Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2010 με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες κ.α. Αποτελούνται από δικυκλιστές, ιδιαίτερα από τη μονάδα των Ειδικών Φρουρών και ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Οι 3.640 (κατά άλλες πληροφορίες 2.450) αστυνομικοί της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες σε όλη τη χώρα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Οι ομάδες αποτελούνται από τέσσερα άτομα με δυο μηχανές ενώ η πρόβλεψη είναι να υπάρχει πάντα στις ομάδες παλιότερος αστυνομικός. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει:

  • Πιστόλια Heckler & Koch USP και υποπολυβόλα Heckler & Koch MP5
  • Αλεξίσφαιρα γιλέκα ELMON νέας γενιάς
  • Φορητοί πομποδέκτες
  • 100 x Honda GTR150 Supra
  • Στολές ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας αναβατών δικύκλων
  • Κράνη μοτοσικλετιστών τύπου full face
  • Ειδικές μπότες μοτοσικλετιστών
  • Γάντια μοτοσικλετιστών
  • Αστυνομικές ράβδοι

Συνολικά, 130 εκπαιδευτές πήραν μέρος στα ειδικά σεμινάρια και την εκπαίδευση που πέρασαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και εκτός από κανόνες εμπλοκής και επιχειρησιακά θέματα οι αστυνομικοί έκαναν μαθήματα πάνω στον κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού και συμπεριφοράς στον πολίτη. H εξειδικευμένη εκπαίδευση επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή της μονάδας.

Οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ περιπολούν σε 75 Δήμους της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, και σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η αριθμητική και γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων της ομάδας προέκυψε από τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.

Φορητές κάμερες

Φορητές κάμερες για τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ

Τον Ιανουάριο 2021 παρουσιάστηκαν στους επιτελείς της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας οι ειδικές κάμερες που θα φέρουν στις στολές τους οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ. Η κάμερα εφαρμόζεται στη στολή των αστυνομικών και θα έχει και τη δυνατότητα να δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Κατεχάκη. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα παρέχεται σαφής εικόνα ανά πάσα ώρα και στιγμή όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αστυνομικοί, αλλά και για την πραγματική εικόνα ενός περιστατικού που έχουν κληθεί να διαχειριστούν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, το υλικό αυτό θα φυλάσσεται και θα έχει πρόσβαση μόνο ο εισαγγελέας. Αρχικά η ΕΛΑΣ θα προμηθευθεί 25 κάμερες, ενώ στόχος είναι όλοι οι αστυνομικοί των υπηρεσιών ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ να έχουν κάμερες στην στολή τους όταν θα επιχειρούν.

Και ρόλο δημοτικής αστυνομίας (;)

Παρόλου που η ομάδα ΔΙΑΣ έχει ως στόχο να περιορίσει την εγκληματικότητα και έχει σημαντικές επιτυχίες σε καθημερινή βάση, με σχετική διαταγή το 2023 αναλαμβάνει πλέον και ρόλο δημοτικής αστυνομίας για τις παράνομες σταθμεύσεις και όχι μόνο. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα κενά σε υπηρεσίες της Τροχαίας, κυρίως λόγω «ευνοϊκών» μεταθέσεων, ενώ από την πλευρά του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) απάντησε στα νέα καθήκοντα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην ηγεσία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο γίνεται αναφορά σε «εργασιακό τραγέλαφο».

Σημειώνεται ότι παρόμοιες αλλαγές είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν, όμως ανακλήθηκαν λόγω αντιδράσεων αλλά και προκειμένου οι εν λόγω αστυνομικοί να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο της καταπολέμησης του εγκλήματος. Το 2020, δε, είχε αποφασιστεί να υποβοηθούν τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19.

Συζήτηση για τη ΔΙΑΣ

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής