να ανέβει στο ελληνικό Super Puma, που έσπευσε για να τον μεταφέρει σε ελληνικό νοσοκομείο. Κατά μία εκδοχή, ο Τούρκος έκανε κίνηση να βγάλει όπλο, ωστόσο η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε επισήμως. Τελικά, ο Τούρκος πιλότος επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο που έφτασε στο σημείο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους. "Το επεισόδιο έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο" ανέφερε αργότερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. Στο ίδιο μήκος κύματος, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έγινε "στο διεθνή εναέριο χώρο, 35 μίλια νοτίως της Ρόδου". Ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι η σύγκρουση έγινε "21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών".

Συζήτηση στο forum

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής